Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Takmer 50 slovenských talentov získalo granty v hodnote 66.000 eur

Foto: TASR/Mediadoor

Grant získal napríklad 15-ročný plavec Alexander Světlík, ktorý prekonal 30 rokov starý rekord najznámejšieho slovenského plavca všetkých čias Marcela Géryho.

Bratislava 19. februára (TASR) - Takmer 50 mladých slovenských talentov v športe, umení či vede získalo v rámci projektu Talenty Novej Európy granty v hodnote 66.000 eur na rozvoj svojich schopností.

Grant získal napríklad 15-ročný plavec Alexander Světlík, ktorý prekonal 30 rokov starý rekord najznámejšieho slovenského plavca všetkých čias Marcela Géryho motýlik na 200 metrov takmer o tri sekundy a získal mnohé ocenenia. Finančnú pomoc na rozvoj svojho talentu dostala aj 13-ročná šachistka Veronika Gažíková, ktorá získala titul vicemajsterky Európy. Ocenenia sa dočkal aj 18-ročný violončelista Ján Bogdan, ktorý študuje na Universität für Musik und dartellende Kunst vo Viedni.

„Udelené granty umožnia najtalentovanejším deťom rozvíjať ich schopnosti a reprezentovať Slovensko doma i v zahraničí. Zároveň sú aj istým uznaním pre rodičov, príbuzných, učiteľov či známych, ktorí deťom venovali veľa času a energie,“ uviedla výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie (CEF) Szilvia Czuczor. CEF je spolu so spoločnosťou Slovnaft vyhlasovateľom projektu.
Foto: TASR/Mediadoor

Celkovo sa do 6. ročníka prihlásilo 90 športových talentov a 91 talentov z oblasti umenia a vedy. Prvé výbery talentov na februárové finále prebiehali od decembra minulého roka do januára 2013. Hodnotiace kritériá neboli obmedzené iba na jednoduché porovnanie úspechov v súťažiach, ale bralo sa do úvahy aj rodinné zázemie a osobnosť dieťaťa. Talent samotný bol však prvoradým kritériom.

Nadanie mladých ľudí posudzovali odborníci z Fakulty telesnej výchovy a športu bratislavskej Univerzity Komenského, ako aj umelci, vedci a športovci i zástupcovia vyhlasovateľov projektu. Do kresiel porotcov zasadli napríklad spevák Peter Lipa, bývalý futbalový reprezentant Július Simon, motocyklový jazdec Štefan Svitko či riaditeľ Matematického ústavu SAV profesor Anatolij Dvurečenskij a ďalší.

V doterajších šiestich ročníkoch projektu odborná porota vybrala 182 nadaných mladých ľudí, z toho 52 opakovane, ich talent podporili celkovou sumou viac ako 320.000 eur.