Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Športovci s intelektuálnym znevýhodnením upozorňujú na svoje práva

Na snímke úspešní znevýhodnení športovci, zľava plavkyňa Vanda Kračunová, cyklista Michal Štubňa a moderná gymnastka Gizela Billíková počas panelovej diskusie o kampani Sme tu medzi vami - Deklarácia inklúzie - celoslovenská kampaň Špeciálnych olympiád Slovensko v Bratislave 23. júna 2020. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Organizácia zdôrazňuje, že šport je "najkrajšou a najľahšou cestou inklúzie".

Bratislava 23. júna (TASR) - Na práva športovcov s intelektuálnym znevýhodnením sa stále zabúda, konštatuje organizácia Špeciálne olympiády Slovensko. Spúšťa preto celoslovenskú kampaň Sme tu medzi vami - deklarácia inklúzie, predstavili ju v utorok v Bratislave.

"Prišli sme ukázať širokej aj odbornej verejnosti, že športovci s intelektuálnym znevýhodnením sú medzi nami, dokazujú fantastické výsledky, prinášajú medaily zo svetových podujatí a neskutočne hrdo reprezentujú našu krajinu," hovorí národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko Eva Gažová.

Cieľom kampane je nadviazať dialóg s vládnymi predstaviteľmi. "Aj keď vo svete máme veľmi dobré meno, doma sme stále zabúdaní," poznamenala Gažová. Štát špeciálnych športovcov vynechal napríklad pri zákone za zásluhy v oblasti športu. Odopierané sú im aj práva ustanovené v zákonoch, podľa advokátky Jany Černákovej často dochádza v prípade špeciálnych športovcov k porušovaniu ústavy i európskej legislatívy.

Organizácia zdôrazňuje, že šport je "najkrajšou a najľahšou cestou inklúzie". Zhodujú sa na tom aj rodičia športovcov. Intelektuálne znevýhodnených učí podľa nich šport disciplíne, prináša im zmysluplné vyplnenie voľného času, priateľstvá i možnosť prekonávania vlastných limitov.

Ambasádormi Deklarácie inklúzie sú slovenskí športovci špeciálnych olympiád - plavec a triatlonista Peter Išpold, moderná gymnastka Gizela Billíková, jazdec Filip Graňo, plavkyňa Vanda Kračunová a cyklista Michal Štubňa. Deklaráciu môže podporiť aj verejnosť na webovej stránke.