Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Švajčiarski olympijskí predstavitelia sa obávajú zrušenia podujatí

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová, archívna snímka. Foto: TASR – Martin Baumann

Ak zostanú v platnosti cestovné obmedzenia a karanténne pravidlá, organizácia medzinárodných športových podujatí vo Švajčiarsku bude ohrozená, ak nie priamo nemožná, uviedol Jürg Stahl.

Bern 30. novembra (TASR) - Olympijskí predstavitelia vo Švajčiarsku vyzvali federálnu vládu, aby oslobodila medzinárodných športovcov a funkcionárov spod nových karanténnych pravidiel, ktoré ohrozujú konanie Svetových pohárov v zimných športoch v krajine.

Osoby, ktoré pricestujú z rastúceho počtu krajín na červenom zozname, musia ísť vo Švajčiarsku do povinnej desaťdňovej karantény, aby sa zamedzilo šíreniu nového koronavírusového variantu omikron. Na zozname je napríklad Kanada, kde sa tento týždeň konajú preteky alpských lyžiarok v Lake Louise. Na podujatí štartujú napríklad Mikaela Shiffrinová z USA či Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová. Slovenka Petra Vlhová sa na SP v Kanade nepredstaví. Obhajkyňa veľkého glóbusu nebude súťažiť ani v St. Moritz a Val d'Isere a predstaví sa až vo francúzskom Courcheveli, kde sa 21. decembra uskutoční obrovský slalom.

"Ak zostanú v platnosti cestovné obmedzenia a karanténne pravidlá, organizácia medzinárodných športových podujatí vo Švajčiarsku bude ohrozená, ak nie priamo nemožná," povedal prezident národného olympijského výboru Swiss Olympic Jürg Stahl.

Švajčiarsko bude v najbližších troch týždňoch hostiť aj podujatia SP v bežeckom lyžovaní v Davose, v skokoch na lyžiach v Engelbergu a skikrose v Arose. V krajine museli tento týždeň zrušiť Svetovú zimnú univerziádu, ktorá sa mala uskutočniť od 11. do 21. decembra vo švajčiarskom Luzerne. Na podujatí sa mali zúčastniť univerzitní športovci z viac ako 50 krajín sveta, vrátane Slovenska.