Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Štartuje 104. ročník Gira s pestrým programom a množstvom favoritov

Trofej pre celkového víťaza cyklistických pretekov Giro d'Italia je vystavená pred milánskou gotickou katedrálou. Foto: TASR/AP

Vlaňajšiu sezónu výrazne poznačila pandémia koronavírusu, ktorá zmenila celý cyklistický kalendár a tak sa 103. ročník uskutočnil až v októbri.

Turín 6. mája (TASR) - V sobotu odštartuje 104. ročník Giro d'Italia po ročnej pauze opäť v tradičnom jarnom termíne, no stále za prísnych protipandemických opatrení. Druhý rok po sebe sa na talianskych cestách predstaví slovenský cyklista Peter Sagan, ktorý bude hlavne bojovať o etapové vavríny a tiež cyklámenový dres pre víťaza bodovacej súťaže. Zoznam favoritov na ten najcennejší je široký a rozhodnúť môže až záverečná individuálna časovka s cieľom v Miláne.

Vlaňajšiu sezónu výrazne poznačila pandémia koronavírusu, ktorá zmenila celý cyklistický kalendár a tak sa 103. ročník uskutočnil až v októbri. Tentokrát je situácia priaznivejšia a tak sa Giro vrátilo na pozíciu úvodnej Grand Tour sezóny. Protipandemické opatrenia však nepoľavili a podujatie sa opäť bude konať v "bubline". Pred vstupom do nej absolvovali všetci účastníci v stredu večer PCR testy, ich výsledky budú známe vo štvrtok okolo poludnia pred večernou prezentáciou tímov. Pravidelné testovanie bude sprevádzať pelotón počas celých pretekov, počas víkendov sa cyklisti a realizačné tímy podrobia antigénovým testom, cez voľné dni PCR.

Vlani doplatil na pozitívny test počas pretekov Simon Yates, ktorý musel s celým tímom odstúpiť. Dvadsaťosemročný Brit v drese BikeExchange patrí aj teraz do skupiny najväčších favoritov na celkový triumf, čo potvrdil koncom apríla víťazstvom na náročnom horskom etapáku Tour of Alps. Yates bol veľmi blízko k triumfu už v roku 2018, no "vybuchol" v 19. etape a prepadol sa z prvého miesta mimo Top 20. Sám sa za najväčšieho favorita nepovažuje: "Tour of Alps je iné ako Giro. Tam je veľa krátkych a agresívnych etáp, v čom som dobrý a užívam si ich. Giro je skôr maratón, treba si šetriť energiu na posledný týždeň, ja som si to zažil veľmi osobne." Ďalším z najväčších adeptov na celkový triumf je Kolumbijčan Egan Bernal s podporou silného tímu Ineos. Dvadsaťštyriročného vrchára ešte stále trápia dozvuky vlaňajších problémov s chrbtom, no dobrú formu ukázal na Strade Bianche, kde skončil tretí a následne ju potvrdil štvrtým miestom na Tirreno-Adriatico. Odvtedy len trénoval. "Veľmi sa teším, je to moje prvé Giro. Situácia s mojím chrbtom sa zlepšuje a po Tirrene som absolvoval dobrý vysokohorský tréning v Kolumbii. Verím, že chrbát vydrží," uviedol víťaz Tour de France 2019 pre La Gazzetta dello Sport. Ineos má záložný plán v podobe mladého Rusa Pavla Sivakova, vlaňajší víťaz Tao Geoghegan Hart neštartuje.

Ďalšími adeptami na zisk ružového dresu sú Španiel Mikel Landa v drese Bahrain-Victorious, Brit Hugh Carthy z EF Education, Ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation), Austrálčan Jai Hindley (Team DSM), ktorý bol vlani druhý, Rus Alexandr Vlasov so silnou Astanou, Movistar vsadil na Marca Solera a v tíme Jumbo-Visma dostal šancu v pozícii lídra George Bennett z Nového Zélandu. V Bore-Hansgrohe bude bojovať v kopcoch Nemec Emanuel Buchmann. Otázne je, ako si bude počínať dvojica Remco Evenepoel a Vincenzo Nibali. Dvadsaťjedenročný Belgičan v drese Deceuninck-Quick Step patrí k veľkým favoritom, no na Giro prichádza po deväťmesačnej pauze od vážneho pádu na Okolo Lombardska. "Sú to moje prvé preteky od augusta, uvidíme, ako bude reagovať moje telo. Pôjdeme na to deň po dni," uviedol mladík, ktorý sa predstaví na prvej Grand Tour v kariére. Ak by to nebolo na celkové poradie, pozíciu lídra preberie o rok starší Portugalčan Joao Almeida, ktorý na vlaňajšej edícii nosil dva týždne ružový dres a nakoniec obsadil štvrté miesto. Dvojnásobný víťaz Gira Nibali (2013, 2016) sa len tak tak zostavil zo zlomeniny zápästia, no v pondelok definitívne potvrdil, že bude štartovať. "Odo dňa môjho pádu (14. apríla) som myslel len na uzdravenie a štart na Gire," uviedol jazdec Trek-Segafredo pre agentúru AFP.

Sagan absolvoval vlani na Gire premiéru a v 10. etape ukončil vyše ročné čakanie na triumf. Okrem toho obsadil jazdec tímu Bora-Hansgrohe aj druhé miesto v bodovacej súťaži, keď ho zdolal o necelých 50 bodov Francúz Arnaud Demare. Aj tento rok bude mať cieľ získať etapové vavríny a cyklámenový dres. Medzi jeho najväčších konkurentov by mali patriť Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal), Kolumbijčan Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Belgičan Tim Merlier (Alpecin Fenix), Holanďan Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) a Taliani Elia Viviani (Cofidis) a Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos). V jazde proti chronometru je jednoznačný favorit Filippo Ganna z Ineosu. Dvadsaťpäťročný Talian prišiel vlani na preteky ako majster sveta v tejto disciplíne a následne vyhrali všetky tri časovky Gira.

