Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Sused vypovedal v prospech Pistoriusa, po streľbe bol vraj zdrvený

Oscar Pistorius Foto: TASR/AP

Hlavný prokurátor Gerrie Nel spochybnil svedectvo Pistoriusovho suseda z dôvodu, že sú dobrí priatelia.

Pretória 5. mája (TASR) - Sused a priateľ z úkladnej vraždy obvineného atléta Oscara Pistoriusa vypovedal v pondelok na súde v Pretorii v prospech bývalého juhoafrického olympionika a paralympionika. Tvrdí, že Pistorius nevedel, že strieľa na svoju priateľku Reevu Steenkampovú a keď zistil, že ju usmrtil, bol veľmi zdrvený.

Svedok Johan Stander na súde povedal, že v osudný deň 14. februára 2013 mu v noci približne o 3:19 h Pistorius v panike telefonoval a jeho hlas znel naliehavo. Bolo to asi dve minúty po tom, čo zastrelil svoju priateľku. Stander so svojou dcérou Carice Viljoenovou okamžite išli do Pistoriusovho domu a našli tam športovca nešťastného a v slzách. "V to ráno som videl, čo sa naozaj stalo. Videl a cítil," povedal Stander. Sused potvrdil, že verí Pistoriusovej verzii, ktorý tvrdí, že cez dvere strieľal v domnienke, že na toalete v jeho dome sa nachádza votrelec.

Prežíval obrovskú bolesť

Pistorius údajne po jeho príchode držal v rukách zakrvavenú Steenkampovú a plakal. "Prežíval obrovskú bolesť. Žiadal Boha, aby mu pomohol. Bol veľmi zdrvený a nešťastný. Je to veľmi ťažké opísať," dodal Stander, ktorý bol štvrtým a jeho dcéra piatym svedkom obhajoby. Proces s Pistoriusom po dvojtýždňovej pauze mal na programe svoj 26. deň, celkovo načal už siedmy týždeň.

Prokurátor spochybnil svedectvo

Stander sa potom podrobil krížovému výsluchu, ktorý viedol hlavný prokurátor Gerrie Nel. Ten spochybnil svedectvo Pistoriusovho suseda z dôvodu, že sú dobrí priatelia a svojimi vyjadreniami sa mu snaží pomôcť. "Som tu preto, aby som hovoril pravdu," povedal Stander a potom na prokurátorovu výzvu pretlmočil, čo mu Pistorius povedal do telefónu: "John, prosím, príď do môjho domu. Prosím. Zastrelil som Reevu. Myslel som si, že to bol votrelec. Prosím, príď rýchlo," povedal Stander.

Krížový výsluch zo strany Nela, ktorého pre nekompromisné praktiky prezývajú "pitbul", bol v porovnaní s tým ako predtým päť dní vypočúval Pistoriusa, omnoho jemnejší.