Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Strechou športu má byť Slovenská olympijská a športová asociácia

František Chmelár Foto: TASR/Martin Baumann

Vznik SOŠA by konečne mohol ukončiť ťahanice ohľadne sprehľadnenia fungovania športu, ktoré trvajú už niekoľko desiatok rokov.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Organizačná rozdrobenosť slovenského športu sa už možno v najbližšej dobe skončí.

Na sobotňajšom Valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru (VZ SOV) predstavili športoví funkcionári novú koncepciu fungovania slovenského športu, ktorý by mal byť reprezentovaný navonok i dovnútra jedinou strešnou organizáciou - Slovenskou olympijskou a športovou asociáciou (SOŠA).

Vznik SOŠA ako mimovládnej organizácie by tak konečne mohol ukončiť ťahanice ohľadne sprehľadnenia fungovania, ktoré trvajú v slovenských reáliách už niekoľko desiatok rokov. Olympizmus momentálne zastrešuje SOV, zväzy reprezentuje Konfederácia odborových zväzov, osobitné postavenie má Slovenský futbalový zväz, ale i ďalšie subjekty.

V rámci vytvorenia jednotného hlasu by sa všetky subjekty zlúčili do jedného a vytvorili by tak platformu, vystupujúcu jednotne v dialógu so štátnou správou, samosprávnymi orgánmi, inštitúciami Európskej únie i multišportovými medzinárodnými organizáciami.

"Niet na čo čakať a odkladať. Potrebujeme čo najskôr pracovať na napredovaní slovenského športu. Táto naša snaha musí byť spoločná," komentoval ďalšie kolo úsilia o vytvorenie strešnej organizácie František Chmelár.

Plénum SOV si určilo termín pripravenia návrhu stanov a štruktúry a ostatnými orgánmi deň nasledujúceho valného zhromaždenia v tomto roku - 7. júl. Skončenie prvotného dialógu so športovými zväzmi i subjektmi, ktoré nie sú združené pod SOV, ako aj zaslanie pripomienok z ich strán musí prebehnúť do 20. júna.

Čaplovič sľúbil pomoc


Na VZ SOV sa zúčastnil aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič, ktorý prisľúbil, že slovenský šport vo vláde nájde otvoreného partnera. Vyjadril nádej, že SOŠA sa stane čoskoro skutočnosťou a preberie úlohu rokovacieho partnera vlády pri riešení problémov v slovenskom športe. Minister má v pláne presadiť ucelený a všezahrňujúci Zákon o športe, do konca roku 2012 to však ešte nebude. Naopak, do konca roka by mala vláda prijať koncepciu športu pre nasledujúce obdobie.

SOŠA by bola vedená prezidentom, jej Výkonný výbor by pozostával aj zo štvorice viceprezidentov a osmičky ďalších členov. Pod SOŠA by sa zaradil Slovenský futbalový zväz (SFZ) a v rámci špecifickosti tohto športu v slovenskom kontexte jeden z viceprezidentov by mal na starosti iba futbal, ďalší by mali rozdelené kompetencie podľa vzorca: Rozvoj športu, Ekonomika a marketing, Vrcholový šport, štátna reprezentácia a talentovaná mládež.

Na valných zhromaždeniach SOŠA by sa prezentovalo päť sekcií pokrytia športu na Slovensku - olympijské športové federácie, neolympijské športové federácie, športové orgány pre zdravotne znevýhodnených športovcov, "organizácie so špecifickými úlohami" (medzi nimi napríklad Slovenská asociácia športu na školách, Univerzita Komenského a Prešovská univerzita) a individuálni členovia (Komisia športovcov, členovia VV SOŠA).