Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Stolní tenisti majú v Mníchove na ME šance najmä v párových súťažiach

Na snímke reprezentanti SR v stolnom tenise zľava Tatiana Kukuľková, Ľubomír Pištej a reprezentačný tréner Jaromír Truksa počas tlačovej konferencie Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) pred majstrovstvami Európy jednotlivcov v Mníchove 10. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Najväčšie očakávania sú od mixu Balážová, Pištej, vlani v Poľsku skončili až vo finále, keď nestačili len na nemecký pár Tang Čchiou, Nina Mittelhamová.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Slovenská výprava stolných tenistov odchádza na multišportové majstrovstvá Európy do Mníchova s najväčšími ambíciami v párových disciplínach. Mix Barbora Balážová, Ľubomír Pištej bude v bavorskej metropole obhajovať striebro z Varšavy, no osmička Slovákov má šance aj v klasických štvorhrách a singloch. V nich budú najvyššie nasadení Balážová na 12. a Jang Wang na 19. mieste.

"Pred podujatím sme si na zväze nedávali žiadne konkrétne ciele, ale medaila vždy poteší. Majstrovstvá Európy budú zároveň kvalifikáciou na budúcoročné Európske hry, kde postúpi najlepších 32 mužov, žien a 16 párov, výsledky sa budú rátať aj do kvalifikácie na majstrovstvá sveta," povedal deň pred odchodom výpravy predseda Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Anton Hamran.



Najväčšie očakávania sú od mixu Balážová, Pištej, vlani v Poľsku skončili až vo finále, keď nestačili len na nemecký pár Tang Čchiou, Nina Mittelhamová. Slovenská singlová jednotka sa okrem toho predstaví vo štvorhre s Češkou Hanou Matelovou, Pištej bude hrať so Srbom Aleksandarom Karakasevičom. Slovensko budú reprezentovať medzi mužmi aj Wang, Jakub Zelinka a Adam Klajber, medzi ženami okrem Balážovej aj Tatiana Kukuľková, Ema Labošová a Nikoleta Puchovanová.

"Na ME družstiev pred rokom sme si vybojovali účasť štyroch mužov aj žien, keďže sme skončili medzi najlepšou šestnástkou. Predtým sme mohli vyslať len troch reprezentantov, takže už to je úspech. Príprava bola dlhodobá, nemali sme špeciálne zameranie na tú záverečnú, hlavná bola zápasová prax na turnajoch. Máme veľa želiezok v ohni, určite mix Pištej s Balážovou, štvorhry, na to sme sa zamerali. Všetko to však bude o žrebe a momentálnom rozpoložení. Šance sú však nie len teoretické, bude to podujatie plné očakávaní," povedal reprezentačný tréner Jaromír Truksa.

Najväčšie želiezka v ohni Balážová s Pištejom idú do Mníchova dobre naladení, no s menšími problémami. "Posledné dni bojujem trošku s chorobou, ale celkovo sa cítim dobre. Som pripravená, odohrali sme viac turnajov a v poslednej dobe bola príprava zameraná na štvorhru. Boli sme aj v Havířove za mojou deblovou partnerkou. Trošku si lámem hlavu s podmienkami, keďže sa hrá na stoloch a s loptičkami, s ktorými sa bežne nehrá. Nie je to moje obľúbené, ale posledný týždeň som na tom trénovala a ešte mám pár dní. Snažím sa na to nastaviť a verím, že mi to môže sadnúť. Konkurencia v mixoch sa zvýšila, zameriava sa na to viac párov ako v minulosti. Mám osobné ciele, ale nechcem ich dopredu hovoriť. Určite by bolo fajn, keby bola medaila. Ak však nebude, ale ukáže sa to, na čom sme pracovali, tak budem spokojná," povedala pre TASR Balážová.

Ani Pištej, ktorého opäť trochu trápi koleno, nechcel dopredu hovoriť o obhajobe medaily. Verí však, že v Mníchove predvedie čo najlepšie výkony: "Vo dvojhre začínam už v kvalifikácii, minimálne z nej chcem postúpiť a potom vyhrať čo najviac zápasov. Vo štvorhre sme s Karakasevičom neodohrali píliš veľa turnajov, ale keď sme hrali, vždy to bolo dobré. Naposledy sme v Budapešti prehrali až v semifinále s Číňanmi, zdolali sme aj majstrov sveta, takže je na čom stavať. V mixe budeme našimi najväčšími súpermi my sami. Keď to pôjde dobre, tak môžeme zdolať úplne všetkých."