V poradí 104. edícia pretekov odštartuje 8. mája v Turíne a po 3479,9 km vyvrcholí v nedeľu 30. mája v Miláne. Organizátori pripravili dve individuálne časovky, šesť rovinatých etáp, sedem zvlnených či kopcovitých a šesť horských etáp, cyklistov čaká prevýšenie približne 47.000 výškových metrov. Preteky sa uskutočnia prevažne na severe Talianska a na krátko sa zastavia aj v Slovinsku a Švajčiarsku. Giro odštartuje časovkou na 8,6 km v uliciach Turína. Po nej nasleduje prvý deň pre čistokrvných šprintérov, ďalšie prídu na rad v 5., 7., 13. a 18. etape. Úvodný týždeň prinesie okrem toho aj etapy, v ktorých dostanú šancu únik či klasikári a taktiež dva dni, kde sa môžu vytvoriť rozdiely medzi ašpirantami na celkové poradie. Na záverečnom stúpaní 6. etapy na Ascoli Piceno (15,5 km, 6,0%) a v deviatej s cieľom na Campo Felice (6,6 km, 5,8%), ktoré finišuje na štrkových cestách.

Druhý týždeň odštartuje jednou z najočakávanejších etáp s klasikárskym profilom a 35,2 km dlhými úsekmi po prašných cestách vo viniciach, kde sa pestuje odroda Brunello. Trasa z časti kopíruje klasiku Strade Bianche a po 162 km finišuje v Montalcine. Nepriaznivé počasie, ako v roku 2010, môže zmeniť už tak náročnú 11. etapu na skutočný boj. Tento rok sa do programu vrátil slávny kopec Monte Zoncolan (14,1 km, 8,5%), ktorý je na programe v 14. etape. V závere druhého týždňa príde kráľovská 16. etapa. Pelotón čakajú na 212 km dlhej trati do Cortiny d’Ampezzo štyri náročné stúpania v Dolomitoch - La Crosetta (11,6 km, 7,1%), Passo Fedaia (14 km, 7,5%), Passo Pordoi (11,8 km, 6,6%), čo je zároveň najvyšší bod tohtoročného Gira (2239 m n.m.), a Passo Glau (9,8 km, 9,3%). Po druhom voľnom dni nasleduje 193 km dlhá trať z Canazei na vrchol stúpania Sega di Ala (11,5 km, 9,6%) a v 18. etape, ktorá je s 231 km najdlhšia v itinerári, dostanú šancu naposledy šprintéri. Nasledujúce dva dni ponúknu zhodne tri náročné stúpania a dojazdy do cieľa na kopcoch, kde si môžu vrchári urobiť ešte náskok pred záverečnou etapou. Tou bude 30,3 km dlhá individuálna časovka s cieľom v Miláne.

Krátko pred štartom prišiel o účasť na Gire tím Vini Zabu, ktorý sa z pretekov odhlásil po tom, čo dvaja jeho cyklisti porušili dopingové pravidlá v priebehu dvanástich mesiacov. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) ho následne suspendovala na mesiac. Miesto toskánskej stajne v pelotóne obsadil ďalší taliansky tím Androni Giocattoli.

Program 104. ročníka Giro d'Italia:



sobota 8. mája - 1. etapa: Turín - Turín, individuálna časkovka na 8,6 km
nedeľa 9. mája - 2. etapa: Stupinigi - Novara, 179 km, rovinatá
pondelok 10. mája - 3. etapa: Biella - Canale, 190 km, zvlanená
utorok 11. mája - 4. etapa: Piacenza - Sestola, 187 km, kopcovitá
streda 12. mája - 5. etapa: Modena - Cattolica, 177 km, rovinatá
štvrtok 13. mája - 6. etapa: Grotte di Frasassi - Ascoli Piceno, 160 km, kopcovitá
piatok 14. mája - 7. etapa: Notaresco - Termoli, 181 km, rovinatá
sobota 15. mája - 8. etapa: Foggia - Guardia Sanframondi, 170 km, kopcovitá
nedeľa 16. mája - 9. etapa: Castel di Sangro - Campo Felice, 158 km, horská so záverečným úsekom na nespevnených cestách
pondelok 17. mája - 10. etapa: L'Aquila - Foligno, 139 km, rovinatá
utorok 18. mája - 1. voľný deň
streda 19. mája - 11. etapa: Perugia - Montalcino, 162 km, zvlnená s úsekmi na nespevnených cestách
štvrtok 20. mája - 12. etapa: Siena - Bagno di Romagna, 212 km, kopcovitá
piatok 21. mája - 13. etapa: Ravenna - Verona, 198 km, rovinatá
sobota 22. mája - 14. etapa: Cittadella - Monte Zoncolan, 205 km, horská
nedeľa 23. mája - 15. etapa: Grado - Gorizia, 147 km, zvlnená
pondelok 24. mája - 16. etapa: Sacile - Cortina d'Ampezzo, 212 km, horská
utorok 25. mája - 2. voľný deň
streda 26. mája - 17. etapa: Canazei - Sega di Ala, 193 km, horská
štvrtok 27. mája - 18. etapa: Rovereto - Stradella, 231 km, rovinatá
piatok 28. mája - 19. etapa: Abbiategrasso - Alpe di Mera, 176 km, horská
sobota 29. mája - 20. etapa: Verbania - Valle Spluga (Alpe Motta), 164 km, horská
nedeľa 30. mája - 21. etapa: Senago - Miláno, individuálna časovka na 30,3 km

celkovo: 3479,9 km