Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

MEDAILOVÁ ŽATVA: Varga obhájil zlato. Zlatý aj junior Praj

Na snímke slovenský reprezentant v trape Erik Varga pózuje so zlatou medailou po obhajobe titulu na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok
Na snímke uprostred slovenský reprezentant v trape Erik Varga oslavuje titul na MS v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015. Vľavo druhý Talian Giovanni Pellielo, vpravo tretí Belgičan Maxime Mottet. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská strelecká výprava získala na MS brokárov v Lonate už štyri medaily.

Lonato 12. septembra (TASR) - Slovenský reprezentant Erik Varga obhájil titul svetového šampióna v trape. V sobotňajšom finále zdolal na MS brokárov v Lonate domáceho Taliana Giovanniho Pelliela 2:1 až v následnom rozstrele, keďže súboj sa po základnej položke skončil nerozhodne 12:12. Skúsený trapista sa stal prvým dvojnásobným slovenským majstrom sveta spomedzi všetkých strelcov.

Neopísateľné pocity

"Pocity sú neopísateľné. S touto strelnicou bojujem asi osem rokov, pre mňa je technicky veľmi náročná. Strelil som tu osobný rekord 120 a ten mi pomohol k tomu, aby som sa dostal do finále. Tam som si povedal, že ideme od nuly, pridáme k tomu ďalších sto percent. Rozhodcovia na mňa tlačili, išli po mne, ale vypomstilo sa im to. Ďakujem za šťastie, ktoré prišlo. Musíme sa poďakovať aj svojmu otcovi, realizačnému tímu, manželke a môjmu synovi, ktorý ma rozplakal. Bez nich by sa to nepodarilo. Stojí za tým veľká robota, strieľam 25 rokov a vždy sa snažím zo seba vydať maximum. Som neskutočne šťastný," povedal Varga, ktorý ihneď po pretekoch absolvovať dopingovú kontrolu.

Na snímke vpravo slovenský reprezentant v trape Erik Varga, vľavo tréner Branislav Slamka oslavujú obhajobu titulu na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Ukázali sme im to

Lonatská strelnica má povesť najťažšej skúšky pre každého strelca. Vargu čakala náročná úloha aj preto, že proti nemu stál domáci reprezentant, ktorého hnali dopredu stovky prítomných divákov. Všetko mal vo svojich rukách, no situáciu nezvládol a o zlato sa obral v záverečných troch výstreloch. Varga nekoncentrovanosť Pelliela využil a rozsmútil domáce publikum, štvornásobného svetového šampióna aj ostatných domácich reprezentantov. "Bol na nich obrovský tlak, každý od nich očakával maximálne výsledky. Mali to ťažké, ale ukázali sme im, že na Slovensku sú skvelí strelci, doslova elita, napriek tomu, aké máme podmienky. Klobúk dole pred výsledkami, ktoré predvádzame," dodal Varga.

Varga vypálil rybník Talianom: Som neskutočne šťastný


Varga vykročil za obhajobou majstrovského triumfu úspešne už v piatkových troch kvalifikačných sledoch. Netrafil len desiaty terč v prvom a následne záverečný sedemdesiaty piaty v treťom kole. S priebežným nástrelom 73 mu po úvodnej časti patrila tretia priečka. Tú však po štvrtej sérii výstrelov v sobotu stratil, keď minul celkovo dvakrát. Chyboval aj pri prvom pokuse v piatej položke, no zvyšok kvalifikácie už zvládol bez chyby. V závere mal pri dôležitých dvoch dvojvýstreloch aj potrebné šťastie, s výkonom 24 nazbieral dovedna 120 bodov a priamo postúpil do boja o medaily.

Na snímke slovenský reprezentant v trape Erik Varga oslavuje titul na MS v brokových disciplínach v talianskom Lovate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


V semifinále prvé tri terče zvládol, a hoci minul štvrtý a následne aj ôsmy, nedarilo sa ani jeho súperom. Do konca základnej položky slovenský šampión nerozprášil ešte jedného holuba, v závere mu však pomohlo zaváhanie Belgičana Motteta a spoločne s ním a Španielom Fernandezom išli do rozstrelu. V ňom Varga prvého holuba trafil, jeho súperi nie a slovenský reprezentant sa tešil z postupu do finále.

V ňom narazil na domáceho Pelliela. Hoci v druhom slede výstrelov zaváhal, Talian psychickú výhodu nevyužil a minul tretí terč. Zverenec trénera Branislava Slamku však zaváhal v piatej položke, následne aj deviatej a dodal svojmu súperovi impulz. Ten ale tlak zo strany domáceho publika nezvládol, z posledných troch výstrelov dva nedal a finálový duel dospel do rozstrelu. V ňom Varga zdolal svojho súpera 2:1.

