Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Storočnicu považskobystrického futbalu mapuje nová kniha M. Belása

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Publikácia 100 rokov futbalu Považská Bystrica je 18. knihou, ktorú Milan Belás vydal. Prvým jeho dielom bola kniha Sláva a úpadok hradu Bystrica z roku 1996.

Považská Bystrica 27. septembra (TASR) – V Považskej Bystrici si v tomto roku pripomínajú 100 rokov organizovaného futbalu. Jeho históriu i súčasnosť mapuje nová publikácia z dielne lokálpatriota Milana Belása 100 rokov futbalu Považská Bystrica.

V takmer 330-stranovej plnofarebnej knihe nájdu čitatelia približne 600 fotografií, z nich viac ako 300 je z osobnej zbierky autora. „Prvý oficiálny zápas odohrala Považská Bystrica pred 100 rokmi proti Gymnáziu Trenčín. Dnes je ťažké povedať, kto, kedy a ako začal v Považskej Bystrici s futbalom. Futbal sa určite hrával aj predtým, no plagát k zápasu Považskobystričanov s trenčianskymi gymnazistami z roku 1921 je prvým písomne dochovaným dokumentom o futbale,“ povedal pre TASR Belás.

Pri tvorbe knihy autorovi podľa vlastných slov poskytol neoceniteľnú pomoc jeho svokor, ktorý bol športovým novinárom a o športe na Považí písal 60 rokov. Kniha mapuje celú históriu považskobystrického futbalu, prináša unikátne historické fotografie a dokumenty.

„V Považskej Bystrici boli tri futbalové štadióny. Prvý bol už v roku 1920 v lokalite Vŕbie, ktorú dnes miestni volajú Slavojka, druhý postavili už Považské strojárne v roku 1936 a na jeho povestnej škvare zažila Považská Bystrica najväčšie úspechy svojej futbalovej histórie. Tretím bol súčasný futbalový štadión, jeho základy položili v roku 1959. Na svoju dobu bol jedným z najmodernejších na Slovensku, mal umelé osvetlenie a kapacitu 18.000 divákov,“ priblížil Belás.

Samostatné kapitoly sú v knihe venované výchove futbalovej mládeže, medzinárodným zápasom považskobystrických futbalistov, reprezentantom Československa a Slovenska, ktorí si obliekali považskobystrický dres, rozhodcom, funkcionárom, trénerom, ale aj medziprevádzkovej futbalovej lige Považských strojární, ktorá sa v minulom storočí tešila mimoriadnej obľube.

Publikácia 100 rokov futbalu Považská Bystrica je 18. knihou, ktorú Milan Belás vydal. Prvým jeho dielom bola kniha Sláva a úpadok hradu Bystrica z roku 1996. Ďalšie diela venoval považskobystrickej pošte, fontánam, medailám a plaketám, ale aj šiestim významným považskobystrickým maliarom – Alojzovi Viliamovi Fábrymu, I. W. Kráľovi, Zuzane Vaňousovej, mímovi a maliarovi Milanovi Sládkovi, Jánovi Rojkovi a Zuzane Bobovskej.

Autor sa najmä v posledných rokoch snaží vydať jednu knihu ročne, a tak vznikli diela ako Priehrada mládeže Nosice, Historické motocykle Považskej Bystrice, Židia v Považskej Bystrici či Taká bola Považská Bystrica. K výročiu vzniku Československa vydal Belás unikátnu publikáciu 100 rokov Československa, ktorá ako jediná sa netýka výhradne Považskej Bystrice. Predstavuje pohľadnice, kresby, plagáty a iné písomnosti súvisiace so storočnou históriou spoločného štátu.

Zaujímavosťou je, že ani jedna z Belásových publikácií nekončí na pultoch kníhkupectiev. Časť nákladu si väčšinou objedná mesto, druhú časť si autor nechá pre priateľov a známych.