Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Strieborná slovenská výprava je doma, vítali ju verní priaznivci

kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chára s trofejou pre vicemajstrov sveta vystupuje ako prvý z lietadla. Foto: TASR/Martin Baumann

Ako prvý vystúpil s trofejou pre vicemajstrov sveta z lietadla kapitán Zdeno Chára z Bostonu Bruins nasledovaný zvyškom mužstva.

Bratislava 21. mája (TASR) - Výprava slovenských hokejistov so striebornými medailami z 76. MS vo Fínsku a Švédsku je už vo vlasti.

Letecký špeciál pristál na bratislavskom letisku M.R. Štefánika v pondelok krátko po 14.00 h a hráči i členovia realizačného tímu sa následne presunuli do pristaveného otvoreného autobusu.

Ako prvý vystúpil s trofejou pre vicemajstrov sveta z lietadla kapitán Zdeno Chára z Bostonu Bruins nasledovaný zvyškom mužstva.

Slovenský patriotizmus výrazne hýril vo svojich troch farbách už pred príletom striebornej družiny z Helsínk. Národných hokejových hrdinov z majstrovstiev sveta v Helsinkách prišlo na Letisko Milana Rastislava Štefánika privítať okolo 600 fanúšikov.

Galéria: Strieborní slovenskí hokejisti sú už doma





Už dve hodiny pred avizovaným pristátím sa zbierali do národných farieb odetí priaznivci v improvizovanej fanzóne pri letisku a postupom času sa začali lepiť na ochranné oplotenie.

Čakanie si narastajúci dav fanúšikov spestril víťaznými popevkami, nechýbali rapkáče, trúby, vuvuzely ani bubon. Krátko pred 14. hodinou pristálo lietadlo s hráčmi a realizačným tímom a za oplotením zaznelo mohutné "Ďakujeme, ďakujeme". Čakatelia však nemali stále istotu, či je to stroj s hrdinami z Helsínk, no potom pri vystupovaní hokejistov ich presvedčil neklamný znak: "To nemôže byť naozaj nik iný ako Chára," došlo ubezpečenie z davu a ovácie nabrali na väčšej intenzite. "

Tu bude player


Vo fanúšikovskej obci zaznelo mohutné "Toto sme tu už dávno nemali" i "Vitajte doma", ale aj neskromné "Majstri, majstri". Hokejisti sa nasúkali do otvoreného autobusu a absolvovali pre fanúšikov "čestné kolo" priamo na "runway". Ich modré dresy však v tej chvíli boli vidno len z vyše 100-metrovej vzdialenosti a niektorí neskrývali sklamanie.

"Ak to skončí iba pri tomto a skryjú ich pred nami, potom to nebolo dobre zorganizované," zaznelo z davu. Diaľka sa ale medzi fans a hráčmi zminimalizovala o pár minút neskôr a konečne sa dali rozoznať aj tváre. Fanúšikovské hordy sa presunuli na lemovanie cestného okruhu popri letisku a mohli si podať so svojimi miláčikmi aj ruky, pretože "výstavný" dopravný prostriedok prešiel tesne popri nich.

"Oplatilo sa prísť, je to ohromný zážitok. Bola som tu aj pred 10 rokmi po švédskom zlate a dúfam, že sa cyklus medailí teraz už skráti, veď bronz z Helsínk bol už nesmierne dávno," priznala Beáta, ktorá si "pre chlapcov na hranici povoleného odskočila z práce". "Mám radosť z toho, že chlapci opäť spojili národ a športovcami sa stali aj tí, ktorí ho počas väčšiny roka nevnímajú."



Autobus so striebornými medailistami sa potom nasmeroval na okružnú jazdu hlavným mestom s konečným cieľom na Námestí SNP, kde sa uskutočnila hlavná časť osláv.