Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

SR 18 začína s prípravou na MS, v prvom bloku odohrá tri zápasy

Na snímke tréner hokejovej reprezentácie do 18. rokov Ivan Feneš. Foto: TASR - Martin Baumann

Reprezentačnému trénerovi neušla informácia o tom, že namiesto jedného tímu postúpia z piešťanského turnaja do elitnej kategórie MS až dve najlepšie družstvá.

Bratislava 23. marca (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odštartuje v pondelok 28. marca v Piešťanoch záverečnú prípravu pred domácim turnajom A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta. Trénerský štáb na čele s hlavným koučom Ivanom Fenešom bude mať v rámci úvodného bloku k dispozícii tridsať hráčov, ktorých čakajú tri medzištátne zápasy s českými a maďarskými rovesníkmi.

"Od úvodu sezóny pracujeme so širším okruhom hráčov, ktorých máme odsledovaných a zmapovaných. Postupne sme ich doplnili aj o mladších hokejistov. Zatiaľ nám chýbajú najväčšie opory, ktoré čakajú súboje v play off v domácich aj zahraničných súťažiach," povedal Feneš pre Hockey Slovakia.

Po prvom bloku prejde súpiska viacerými zmenami. Do kádra pribudnú nové mená a viacerí hokejisti ho budú musieť opustiť. "Určite nás pred šampionátom posilnia Peter Repčík s Markusom Suchým. Z hráčov pôsobiacich v zámorí sme ešte v jednaní so Servácom Petrovským a Viliamom Kmecom. Zároveň nás doplnia chalani z európskych líg. Sú však aj také zahraničné kluby, s ktorými veľmi nemôžeme vyjednávať," pokračoval 44-ročný tréner, ktorý sa vyjadril aj k možnej účasti najväčších osobností ročníka 2004: "Šimon Nemec, Adam Sýkora, Filip Mešár a Juraj Slafkovský sú nosní hráči vo svojich kluboch. Preto musíme akceptovať ich rolu v tímoch. V týchto prípadoch budeme musieť viesť individuálne debaty a veríme, že na šampionáte budeme čo najsilnejší."

Pozitívnou správou pre reprezentačnú osemnástku je, že v prvom kole play off slovenskej extraligy si zmerajú sily Nitra a Poprad. Minimálne jeden z trojice Mešár, Nemec a Sýkora preto stihne šampionát. "Bude to špecifická séria. Teším sa, že uvidíme dobrý hokej pred výbornou diváckou kulisou. Vďaka tejto konfrontácii sa nám zároveň otvára možnosť získať aspoň nejakého hráča," vyjadril sa Feneš.

Hráči v aktuálnej nominácii môžu presvedčiť trénerov o svojich kvalitách v troch budúcotýždňových prípravných zápasoch v Piešťanoch, po ktorých nastane rez kádrom. Mladí Slováci nastúpia v stredu 30. marca proti Maďarom a následne ich čakajú v piatok 1. apríla aj v sobotu 2. apríla súboje s Čechmi. V ďalšom bloku prípravy majú naplánovaný ešte duel s Modrými krídlami Slovan. "Maďarská strana nás oslovila s možnosťou odohrať vzájomný zápas a keďže nám v minulosti viackrát vyšla v ústrety, vyhoveli sme našim južným susedom. Duel sme naplánovali po dvoch dňoch od zrazu. Hráči budú rozohratí z klubov, poznajú herný systém, takže neočakávam problémy. Následný dvojzápas s Českom už bude poriadna previerka pre všetkých," povedal Feneš pre hockeyslovakia.sk.

