Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Športovci sa budú na OH v Tokiu testovať na dennej báze

Na snímke odhalené sochy - vľavo maskot tohtoročnej letnej olympiády Miraitowa a vpravo maskot letnej paralympiády Someity v Tokiu v stredu 14. apríla 2021 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Účastníci hier sa budú musieť presúvať iba v pridelených vozidlách, používanie verejnej dopravy bude pre nich zakázané.

Tokio 28. apríla (TASR) - Športovci a ich najbližší sprievod budú musieť na olympijských hrách v Tokiu absolvovať testovanie na prítomnosť koronavírusu každý deň. Vyplýva to zo spresneného manuálu pre účastníkov OH 2020, ktorý v stredu zverejnili organizátori a Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

Nový súbor pravidiel už neobsahuje povinnosť 14-dňovej karantény po vstupe do Japonska, takže športovci môžu hneď začať s tréningom na vyhradených miestach. Pred odletom do Tokia sa však budú od všetkých účastníkov vyžadovať dva testy v priebehu 96 hodín, ďalší absolvujú bezprostredne po príchode do dejiska podujatia.

Účastníci hier sa budú musieť presúvať iba v pridelených vozidlách, používanie verejnej dopravy bude pre nich zakázané. Stravovanie bude možné iba na určených miestach na športoviskách, v olympijskej dedine, v hoteloch alebo v izbách. Platiť bude aj povinnosť aspoň metrového odstupu od ďalších osôb. Konečná verzia manuálu by mala byť aj s ohľadom na aktuálny stav pandémie známa v júni. Vtedy sa rozhodne aj o tom, či budú mať domáci diváci prístup do hľadiska aspoň v obmedzenom počte. Účasť divákov zo zahraničia je vylúčená.

O rok odložené olympijské hry v Tokiu odštartujú o necelé tri mesiace. V Japonsku podľahlo ochoreniu COVID-19 už viac ako 10.000 ľudí, očkovanie obyvateľstva postupuje pomaly a v krajine stúpa počet prípadov nákazy. V krajine preto minimálne do 11. mája platia prísnejšie opatrenia. Informovala o tom agentúra DPA.