Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Labošová s Kukuľkovou majú vo štvorhre istý minimálne bronz

Na archívnej snímke Tatiana Kukuľková. Foto: TASR Pavel Neubauer

Proti Poľkám sme si verili, hoci to bol náročný žreb, uviedla Tatiana Kukuľková.

Spa 13. novembra (TASR) - Slovenská stolnotenisová výprava na ME do 21 rokov v belgickom Spa má po piatku istotu medailového zisku. Z dvoch štvrťfinálových šancí v deblových súťažiach premenili reprezentanti SR na cenný kov jednu zásluhou Tatiany Kukuľkovej a Emy Labošovej, ktoré sa vo štvorhre prebojovali do semifinále. Informovala o tom tlačová správa Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ).

"Do Spa sme cestovali s ambíciou, že chceme zabojovať o medailu. Vedeli sme, že vo štvorhre máme najväčšiu šancu práve my dve s Emou. S tým sme do toho išli, aj na tréningoch sme sa špeciálne venovali deblu. Nám sa hrá spolu dobre, sme zohraté a azda je to aj vidieť. Po úspechu na ME 2021 v poľskej metropole sme si vraveli, že by by to reálne mohlo vyjsť s medailou, čo by by bolo super. Keby sme v sobotu vyhrali ešte aj semifinále, tak to bude ešte lepšie. Každý duel je však iný, ale my dúfame v čo najlepší výsledok," uviedla Kukuľková.

Štvrťfinalistky z júnového európskeho šampionátu dospelých vo Varšave, kde ich len jedno víťazstvo delilo od senzačného medailového úspechu medzi ženami, boli v piatok blízko k vyradeniu v osemfinále, v ktorom otáčali vývoj proti nemeckému páru Yuki Tsutsuiová, Sophia Kleeová z 0:2 na 3:2 na sety (-8, -6, 8, 7, 7). "Nemky hrali v prvých dvoch setoch svoj strop. Triafali všetko, na čo siahli. Na druhej strane sa nám vtedy hralo ťažko, lebo sme pôsobili zaspatým dojmom, čo nám vyčítal aj tréner Jaromír Truksa. Neboli sme v zápase hlavami a nebojovali sme tak, ako by sa malo. Sme však rady, že sme to po druhom sete otočili. Začali sme hrať aktívnejšie, najmä v kľúčových loptách, viac sme bojovali. V piatom dejstve sme mali prevahu fyzicky i herne, ony boli akoby už zmierené s prehrou," prezradila Kukuľková, v čom nastal obrat vo vývoji.

Vzápätí po krátkom oddychu pokorili Slovenky aj poľskú dvojicu Anna Wegrzynová, Katarzyna Wegrzynová 3:1 na sety (8, 8, -8, 8) a mali tak istotu minimálne bronzu. "Proti Poľkám sme si verili, hoci to bol náročný žreb. Ony sú medailistky z vrcholných podujatí, hrajú veľmi dobre a najmä za stolom majú istotu, čo nám nevyhovuje. Vedeli sme, že sa s nimi nemôžeme púšťať do výmen, ale tie sme sa pokúšali do troch - štyroch lôpt ukončiť, či už Emou, alebo ich rozhýbať, aby začali robiť chyby. Myslím si, že sme celý zápas hrali lepšie. Sme veľmi šťastné a dúfame, že to takto pôjde aj ďalej," zaželala si Kukuľková, ktorá s Labošovou nastúpi v sobotu popoludní v boji o finále proti srbskému páru Sabina Šurjanová a Tijana Jokičová. "Nikdy sme proti nim nehrali, čo je možno pre nás aj dobré. Uvidíme, ako sa nám bude dariť, ale máme na to, aby sme cez tieto súperky prešli až do finále. Zabojujeme a azda sa výsledok dostaví. Ak budeme hrať ako v piatok, tak to bude veľmi dobré. Srbky sú dve útočníčky - praváčka s ľaváčkou, budeme ich musieť nejako rozhodiť," citovala Kukuľkovú tlačová správa SSTZ.

Spolu s Labošovou vybojovali pre Slovensko tretí cenný kov v krátkej histórii ME 21. Všetky tri sú zo štvorhier. Pred štyrmi rokmi sa Alexander Valuch postaral dokonca o zlato, keď v ruskom Soči triumfoval po boku Dána Andersa Linda. Pred dvoma rokmi boli v portugalskom Gondomare finalistami deblovej súťaže Tibor Špánik s Adamom Bratom.

Na archívnej snímke Ema Labošová.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Druhú príležitosť na zisk medaily v Spali mali Slováci v miešanej štvorhre. Nevyužili ju Jakub Zelinka s Nikoletou Puchovanovou, ktorým chýbal posledný krok. Ten mohli urobiť vo večernom štvrťfinále mixu, v ktorom však nestačili na Rumunov. S duom Rares Sipos, Andrea Dragomanová odohrali v dvoch setoch vyrovnanú partiu - prvom viedli 9:8, v druhom sa zo 7:10 dotiahli na 10:10, ale napokon podľahli 0:3 (-10, -11, -4).

V Spa ešte žije aj slovenská singlová nádej vďaka Eme Labošovej, ktorá ako jediná zo šestice mladých slovenských stolných tenistov pod vedením trénerov Jaromíra Truksu a Petra Šeredu prenikla vo dvojhre do vyraďovacej časti a v osemfinále bude jej súperkou Francúzka Lucie Gauthierová.