Reprezentačnému trénerovi neušla informácia o tom, že namiesto jedného tímu postúpia z piešťanského turnaja do elitnej kategórie MS až dve najlepšie družstvá. Napriek tomu verí, že Slováci obsadia prvé miesto v konkurencii Dánov, Nórov, Kazachov, Japoncov a Francúzov: "Prioritne sa pozeráme na našu kvalitu a náš tím. Šampionát ideme vyhrať. Túto zmenu príliš neriešime. Každopádne, nikto z pätice súperov nám nič nedaruje. Čaká nás náročný turnaj so skvelou kulisou a na domácej pôde, ktorú dobre poznáme z projektu. Všetky faktory momentálne hovoria v náš prospech, ale aj tak pristúpime k šampionátu maximálne zodpovedne."

Nominácia SR 18 na VT a prípravné zápasy s reprezentáciami Maďarska a Česka v Piešťanoch /zdroj: hockeyslovakia.sk/:

Hráči podľa klubov: Luca KRAKOVSKÝ, Alex ŠOTEK, Boris ŽABKA (všetci HC SLOVAN Bratislava), František DEJ, Roman KUKUMBERG (obaja HC SLOVAN Bratislava-mládež), Leo EPERJEŠI (HC Košice), Patrik JURČÁK (HC Košice), Dávid NÁTNY (MHA Martin/HK DUKLA Trenčín), Ondrej MOLNÁR (HK Nitra/HK Levice), Lukáš PÁNIK (MMHK Nitra), Juraj PEKARČÍK (MMHK Nitra/HK Levice), Martin MIŠIAK (HC Nové Zámky), Matej TOMAS, Tobias PITKA (obaja HK ŠKP Poprad), Sebastián NAHALKA (HK ŠKP Poprad/HK Levice), Tomáš POBEŽAL, Samuel URBAN (obaja MŠK Púchov), Adam GAJAN (MHKM Skalica), Samuel HONZEK, Jakub KOPECKÝ, Jakub KRIŽAN, Samuel KUPEC (všetci HK DUKLA Trenčín), Jakub CHROMIAK (HK DUKLA Trenčín/HK Spartak Dubnica), Adam CEDZO (HC Oceláři Třinec, ČR), Adam ONDRIŠ (KooKoo, Fín.), Patrik GABRIEL (SaiPa, Fín.), Daniel Alexander JENČKO (Malmö Redhawks, Švéd.), Rastislav ELIAŠ (Green Bay Gamblers, USA/USHL), Ján KOREC (Northwood School, USA), Marián MOŠKO (Selects Academy, USA/USHS-Prep)

Realizačný tím:

manažér - Branislav Varga, hlavný tréner - Ivan Feneš, asistenti trénera - Tibor Tartaľ, Boris Žabka, tréner brankárov - Peter Kosa, konzultant - Jozef Stümpel, kondičný tréner - Milan Kabát, lekár - Rajmund Szikora, maséri - Ľuboš Ondrejka, Štefan Sýkora

Náhradníci: Matej Štefan LÖRINCZ, Patrik MELICHER (obaja Barani-HŠMH Banská Bystrica), Filip FEDÁK, Martin LACHKOVIČ, Richard MARKO (všetci HC SLOVAN Bratislava), Maximilián LEDNICKÝ, Sebastián ŠTEKLÁČ, Ivan THOMKA (všetci MHA Martin), Viliam KURILA, Kamil ROHAĽ (obaja HK Mládež Michalovce), Šimon NEMEC, František RIDZOŇ, Adam SÝKORA (všetci HK Nitra/HK Levice), Žigmund ZÖLD (MMHK Nitra/HK Levice), Filip MEŠÁR (HK ŠKP Poprad), Tomáš DUDÁŠ, Matej VEREŠ (obaja HK DUKLA Trenčín), Jakub RUŽEK (HK Trnava), Filip ČULÍK (HKM Zvolen), Tomáš PILÁT (PSG Berani Zlín/ČR), Milan Tadeáš JOBEK (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Maxim ŠTRBÁK (Jokerit Helsinki/Fín.), Samuel SISIK (SaiPa/Fín.), Dalibor DVORSKÝ (AIK Štokholm/Švéd.), Alex ČIERNIK (Södertälje/Švéd.)