Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Švajčiari začali vyšetrovať Platiniho v súvislosti s platbou od FIFA

Michel Platini, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Platini dostal za porušenie etických pravidiel FIFA dištanc na osem rokov, ktorý mu neskôr skrátili na štyri roky.

Ženeva 26. júna (TASR) - Švajčiarska federálna prokuratúra začala formálne vyšetrovať bývalého prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho v súvislosti s podozrivou platbou od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v roku 2011.

Ako v piatok uviedla agentúra AP, ktorá mala možnosť nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu, švajčiarski prokurátori počas júna rozšírili trestné stíhanie týkajúce sa korupčného správania niekdajšieho šéfa FIFA Seppa Blattera aj o platbu, ktorá smerovala Platinimu. Bývalý francúzsky reprezentant čelí podozreniu, že bol v tejto kauze spolupáchateľ trestných činov sprenevery a falšovania.

Platini predložil FIFA faktúry v januári 2011. Žiadal o úhradu nezazmluvneného platu v čase, keď pracoval ako poradca prezidenta FIFA počas prvého funkčného obdobia Blattera v rokoch 1998-2002. O mesiac neskôr mu bola mzda vyplatená.

Prípad odhalili v septembri 2015 švajčiarski vyšetrovatelia. Odvtedy rozhodlo v neprospech Platiniho päť rôznych súdov a tribunálov, vrátane etickej komisie FIFA, Športového arbitrážneho súdu (CAS) a Európskeho súdu pre ľudské práva. Platini i Blatter, ktorých FIFA suspendovala, akékoľvek protiprávne konanie dôrazne popreli. Švajčiarski prokurátori ich vyšetrujú, zatiaľ obvinenia nevzniesli.

Platini dostal za porušenie etických pravidiel FIFA dištanc na osem rokov, ktorý mu neskôr skrátili na štyri roky. Trest mu vypršal v októbri, niekdajší kapitán francúzskej reprezentácie a majster Európy z roku 1984 sa plánuje vrátiť do futbalového diania.