Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Starosta japonského Sappora neplánuje referendum o olympiáde 2030

Olympijská vlajka, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) má problém s prideľovaním organizácie ZOH. Dôvodom sú zvyšujúce sa náklady či obavy environmentalistov.

Sapporo 16. marca (TASR) - Predstavitelia japonského mesta Sapporo neplánujú uskutočniť referendum o organizácii ZOH 2030. V stredu to potvrdil jeho starosta Kacuhiro Akimoto. Sapporo už bolo dejiskom zimných olympijských hier v roku 1972, jeho súpermi v snahe získať ZOH sú Vancouver, Salt Lake City a pravdepodobne Barcelona.

"Nie sú žiadne plány na organizovanie referenda o olympiáde a paralympiáde. Myslíme si, že sme schopní získať dostatočnú podporu občanov aj bez neho," citovala agentúra AP vyjadrenie Akimota zo stredajšej tlačovej konferencie.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) má problém s prideľovaním organizácie ZOH. Dôvodom sú zvyšujúce sa náklady či obavy environmentalistov. Usporiadanie ZOH 2022 odmietla skupina európskych kandidátov práve na základe verejného hlasovania, pričom odhadované náklady na ZOH 2030 sú 2,2 až 2,4 miliardy eur. Najbližšie ZOH budú v roku 2026 hostiť talianske Miláno a Cortina d'Ampezzo.