Na snímke slovenský reprezentant v trape Erik Varga oslavuje obhajobu titulu na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Člen ŠCP Bratislava rozšíril v sobotu svoju bohatú medailovú zbierku. Z MS je to pre druhé zlato v mužskej kategórii, najjagavejší kov vybojoval aj v roku 1994 ešte ako junior. Z európskych šampionátov si odniesol v roku 2011 opäť zlato a na 1. európskych hrách v Baku získal striebro. Pred dvomi rokmi sa v Abú Zabí stal víťazom finále Svetového pohára, okrem toho triumfoval na bežných pretekoch SP dvakrát.

Dobre rozbehnuté preteky mal od štartu kvalifikácie aj ďalší Slovák Roman Čavara. V úvodných dvoch položkách rozprášil rovnako ako Varga 49 holubov (24-25), no v nasledujúcich dvoch trafil dvakrát 22 terčov, v piatej dokonca len 21 v celkovom poradí sa výrazne prepadol na 59. priečku. Lonatská strelnica nepriniesla štastie ani Mariánovi Kovačócymu. Majster sveta z Mariboru 2009 mal po štyroch kolách na konte len 90 presných výstrelov, keďže trikrát zastrieľal na 22 a raz na 24. S prebiehajúcim ročníkom sa rozlúčil čistým štítom v piatej položke a s celkovým výkonom 115 obsadil 39. priečku.



Junior Praj zlatý

Slovenský reprezentant Filip Praj sa stal juniorským svetovým šampiónom v trape. V sobotňajšom finále zdolal domáceho rovesníka Lucu Miotta 13:12 a po triumfe na tohtoročnom európskom šampionáte pridal do zbierky ďalší cenný kov. Silu slovenského juniorského trapu potvrdil aj Adrián Drobný, ktorý vybojoval bronz a spoločne s Michalom Slamkom ako tím získali všetci traja aj striebornú medailu.

"Neprišiel som sem na výlet. Chcel som vyhrať, podarilo sa to a som veľmi šťastný. Od stredy som chorý, dával som sa dokopy a bolo otázne, či nastúpim na oficiálny tréning. Chvalabohu, podarilo sa mi to a vyšvihol som to až k zlatej medaile," povedal po pretekoch Praj. Jeho silnejšou stránkou bol dosiaľ dvojitý trap, ktorým odštartoval svoju kariéru. Postupne však prešiel aj na trap a v priebehu dvoch mesiacov sa stal juniorským majstrom Európy a napokon aj svetovým šampiónom. "Voľakedy som strieľal len dvojitý trap. Potom som pribral trap, chcel som strieľať viac. Darilo sa mi, hneď prvý rok som splnil reprezentačný limit a odvtedy sa to už len zlepšuje."

Zlatý trapový junior Praj: "Neprišiel som sem na výlet"


Praj mal v kvalifikácii pred sebou náročnú úlohu. Neboril sa len s náročnými podmienkami lonatskej strelnice, ale aj s vysokými teplotami. Po dvoch položkách prvého dňa mal na konte 47 presných výstrelov (23-24) a držal si miesto medzi lídrami priebežného poradia. Sobotňajší pelotón výstrelov začal s 23-kou, vo štvrtej položke sa pomýlil trikrát (22), no 23 presných výstrelov na záver mu stačilo na semifinálovú účasť.

V nej sa mu síce nevydaril štvrtý a piaty terč, v ďalších desiatich mal už presnú mušku a spoločne so stopercentným domácim juniorom Lucom Miottom postúpil do súboja o zlato. V ňom mal od začiatku mierne navrch a dramatický súboj napokon dotiahol do víťazného konca. V Lonate sa Praj predstaví ešte v pretekoch dvojitého trapu.

Bronz pridal Drobný

Veľký deň svojej kariéry má za sebou aj Adrián Drobný. V priebehu dvoch hodín získal dva cenné kovy medzi svetovou elitou, a to strieborný v tímových pretekoch a bronzový individuálne. "Bolo to veľmi ťažké. Snažil som sa čo najlepšie sústrediť. Keď som pochybil v semifinále, pocity boli všelijaké. Našťastie som vyhral rozstrel a v súboji o bronz sa to podarilo. Španiel mi dal trošku náskok, lepšie sa mi strieľalo a využil som to. Je to najväčší deň mojej kariéry," uviedol Drobný.

