Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bendík skončil na 41. priečke. Zlato v zjazde získal domáci Feuz

Na snímke Švajčiar Beat Feuz reaguje v cieli zjazdu mužov na MS v alpskom lyžovaní 12. februára 2017 vo švajčiarskom St. Moritzi. Foto: TASR/AP

Bronz putoval do Rakúska zásluhou Maxa Franza.

St. Moritz 12. februára (TASR) - Domáci Beat Feuz triumfoval v zjazde mužov na 44. majstrovstvách sveta v alpských lyžiarskych disciplínach vo švajčiarskom St. Moritzi. Striebro získal víťaz stredajšieho super-G Erik Guay z Kanady (+0,12 s), bronz putoval do Rakúska zásluhou Maxa Franza (+0,37). Slovenský reprezentant Martin Bendík obsadil 41. priečku s mankom 3,75 sekundy na víťaza.



"Je to neuveriteľné, vybojoval som si prvenstvo na domácom snehu a, navyše, na majstrovstvách sveta. Minimálne polovica tohto úspechu však patrí tunajšiemu publiku, ktoré ma hnalo dopredu," vyhlásil Feuz. Dal si zlatý darček k okrúhlym 30. narodeninám, ktoré oslávil len deň pred pretekmi.

Kráľovská súťaž sa mala pôvodne uskutočniť už v sobotu, ale pre hmlu na svahu Corviglia sa konala o deň neskôr na skrátenej trati z 3050 na 2920 metrov. Aj keď hmla prinútila posunúť štart nižšie, boli to dramatické preteky a vysilenými borcami v cieľových priestoroch. Profil svahu s umelo vytvorenými skokmi predurčoval náročnosť od začiatku do konca. Lyžiari neboli ani chvíľu v pokoji, neustále museli pracovať na dobrej línii nájazdu do skokov a kompresných oblúkov, či na držaní “zbaleného” tela a rovných lyží v ostro rysovaných zákrutách. Zásadnou súčasťou kritériovej sústavy boli dopady po skokoch, pretekári museli dbať, aby neleteli vzduchom príliš dlho a aby absenciou kontaktu s podkladom neškodili akcelerácii.

Postupom pretekov sa riedka hmla v hornej časti rozplynula a slnečné lúče zrýchľovali povrch zjazdovky. Najskôr zaúradovali Taliani. Peter Fill zdolal Dominika Parisa zásluhou skúsenej jazdy, v ktorej profitoval najmä zo zvládnutia početných skokov. Potom sa už pozornosť presunula na jedného z hlavných favoritov, no ešte pred Kjetilom Jansrudom zaujal Slovinec Boštjan Kline. Nór za ním vo vrchnej pasáži prekvapujúco zaostával, ale zrýchlil po treťom medzičase a ujal sa vedenia. Zápletka však pokračovala. Po Jansrudovi nasledoval Patrick Küng, ktorý dosiahol rovnaký čas 1:39,30 minúty. Na takmer trojkilometrovej trati bola zhoda časov pozoruhodná a zdalo sa, že ich spoločne dovedie k jednému z kovov.

Na pódiu však nevydržali, so štartovým číslom trinásť sa pred nich najprv zaradil Feuz, po ňom Guay a o dve stotinky aj Franz. Tridsaťpäťročný Kanaďan potvrdil svoju excelentnú pripravenosť na vrcholné podujatie, keď po menej výraznej sezóne získal na svetovom šampionáte už druhú medailu. Útočil dokonca na druhé zlato, ešte na predposlednom medzičase bol v zelených číslach v porovnaní s výkonom Feuza. Guay je po piatich z desiatich individuálnych súťaží najúspešnejší účastník šampionátu. "O výsledkoch rozhodovala prostredná pasáž. Neskutočne mi pomohli tréneri a servismani. Takisto obecenstvo mi navodilo domácu atmosféru, je to úžasné podujatie," uviedol Guay v televíznom vysielaní.

Výsledky zjazdu mužov na MS:

1. Beat Feuz (Švaj.) 1:38,91 min
2. Erik Guay (Kan.) +0,12 s
3. Max Franz (Rak.) +0,37
4. Patrick Küng (Švaj.) a Kjetil Jansrud (Nór.) +0,39
6. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,49
7. Boštjan Kline (Slovin.) +0,52
8. Andreas Sander (Nem.) +0,56
9. Peter Fill (Tal.) +0,65
10. Brice Roger (Fr.) +0,82
...
41. Martin BENDÍK (SR) +3,75