Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Stolným tenistom roka sa stal Ľubomír Pištej

Ľubomír Pištej Foto: TASR/Tomáš Halász

Súčasne zaradili do Siene slávy slovenského stolného tenisu bývalú úspešnú reprezentantku a súčasnú trénerku Valentinu Popovovú a bývalého uznávaného medzinárodného rozhodcu Jozefa Goláňa.

Bratislava 30. januára (TASR) - Ľubomír Pištej sa stal Stolným tenistom roka 2018. Cenu v hlavnej kategórii výročnej ankety Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) si prevzal na stredajšom ceremoniáli v Bratislave, na ktorom sa zúčastnili aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel a štátny tajomník pre šport MŠVVaŠ SR Jozef Gönci.

Ľubomír Pištej triumfoval v hlavnej kategórii v konkurencii slovenskej ženskej jednotky Barbory Balážovej a svojho spoluhráča z reprezentácie Wanga Janga. Tridsaťštyriročný Pištej aktuálne figuruje na 59. mieste svetového rebríčka ITTF, čo je jeho historicky najlepšie umiestnenie. V uplynulom roku bol líder reprezentačného tímu, ktorý si v kvalifikácii vybojoval postup na tohtoročné majstrovstvá Európy tímov. S Balážovou si zahral vo štvrťfinále ME v mixe a zúčastnil sa aj na World Tour Grand Finals v mixe.

"Rok 2018 bol jedným z najúspešnejších v mojej kariére. Na medzinárodných turnajoch v Slovinsku a Bielorusku som bol druhý a tretí vo dvojhre. V mixe sme boli medzi top osmičkou na World Tour Grand Finals. Pomaly sa však už rozbieha nový rok, chystáme sa do Portugalska a následne na ďalšie turnaje do Ázie. V prvej polovici roka budú Európske hry, z ktorých sa dá už kvalifikovať na OH 2020 do Tokia. Na svetovom šampionáte sa pokúsim obhájiť osemfinále, ale to bude nesmierne náročné," vyhlásil Pištej, ktorý bol v uplynulom roku líder reprezentačného tímu. Ten si v kvalifikácii vybojoval postup na tohtoročné majstrovstvá Európy tímov. S Balážovou si okrem Grand Finals zahral aj vo štvrťfinále ME v mixe.

Cenu pre mládežníčku roka získala Tatiana Kukuľková, ktorá sa minulý rok predstavila na OH mládeže, v osemfinále ME do 21 rokov a s družstvom junioriek obsadila 7. miesto na ME mládeže. Objavom roka sa stal Jakub Goldír, majster SR v dvojhre mladších aj starších žiakov. Za trénera roka zvolili Sašu Dragaša, ktorý priviedol kadetov SR na 6. miesto v družstvách a 3. miesto vo štvorhre na ME mládeže. Rozhodcom roka sa stal Matej Hamran.

Stolnotenisové srdce, cenu za športový počin roka získal Ľudovít Tomaga (ŠKST Margecany) za poskytnutie prvej pomoci spoluhráčovi, ktorý skolaboval počas zápasu 2. ligy. Svojou pohotovou reakciou a oživovaním až do príchodu záchrannej služby mu zachránil život.

Súčasne s vyhlasovaním zaradili do Siene slávy slovenského stolného tenisu bývalú úspešnú reprezentantku a súčasnú trénerku Valentinu Popovovú a bývalého uznávaného medzinárodného rozhodcu Jozefa Goláňa.

"Anketa obnovená po vyše 20 rokoch je vyvrcholením úspešnej sezóny slovenského stolného tenisu. Po viacerých rokoch sa nám podarilo vybojovať medailu z ME mládeže a dosiahnuť niekoľko popredných umiestnení. Prvýkrát sa slovenský stolný tenis prebojoval cez náročnú svetovú kvalifikáciu na OH mládeže. Čerešničkou na torte bola účasť našej miešanej štvorhry medzi ôsmimi najlepšími pármi sveta na World Tour Grand Finals. To dáva nádejné vyhliadky smerom k OH Tokiu, kde už táto disciplína bude v programe hier," povedal predseda SSTZ Zdeno Kríž.



Stolný tenista roka 2018:

Ľubomír Pištej

nominovaní:

Barbora Balážová – štvrťfinále ME v mixe, účastník World Tour Grand Finals v mixe

Ľubomír Pištej – štvrťfinále ME v mixe, World Tour Grand Finals v mixe

Wang Jang – víťaz pohára ETTU klubov, majster Slovenska 2018



Mládežnícky hráč(-ka) roka:

Tatiana Kukuľková

nominovaní:

Filip Delinčák – 3. miesto vo štvorhre kadetov na ME mládeže, (s Klajberom), 6. miesto družstvá kadetov na ME mládeže

Adam Klajber – 3. miesto vo štvorhre kadetov na ME mládeže, 6. miesto družstvá kadetov na ME mládeže

Tatiana Kukuľková – účastníčka OH mládeže 2018, osemfinále ME do 21 rokov, 7. miesto družstvo junioriek na ME mládeže



Objav roka:

Jakub Goldír

nominovaní:

Jakub Goldír – majster SR v dvojhre mladších aj starších žiakov

Adam Klajber – 3. miesto vo štvorhre na ME kadetov (s Delinčákom)

Dominika Wiltschková - 5.-8. miesto EuroMini Champs



Tréner roka:

Saša Dragaš

nominovaní:

Saša Dragaš - tréner kadetov SR, 6. miesto družstva a 3. miesto štvorhra na ME mládeže

Anton Kutiš – tréner mládeže ŠKST Topoľčany, 1. miesto družstiev mladších a starších žiačok a mladších žiakov na M SR a viaceré individuálne tituly

Jaromír Truksa - tréner reprezentácie mužov SR, štvrťfinále ME v mixe, účastník World Tour Grand Finals v mixe, postup na ME družstiev mužov



Rozhodca roka:

Matej Hamran

nominovaní:

Marián Bystričan - medzinárodný rozhodca ITTF najvyššej kategórie Blue Badge

Matej Hamran - čerstvý držitel licencie Medzinárodného hlavného rozhodcu ITTF

Boris Račko - medzinárodný rozhodca ITTF najvyššej kategórie Blue Badge



Stolnotenisové srdce

– športový počin roka

Cena bola udelená Ľudovítovi Tomagovi (ŠKST Margecany) za poskytnutie prvej pomoci spoluhráčovi, ktorý skolaboval počas zápasu 2. ligy. Svojou pohotovou reakciou a oživovaním až do príchodu záchrannej služby mu zachránil život.



Valentina Popová

držiteľka 9 zlatých, 1 striebornej a 8 bronzových medailí z ME v drese ZSSR

získala bronzovú medaila v drese Slovenska v zmiešanej štvorhre s Jaromírom Truksom na ME 1994

členka Siene slávy ETTU

do nedávna reprezentačná trénerka žien a junioriek

v súčasnosti trénerka mládeže SV Schwechat


Jozef Goláň

popredný medzinárodný rozhodca s kvalifikáciou hlavného rozhodcu s celosvetovou pôsobnosťou

hlavný rozhodca a zástupca hlavného rozhodcu na desiatkach turnajov ME a ME mládeže

8 rokov člen komisie rozhodcov ETTU

člen Výkonného výboru Asociácie stolného tenisu ČSFR 1990 – 1992