Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Suterová získala zlato v zjazde, Shiffrinová až osemnásta

Švajčiarska lyžiarka Corinne Suterová reaguje v cieli zjazdu na ZOH 2022 v Pekingu, v utorok 15. februára 2022 v Jen-čchingu. Foto: TASR/AP

Američanka Mikaela Shiffrinová išla čisto, ale rýchlostne zaostávala a cenného kovu sa nedočkala ani vo štvrtom pekinskom vystúpení.

Peking 15. februára (TASR) - Švajčiarska lyžiarka Corinne Suterová triumfovala v zjazde na ZOH 2022 v Pekingu. Ako úradujúca majsterka sveta v kráľovskej disciplíne zdolala v utorňajšej súťaži o 16 stotín sekundy obhajkyňu titulu Sofiu Goggiovú, tretia skončila ďalšia Talianka Nadia Delagová s odstupom 0,57 s. Slovensko nemalo zastúpenie.

Organizátori museli štart pretekov posunúť o polhodinu neskôr pre silný vietor. Od 4.30 SEČ sa už súťažilo, poveternostné podmienky na trati "Skala" však stále neboli ideálne. S nástrahami si neporadila Češka Ester Ledecká, ktorej šance sa rozplynuli za tretím medzičasom, keď po veľkej chybe dostala "hodiny" a nabrala obrovskú stratu. Američanka Mikaela Shiffrinová išla čisto, ale rýchlostne zaostávala a cenného kovu sa nedočkala ani vo štvrtom pekinskom vystúpení. Skončila až 18. s vysokou 2,5-sekundovou stratou.

Najväčšie favoritky prišli na rad v druhej desiatke štartovej listiny. Na Goggiovej nebolo poznať, že v januári utrpela ťažké zranenie kolena a že bojovala s časom, aby mohla obhajovať víťazstvo v zjazde z Pjongčangu 2018. Nebojácne išla od štartu v agresívnej stope a pred dovtedajšou líderkou Delagovou viedla na štvrtom medzičase dokonca o 7 desatín sekundy. V cieli to bolo 0,41 s a po dojazde figurovali Talianky na prvých troch miestach. Trojicu Goggiová, Delagová, Elena Curtoniová odsunula Suterová s číslom 15, ktorá sa vycibrenou jazdou držala takmer pozdĺž celej trate v zelených číslach. Do červených klesla len na záverečnom medzičase, no spodnú pasáž prešla precízne a na neskrývané sklamanie Goggiovej sa ujala vedenia. Ako jedna z posledných ju mohla ohroziť krajanka Lara Gutová-Behramiová, ale po bronze v obrovskom slalome a zlate v super-G nepridala ďalšiu medailu. Medzi Delagovú a Curtoniovú sa vtesnala Nemka Kira Weidleová, ktorá ako jediná okrem medailistiek mala menšie než sekundové manko (+0,71).

Švajčiarska lyžiarka Corinne Suterová počas zjazdu na ZOH 2022 v Pekingu, v utorok 15. februára 2022 v Jen-čchingu.
Foto: TASR/AP


Dvadsaťsedemročná Suterová triumfovala po MS 2021 na ďalšom vrcholnom podujatí. Podčiarkla švajčiarsku dominanciu na čínskych svahoch po tom, ako už najcennejší kov vybojovali Gutová-Behramiová v super-G, Marco Odermatt v obrovskom slalome a Beat Feuz v zjazde mužov. "Som nadmieru spokojná s mojím výkonom. V cieli som si nebola istá, či to bude stačiť, lebo niekedy som mala pocit, že vietor fúka proti mne, inokedy do chrbta alebo zboku. Je to najväčší sen môjho života," povedala Suterová pre agentúru AFP.

Goggiová našla premožiteľku v zjazde prvýkrát od 18. decembra 2020, keď ju vo francúzskom Val d´Isere takisto prekonala Suterová iba o niekoľko stotín. Talianka bola odvtedy v tejto disciplíne najrýchlejšia vo všetkých ôsmich súťažiach, ktoré dokončila. "Je to neskutočná medaila vzhľadom na uplynulých dvadsať dní. Som rada, že som zo seba vydala všetko, som vďačná za zisk ďalšieho kovu," uviedla Goggiová.


ZOH 2022 v Pekingu - alpské lyžovanie

zjazd - ženy: 1. Corinne Suterová (Švaj.) 1:31,87 min, 2. Sofia Goggiová +0,16 s, 3. Nadia Delagová (obe Tal.) +0,57, 4. Kira Weidleová (Nem.) +0,71, 5. Elena Curtoniová (Tal.) +1,00, 6. Joana Hählenová (Švaj.) +1,29, 7. Cornelia Hütterová +1,48, 8. Mirjam Puchnerová (obe Rak.), Marie-Michele Gagnonová (Kan.) obe +1,58, 10. Laura Gaucheová (Fr.) +1,60