Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V štafetách žien 2. kola SP triumf Ukrajiniek, Slovenky šieste

Víťané Ukrajinky, zľava Valj Semerenková, Julija Džymová, Olena Pidhrušná a Vita Semerenková Foto: TASR/AP

Slovenské biatlonistky štartovali v zložení Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková a Paulína Fialková.

Hochfilzen 7. decembra (TASR) - V pretekoch štafiet žien 2. kola Svetového pohára v biatlone sa v rakúskom Hochfilzene najviac darilo Ukrajinkám. Na 4x6 km trati v zložení Julija Džymová, Vita Semerenková, Valj Semerenková a Olena Pidhrušná zanechali za sebou Nemecko o 56,3 sekundy a tretie Francúzsko o 1:00,8. Veľmi dobrý dojem vyvolali slovenské ženy, keď s Janou Gerekovou, Anastasiou Kuzminovou, Teréziou Poliakovou a Paulínou Fialkovou sa zaradili na 6. miesto.

V miernom mraze -2 stupne Celzia vyrazilo na trať 23 štafiet a s číslom 12 aj slovenské kvarteto. Úvodné dva úseky obsadilo tým najsilnejším, Janou Gerekovou a Anastasiou Kuzminovou, predpokladalo sa, že vytvoria dobrú pozíciu, ktorú Terézia Poliaková a Paulína Fialková udržia, no dopadlo to presne naopak. Konkurencia si v prvých štafetových pretekoch sezóny taktiež dávala vysoké ciele, vo výbornej diváckej kulise bolo len otázne, ako si poradí s psychickým nátlakom počas streleckých položiek.

Anastasia Kuzminová
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V prvej streľbe ležmo sa z favoritiek najviac zdržala po problémoch so zbraňou Nórka Flatlandová, väčšina zastrieľala presne i rýchlo, a aj v 'stojke' sa nedopustili závažnejších omylov. Na strelnici nefúkalo, mierilo sa pohodlne a na trestnom okruhu sa ocitla jedine Švédka Högbergová. Jana Gereková (strelecká bilancia 0 tr.okr.+3 dobíjania) dosť doplatila na posledný terč, na ktorom spotrebovala dva rezervné náboje, no Kuzminovej po výbornom behu odovzdávala na dobrom 8. mieste, so stratou len 17,7 sekundy na vedúce Bielorusko, Nórky zaostávali na 14. mieste 57,2 s.

Kuzminovej sa v streľbe ležmo nedarilo

Kuzminovej (1+4), snažiacej sa rýchlo dotiahnuť na čelo, sa streľba ležmo nevydarila, hneď prvé dva terče netrafila, nakoniec musela bežať jeden trestný okruh a strata na vedúci post Češiek narástla na 53,9 s. Češka Soukalová po stojke sa taktiež pobrala na trestný okruh a Kuzminová s ďalším dobíjaním dotiahla snahu na odovzdávke do 9. miesta a 53,8-sekundového manka za priebežne prvé Nemky.

Terézia Poliaková (0+2) mala na treťom úseku ťažkú úlohu, rátalo sa s tým, že vybehne na trať s lepšou pozíciou. Bojovala statočne, v ležke dobíjala raz, posunula sa na 5. miesto, v stojke mierila rovnako, v behu príliš nestratila. Pred záverečným okruhom slovensku štafetu zaradila na 8. miesto (+1:22 min).

O víťazstvo podľa poslednej odovzdávky bojovali najmä Ukrajinka Pidhrušná a Ruska Zajcevová (+19,5) a keď Pidhrušná vybielila bezchybne záverečnú stojku, bolo jasné, že vyhrá. Paulína Fialková (0+2) sa snažila umiestenie v desiatke najlepších zveľadiť. Po streľbe ležmo s jedným dobíjaním poskočila na 6. miesto, stojku zvládla taktiež s použitím jedného rezervného náboja a dobehla na cennom 6. mieste.

Výsledky:

preteky štafiet žien na 4x6 km: 1. Ukrajina (Julija Džymová, Vita Semerenková, Valj Semerenková, Olena Pidhrušná) 1:13:09,2 (0+3), 2. Nemecko (Franziska Preussová, Andrea Henkelová, Franziska Hildebrandová, Laura Dahlmeierová) +56,3 (1+7), 3. Francúzsko (Marie Laure Brunetová, Sophie Boilleyová, Anais Chevalierová, Anais Bescondová) 1:00,8 (0+7), 4. Rusko 1:09,2 (1+9), 5. Nórsko 1:49,7 (0+11), 6. Slovensko (Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková, Paulína Fialková) 1:52,3 (1+11)