Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Štafetu v Dobbiacu ovládli Nórky pred Švédkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V úvode pretekov išli všetky štafety pokope a rozdiely sa začali tvoriť po šiestich kilometroch. Na čele sa zoradili oba švédske tímy, výber Nemecka a Nórska.

Dobbiaco 5. februára (TASR) - Triumfom nórskych reprezentantiek sa skončila nedeľňajšia štafeta žien na 4x7,5 km na podujatí Svetového pohára v behu na lyžiach v talianskom Dobbiacu. Kvarteto Heidi Wengová, Anne Kjersti Kalvová, Ingvild Flugstad Östbergová, Silje Theodorsenová zvládlo trať za 1:16:04,3 h. Druhé prešli cieľom Nemky, ktoré však napokon diskvalifikovali. Namiesto nich obsadili striebornú pozíciu Švédky (+26,7 s) a tretie finišovali reprezentantky USA (+26,9 s). Medzi mužmi triumfovali domáci Taliani.

V úvode ženských pretekov išli všetky štafety pokope a rozdiely sa začali tvoriť po šiestich kilometroch. Po polovici pretekov Ingvild Flugstad Östbergová dostala Nórsko na čelo. Naopak Švédka Moa Ilarová sa nedokázala udržať vpredu, dostihla ju Američanka Jessie Digginsová a obe družstvá strácali pred záverečnou odovzdávkou na vedúcu dvojicu 32 sekúnd. V závere nastúpila Silje Theodorsenová a na jej útok už súperky nedokázali odpovedať. Druhé finišovali Švédky v zložení Emma Ribomová, Ebba Anderssonová, Moa Ilarová, Jonna Sundlingová. Tretie boli Američanky Hailey Swirbulová, Rosie Brennanová, Jessie Digginsová, Julia Kernová.

V dramatických pretekoch mužov nastúpil pred treťou odovzdávkou Simen Hegstad Krüger z Nórska I a získal štvorsekundový náskok pre Haralda Öestberga Amundsena. Ten ho však neudržal a o víťazstve rozhodol až záver. Najlepšie ho zvládol Talian Federico Pellegrino a spolu s Dietmarom Noecklerom, Francescom De Fabianim a Simonem Daprom získali prvé víťazstvo pre svoju krajinu od roku 2006. Druhí skončili Švédi Eric Rosjoe, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Edvin Anger so stratou 0,6 sekundy. Tretie bolo Nórsko I v zložení Sjur Röthe, Didrik Tönseth, Simen Hegstad Krüger, Harald Öestberg Amundsen (+0,7 s).



Výsledky - SP v behu na lyžiach - štafeta 4x7,5 km:



ženy:

1. Nórsko I (Heidi Wengová, Anne Kjersti Kalvová, Ingvild Flugstad Östbergová, Silje Theodorsenová) 1:16:04,3 h., 2. Švédsko I (Emma Ribomová, Ebba Anderssonová, Moa Ilarová, Jonna Sundlingová) +26,7 s, 3. USA I (Hailey Swirbulová, Rosie Brennanová, Jessie Digginsová, Julia Kernová) +26,9, 4. Fínsko +3:22,7 min, 5. Nórsko II rovnaký čas, 6. Taliansko +4:22,4

muži:

1. Taliansko I (Dietmar Nöckler, Francesco De Fabiani, Simone Dapra, Federico Pellegrino) 1:07:20,8, 2. Švédsko +0,6 (Eric Rosjoe, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Edvin Anger), 3. Nórsko I +0,7 (Sjur Röthe, Didrik Tönseth, Simen Hegstad Krüger, Harald Öestberg Amundsen), 4. Nórsko II +1,4, 5. Fínsko I +33,5, 6. Nemecko +33,6