Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Stolní tenisti SR postúpili na ME družstiev, ženy čaká baráž

Na archívnej snímke slovenský stolnotenisový reprezentant Ľubomír Pištej. Foto: TASR - Martin Baumann

Slováci zdolali v Bratislave už isté postupujúce Bielorusko 3:1, obsadili druhé miesto v skupine a získali priamu miestenku na šampionát.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Obe slovenské stolnotenisové družstvá uspeli na domácej pôde v utorňajších záverečných zápasoch kvalifikácie ME 2019. Muži zdolali v Bratislave už isté postupujúce Bielorusko 3:1, obsadili druhé miesto v skupine a získali priamu miestenku na šampionát. Ženy vyhrali rovnakým rozdielom nad Bosnou a Hercegovinou, no ešte musia zabojovať v baráži.

Slováci išli do posledného súboja v 5. skupine A-kategórie s imperatívom víťazstva. Na konte mali štyri body a v trojčlennej tabuľke im patrila posledná priečka za Ukrajinou a už istým víťazom skupiny Bieloruskom. Ako prvý nastúpil najvyššie postavený Slovák vo svetovom rebríčku Ľubomír Pištej, ktorý si poradil s Vadimom Jarašenkom 3:1. Na 1:1 však vyrovnal Aliaksandr Chanin, keď zdolal Petra Šeredu 3:0. Ďalšie dve stretnutia však Slováci zvládli. Najprv Alexander Valuch zdolal Gleba Šamruka 3:1 a triumf domácich zakončil Pištej výhrou nad Chaninom po dráme 3:2. Z každej trojčlennej skupiny postúpili prvé dva tímy priamo na finálový turnaj, tretí išiel do baráže.

Keďže Bielorusi mali už istý postup, do Bratislavy neprišli v najsilnejšej zostave. Chýbali im 18. hráč svetového rebríčka Vladimir Samsonov i ďalší líder Pavel Platonov. "Dali šancu mladším, ktorí by si za iných okolností nezahrali. Aj tak to bolo poriadne ťažké, ale nám sa to podarilo využiť. Nám zase chýbal Jang Wang, ktorý mal nejaké vlastné i časové problémy. Mal toho v poslednom období veľa, tak som povedal, aby si oddýchol. Ale v budúcnosti s ním počítame. Hral Peťo Šereda, niekto to schvaľoval, niekto nie. Ja som to riskol, pretože má podľa mňa na Chanina štýl, i keď už tak netrénuje. Naopak, teraz je tréner žien. Tie však už mali isté prvé miesto, tak som si mohol dovoliť požiadať ho o účasť," povedal pre TASR tréner mužov Jaromír Truksa.

Mladíkovi Valuchovi súperi vyhovovali: "Boli to mladí chalani, moje ročníky, takže sa veľmi dobre poznáme. Keďže nemali čo stratiť, preto hrali nepríjemne. So Šamrukom som prehral na ME do 21 rokov, takže som mal trochu obavy, ale zvládol som to a urobil som druhý bod. Nastupoval som za stavu 1:1, no ja mám hru pod tlakom rád a dokázalo ma to vyburcovať. Som rád, že som vyhral, pomohlo to tímu a postúpili sme," povedal Valuch. "Hrali bez tlaku a majú svoju kvalitu. My sme naopak boli pod enormným tlakom, keďže sme chceli mať postup čo najskôr za sebou, nechceli sme hrať ďalšiu baráž. Nervózny som bol oba zápasy, Jarašenku som videl prvýkrát v živote a už na tréningu ukázal svoju kvalitu. Otočil som tam tretí set a chytil som sa. Chanin je 86. hráč sveta a kvalitu má. Dostali sme sa do piateho setu, tam som bol jasne lepší, no nakoniec sa dotiahol na 10:7," povedal dvojbodový Pištej.

Slovenky mali už pred duelom s Bosnou isté prvé miesto v skupine a tak nastúpili bez najlepších hráčok. Trio Nikoleta Puchovanová, Simona Horváthová a Monika Uríková však svoju misiu zvládlo a Bosnu zdolalo 3:1. O dva body sa postarala najvyššie nasadená z trojice Puchovanová. Triumf v 5. skupine im však ešte nezaručuje postup na šampionát. Keďže hrajú v B-kategórii, musia uspieť aj v barážovom zápase v 2. fáze kvalifikácie s jedným z tímov z tretích miest v skupinách A-kategórie.

Výsledky:


muži - A-kategória, 5. skupina:

SLOVENSKO - Bielorusko 3:1

Ľubomír PIŠTEJ - Vadim Jarašenka 3:1 (7, -9, 7, 10)
Peter ŠEREDA - Aliaksandr Chanin 0:3 (-11, -8, -7)
Alexander VALUCH - Gleb Šamruk 3:1 (6, -8, 6, 5)
PIŠTEJ - Chanin 3:2 (-2, 8, 10, -7, 7)

ženy - B-kategória, 5. skupina:

SLOVENSKO - Bosna a Hercegovina 3:1

Nikoleta PUCHOVANOVÁ - Belana Busatičová 3:0 (6, 5, 8)
Simona HORVÁTHOVÁ - Snežana Markovičová 1:3 (8, -10, -8, -10)
Monika URÍKOVÁ - Sanja Milojičová 3:0 (8, 13, 9)
PUCHOVANOVÁ - Markovičová 3:0 (2, 5, 5)