Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Stan Bowman v Chicagu skončil pre kauzu sexuálneho obťažovania v klube

Stan Bowman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Klub nemenoval hráča, ktorý sa ako prvý obrátil s prípadom na súd.

Chicago 26. októbra (TASR) – Stan Bowman sa v utorok vzdal funkcií generálneho manažéra a prezidenta klubu hokejovej NHL Chicago Blackhawks a zároveň odstúpil aj z postu GM reprezentácie USA, ktorý mal vykonávať počas budúcoročných zimných olympijských hier v Pekingu.

Štyridsaťosemročný funkcionár skončil na postoch pre kauzu, v ktorej vyšetrujú bývalého trénera Chicaga zo sexuálneho obťažovania dvoch hráčov v roku 2010. Dočasným generálnym manažérom Blackhawks bude Kyle Davidson, vo vedení organizácie už nezostal nikto z inkriminovaného obdobia.

Krátko po konci v organizácii Chicaga oznámil aj odstúpenie z tímu USA, len 100 dní pred štartom ZOH.
„Vo svetle toho, čo sa dnes stalo, si myslím, že je v najlepšom záujme hokejovej federácie USA, aby som odstúpil," uviedol vo vyhlásení syn legendárneho trénera a člena Siene slávy Scottyho Bowmana. Ten ako hlavný tréner získal deväť Stanleyho pohárov, čo je rekord NHL. Päť vybojoval s Montrealom Canadiens (1973, 1976, 1977, 1978, 1979), jeden s Pittsburghom Penguins (1992) a tri s Detroitom Red Wings (1997, 1998, 2002). Ďalších päť titulov získal ako funkcionár.

Stan Bowman pôsobil v Chicagu dve dekády a pomohol mu k trom Stanleyho pohárom v úspešnej ére v rokoch 2010 až 2015. Post generálneho manažéra zastával od roku 2009, vlani v decembri ho povýšili aj na post prezidenta hokejových operácií. Hlavný vyšetrovateľ kauzy sexuálneho obťažovania obvinil Bowmana z toho, že skutok nenahlásil, čo viedlo k ďalšiemu sexuálnemu obťažovaniu.

Vyšetrovanie prípadu sa začalo v auguste, obvineniam čelí bývalý tréner Bradley Aldrich, ktorý mal sexuálne obťažovať jedného hráča Blackhawks počas bojov o Stanley Cup a jedného študenta v Michigane. Podľa spisu o obťažovaní vedeli vtedajší prezident klubu John McDonough, Stan Bowman, asistent generálneho manažéra Kevin Cheveldayoff aj hlavný kouč Joel Quenneville. Informoval o tom portál TSN.

Bowman uviedol, že okamžite nahlásil záležitosť vtedajšiemu prezidentovi a výkonnému riaditeľovi, ktorý sa zaviazal vec riešiť, keď bol upozornený na potenciálne nevhodné správanie. Už bývalý generálny manažér sa „spoliehal na pokyn svojho nariadeného a že ten podnikne príslušné kroky". Bowman ďalej vyhlásil, že až tento rok sa dozvedel, že išlo o vážne obvinenia zo sexuálneho napadnutia.

„Keď sa obzriem späť a viem, že túto záležitosť nevyriešil, ľutujem, že som predpokladal, že tak urobí," citovala ho agentúra DPA.

Vedenie NHL v reakcii na zistenia udelilo Chicagu pokutu vo výške dva milióny dolárov za neadekvátne interné postupy organizácie a nedostatočnú reakciu pri riešení incidentu.

„Pokuta predstavuje priamu a nevyhnutnú reakciu na to, že klub neriešil incident z roku 2010," uviedol Gary Bettman. Komisár NHL zároveň zdôraznil, že všetci štyria vtedajší funkcionári klubu, ktorí už nie sú v NHL, a takisto Bowman s MacIsaacom sa s ním musia stretnúť pred prijatím prípadnej ďalšej ponuky od tímov profiligy. Bettman plánuje aj stretnutia so súčasným trénerom Floridy Quennevilleom a generálnym manažér Winnipegu Jets Cheveldayoffom a po nich rozhodne o prípadných sankciách.

Za pochybenie sa ospravedlnil aj klub: „Hlboko ľutujeme ujmu spôsobenú hráčovi a ďalším osobám a tiež neschopnosť okamžite reagovať. Hlboko sa ospravedlňujeme jednotlivcom, ktorí utrpeli týmito skutkami," píše sa v liste. Klub nemenoval hráča, ktorý sa ako prvý obrátil s prípadom na súd. V utorok odstúpil z vedenia klubu aj Al MacIsaac, terajší viceprezident hokejových operácií pracoval v roku 2010 ako riaditeľ administratívy a taktiež vedel o incidente.

Aldrich skončil v tíme 14. júna 2010 bez ďalšieho vyšetrovania záležitosti. O tri roky neskôr sa priznal v inom prípade sexuálneho obťažovania stredoškolského hokejistu, ktorý neskôr taktiež zažaloval Chicago za to, že nekonalo voči svojmu niekdajšiemu trénerovi. Aldrich si za tento prípad odsedel deväť mesiacov, informuje agentúra AP.