Drobného zabrzdila po kvalitnej prvej kvalifikačnej položke na 24 bodov tá druhá, keďže minul štyrikrát a po prvom dni bol 18. V sobotu však pokračoval konštantným výkonom a 46 rozprášených terčov (23-23) mu vynieslo priebežnú piatu priečku po štyroch sériách. Na záver zaváhal len raz a z tretej priečky postúpil ďalej. V semifinále ho čakala náročná úloha, rozstrel po nerozhodnej základnej položke 10:10 s Austrálčanom Mitchellom Williamom Ilesom-Crevatinom zvládol a po triumfe 4:3 išiel strieľať o bronz. V ňom mu od začiatku uľahčil úlohu súper, ktorý v deviatich položkách chyboval až trikrát, kým Drobný strieľal stopercentne. V závere síce minul dvakrát aj on, no to už však mal medailu istú a celkovo triumfoval 12:9.

Junior Drobný po bronze: "Najväčší deň kariéry"


Tretí Slovák na štartovom rošte Slamka bol po úvodnom dni 21. so 44 bodmi. Rovnaké skóre s položkami na 21 a 23 mal aj po štvrtej sérii, no v piatej sa šiestimi chybami obral o lepší výsledok.

Strieborný juniorský tím

Juniorské družstvo v zložení Filip Praj, Adrián Drobný a Michal Slamka vybojovalo strieborné medaily, keď s celkovým súčtom 337 zaostalo za zlatými Rusmi o päť bodov.

Na snímke strieborný juniorský tím Slovenska v trape v zložení, sprava Filip Praj, Michal Slamka a Adrián Drobný pózujú na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok
.

trap mužov:
o zlato: 1. Erik VARGA (SR) 12 (2), 2. Giovanni Pellielo (Tal.) 12 (1)
o bronz: 3. Maxime Mottet (Bel.) 13, 4. Alberto Fernandez (Šp.) 11
semifinále: 1. Pellielo 13, 2. VARGA 12 (1), 3. Mottet 12 (0), 4. Fernandez 12 (0), 5. Stefano Selva (San Maríno) 11, 6. Khaled Almudhaf (Kuv.) 10

kvalifikácia: 1. Fernandez 123, 2. Selva 121, 3. Almudhaf 121, 4. Pellielo, 5. VARGA 120, 6. Mottet 120 ... 39. Marián KOVAČÓCY (SR) 115, 59. Roman ČAVARA (SR) 114
družstvá: 1. Rusko (Alexej Alipov, Maksim Smykov, Denis Zotov) 356, 2. Taliansko 354, 3. San Maríno 352 ... 7. SLOVENSKO 349

trap juniorov:

o zlato: 1. Filip PRAJ (SR) 13, 2. Luca Miotto (Tal.) 12
o bronz: 3. Adrián DROBNÝ (SR) 12, 4. David Barquero (Šp.) 9

semifinále: 1. Miotto 15, 2. PRAJ 13, 3. Barquero 11, 4. DROBNÝ 10, 5. Mitchell William Iles-Crevatin (Aus.) 10, 6. Maxim Kabackij (Rus.) 9
kvalifikácia: 1. Kabackij 118, 2. Miotto 117, 3. DROBNÝ 115, 4. Barquero 115, 5. PRAJ 115, 6. Iles-Crevatin 114+1 ... 35. Michal SLAMKA (SR) 107

družstvá: 1. Rusko (Maxim Kabackij, Nikita Bekasov, Nikita Jegorov) 342, 2. SLOVENSKO (Adrián Drobný, Filip Praj, Michal Slamka) 337, 3. Austrália 333
.

Fotogaléria: Sobota a medailová žatva

Na snímke slovenský reprezentant v trape Erik Varga oslavuje obhajobu titulu na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok



Na snímke vpravo slovenský reprezentant v trape Erik Varga po kvalifikácii na majstrovstvách sveta v brokových disciplínach v talianskom Lovate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke slovenský reprezentant v trape Erik Varga pózuje so zlatou medailou po obhajobe titulu na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke zľava strieborný Talian Giovanni Pellielo, zlatý Slovák Erik Varga a bronzový Belgičan Maxime Mottet pózujú s medailami na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke slovenský juniorský reprezentant v trape Filip Praj pózuje so zlatou medailou na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke juniorskí trapisti, zlatý Filip Praj (vľavo) a bronzový Adrián Drobný pózujú s medailami na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Juniorský trapista Juraj Praj sa raduje z prvého miesta na majstrovstvách sveta v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke slovenský reprezentant v trape Erik Varga počas súťaže vo finále na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok