Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Laporta sa nevzdáva: Existencia ESL je nevyhnutná

Na archívnej snímke z 27. decembra 2020 Joan Laporta. Foto: TASR/AP

Laporta naznačil, že pre úspech ESL je ochotný debatovať o kontroverznom pravidle, ktoré 15 zakladajúcim klubom zaručuje pravidelnú účasť.

Barcelona 22. apríla (TASR) – Prezident futbalového klubu FC Barcelona Joan Laporta naďalej podporuje vznik Európskej Superligy (ESL). Projekt doteraz opustilo desať z dvanástich zakladajúcich klubov a okrem "Blaugranas" v ňom zostal už len Real Madrid.

"Existencia Superligy je nevyhnutná. Nie je tajomstvo, že elitné kluby produkujú najviac finančných prostriedkov a preto musia mať väčšie slovo aj pri ich rozdeľovaní," povedal Laporta. Katalánci minuli vlani na platy najviac spomedzi všetkých klubov, počas pandémie utrpeli obrovské finančné straty a navyše sa snažia podpísať nový kontrakt s hviezdnym Lionelom Messim. "Klub má viacero dôležitých investícií, platy sú veľmi vysoké a okrem športového hľadiska treba myslieť aj na tieto faktory," ozrejmil Laporta, ktorý naznačil, že pre úspech ESL je ochotný debatovať o kontroverznom pravidle, ktoré 15 zakladajúcim klubom zaručuje pravidelnú účasť: "Je dôležité, aby bola súťaž atraktívna pre ľudí a zároveň sme zachovali princípy súťaživosti."

Projektu sa nevzdáva ani prezident Realu Madrid a plánovaný prvý predseda ESL Florentino Perez, podľa ktorého je projekt nateraz v pohotovostnom režime. Juventus Turín a AC Miláno si vo svojich stredajších vyhláseniach nechali otvorenú možnosť pripojiť sa k nemu neskôr. Informáciu priniesla agentúra AP.