Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Stümpel: Najlepšie sa mi hralo s Pálffym, vzormi boli Liba a Rusnák

Na snímke slovenské hokejové legendy, zľava Miroslav Šatan, Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel pred exhibíciou hviezd Slovensko – Švédsko v Košiciach 26. októbra 2019. Foto: FOTO TASR – František Iván

Počas výluky v profilige v sezóne 2004/2005 bol spoločne s Pálffym v českom extraligovom mužstve HC Slavia Praha.

Nitra 20. júla (TASR) - Je jedným zo zlatej generácie slovenského hokeja, v roku 2002 v Göteborgu získal historický titul majstra sveta. V stredu 20. júla oslávi 50. narodeniny legendárny slovenský hokejový útočník Jozef Stümpel.

"Za najväčší úspech určite pokladám MS v Göteborgu. Potom samozrejme každé víťazstvo mužstva, keď sa mi darilo, keď padali góly a boli nahrávky. Vždy keď sme niečo dosiahli, tak to bol pre mňa úspech," vyznal sa pri príležitosti svojho jubilea pre TASR Stümpel.

Narodil sa 20. júla 1972 v Nitre, kde aj hokejovo vyrastal. Dres prvého tímu "corgoňov" si obliekol už ako 17-ročný. Aj vďaka jeho talentu postúpila vtedajšia Plastika Nitra (dnes HK Nitra) z 1. slovenskej národnej hokejovej ligy do najvyššej česko-slovenskej súťaže. Tu vytvoril legendárnu útočnú dvojicu so Žigmundom Pálffym, s ktorým sa neskôr stretol aj v NHL v klube Los Angeles Kings a tiež v slovenskej reprezentácii.

"Mojimi vzormi boli Dárius Rusnák s Igorom Libom. V útoku sa mi určite najlepšie hralo so Žigom a to či už v reprezentácii alebo v LA Kings. Dobre sa mi hralo aj s Ľubomírom Višňovským. Višňa bol obranca, ale to bolo iné," vysvetlil Stümpel.

Ako 19-ročného ho v roku 1991 draftoval zo 40. miesta klub NHL Boston Bruins. Debut v najprestížnejšej lige si v drese "medveďov" odkrútil v sezóne 1991/1992. Odohral však iba štyri zápasy a väčšinu sezóny absolvoval v najvyššej nemeckej súťaži za EC Kolín. V ročníkoch 1995/1996 a 1996/1997 už patril medzi najlepších hráčov Bostonu.

Posledným Stümpelovým pôsobiskom v zámorí bol tím Florida Panthers, v ktorom bol tri sezóny (2005/2006, 2006/2007, 2007/2008). Celkovo v NHL odohral 1012 zápasov, strelil v nich 202 gólov a pridal 505 asistencií.

Počas výluky v profilige v sezóne 2004/2005 bol spoločne s Pálffym v českom extraligovom mužstve HC Slavia Praha. V rokoch 2008 až 2012 rozdával Stümpel, prezývaný "Stampy", presne časované prihrávky v KHL, kde vystriedal niekoľko klubov. Dve sezóny pôsobil v kazašskom Baryse Astana, jednu sezónu strávil v bieloruskom Diname Minsk i v Spartaku Moskva. V KHL dovedna odohral 178 zápasov, strelil 37 gólov a 93-krát asistoval.

Po anabázach v NHL a KHL sa vrátil do Nitry, kde pôsobil štyri sezóny. Už v prvej (2012/2013) patril k oporám mužstva. Nitra sa prebojovala do finále play off slovenskej extraligy, v ktorom podľahla Košiciam. Stümpela po finálových zápasoch vyhlásili za najužitočnejšieho hráča vyraďovacej časti.

Reprezentačná kariéra nitrianskeho rodáka sa začala ešte v čase bývalého Československa. S juniorskou reprezentáciou v roku 1990 získal bronzovú medailu na majstrovstvách Európy do 18 rokov. O rok neskôr dosiahol rovnaký úspech na MS do 20 rokov.

Slovensko reprezentoval na ôsmich MS a troch ZOH. V Göteborgu 2002 dopomohol reprezentácii k historickému titulu majstra sveta. Bronzovú medailu vybojoval nasledujúci rok vo Fínsku, kde sa s Pálffym stali víťazmi kanadského bodovania celého turnaja, keď obaja nazbierali pätnásť bodov. Patril aj k oporám na ZOH 2010 vo Vancouveri, kde Slovensko skončilo na štvrtom mieste. Stümpel si pripísal gól a štyri asistencie.

Jeden z najlepších slovenských centrov je aj vyznávač hokejbalu. V roku 1999 vo Zvolene sa spoločne s Pavlom Demitrom stali majstrami sveta. Od októbra 2012 bol prezident Slovenskej hokejbalovej únie (SHbÚ), kde po takmer 10 rokoch skončil. V novej sezóne bude pôsobiť ako asistent trénera pri slovenskej hokejovej reprezentácii do 18 rokov.

Stümpel podľa vyjadrenia pre TASR plánuje osláviť jubileum v rámci príjemného posedenia v kruhu rodiny, známych a kamarátov. Spolu s manželkou Martinou vychovávajú dcéry Kali a Freu a syna Olivera.