Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenskí športoví lezci sa predstavia v Augsburgu, cieľom je finále

Na snímke zľava reprezentantka Youth B Lea Slobodová, predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES Anton Pacek, reprezentačný tréner juniorských horolezcov Igor Kollár a reprezentant Youth A Tristan Sýkora počas tlačovej konferencie Slovenského horolezeckého spolku JAMES k Majstrovstvám Európy juniorov (MEJ) v Augsburgu 6. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Spolu s jedenástimi športovcami budú na majstrovstvách aj traja tréneri. Podujatie odštartuje v piatok 8. júla a vyvrcholí o dva dni neskôr.

Bratislava 6. júla (TASR) - Slovenských športových lezcov čakajú nadchádzajúci víkend majstrovstvá Európy juniorov v nemeckom Augsburgu. Všetkých jedenásť Slovákov sa predstaví v súťaži v obtiažnosti.

"Máme pomerne veľké ambície, pretože naši lezci sa začínajú presadzovať a obsadzujú priečky v strede štartového poľa. Počítame s umiestneniami v jeho prvej polovici," uviedol predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES Anton Pacek v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave. Medzi najväčších favoritov slovenskej výpravy patria Lea Slobodová a Tristan Sýkora, ktorí už absolvovali od apríla v leade viacero podujatí v rámci európskeho pohára.



"Myslím si, že mám na postup do finále a dúfam, že to vyjde aj na medailu. Tento rok som sa dokázala na každej súťaži európskeho pohára zlepšovať. Momentálne sa cítim na najlepšiu osmičku," uviedla Slobodová pre TASR. Jej najlepší tohtoročný výsledok v leade je 11. miesto, ktoré dosiahla koncom júna vo švajčiarskom Ostermundigene.

Na snímke reprezentantka Youth B Lea Slobodová počas tlačovej konferencie Slovenského horolezeckého spolku JAMES k Majstrovstvám Európy juniorov (MEJ) v Augsburgu 6. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


S podobným prístupom mieri na MEJ i Sýkora. "Beriem to postupne, najprv semifinále, potom finále a ak budem mať šťastie, mohlo by to byť pódium. Najpodstatnejšie však je prebojovať sa medzi najlepšiu osmičku," uviedol 16-ročný športovec, ktorý tento rok premiérovo štartuje aj na súťažiach v seniorskej kategórii. Premiéru medzi mužmi si odbil začiatkom mája v Prahe v disciplíne bouldering na súťaži Európskeho pohára. Sezónne maximum v rámci EP dosiahol tak isto vo Švajčiarku, keď vybojoval 19. miesto.

Na snímke reprezentant Youth A Tristan Sýkora počas tlačovej konferencie Slovenského horolezeckého spolku JAMES k Majstrovstvám Európy juniorov (MEJ) v Augsburgu 6. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Obaja sa okrem leadu špecializujú aj na spomínaný boulder a kombináciu, ktorá pozostáva z týchto dvoch disciplín. V rámci nich si s rovesníkmi zmerajú sily v auguste na európskom šampionáte v rakúskom Grazi. V tejto sezóne štartujú navyše v A-kategórii. Minulý rok, ktorý poznačila pandémia koronavírusu, sa zúčastňovali na súťažiach v "béčku". "Športovci nemohli poriadne trénovať a výpadok bol dosť markantný. Pripravovali sa doma a mesiace nemali prístup do posilňovní ani na steny. Mládež to však rýchlo dobieha a momentálne sa môžu lezeniu venovať naplno," povedal reprezentačný tréner Igor Kollár.

Slovenská výprava bude oproti niektorým súperom v nevýhode, favoriti z Francúzska či Slovinska majú podľa Paceka oveľa lepšie možnosti na prípravu. "Mnohé reprezentácie majú lepšie podmienky so špecializovanými lezeckými centrami. Tie naše sú komerčné a zamerané na bežnú klientelu. Takýmto spôsobom sa môžeme pripravovať len na stenách, ktoré sú tam štandardne a nie na špecializovaných," dodal na záver predseda. Spolu s jedenástimi športovcami budú na majstrovstvách aj traja tréneri. Podujatie odštartuje v piatok 8. júla a vyvrcholí o dva dni neskôr.