Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Švajčiarsko vydrelo víťazstvo nad Kamerunom v úvode G-skupiny

Švajčiar Xherdan Shaqiri, v strede, beží s loptou počas futbalového zápasu skupiny G Svetového pohára medzi Švajčiarskom a Kamerunom na štadióne Al Janoub v Al Wakrah, Katar, vo štvrtok 24. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Jediný gól zápasu hraného v Al Wakre strelil kamerunský rodák obliekajúci dres Švajčiarska Breel Embolo.

Al Wakra 24. novembra (TASR) - Futbalisti Švajčiarska vyhrali v štvrtkovom prvom zápase G-skupiny na MS v Katare s Kamerunom 1:0. Jediný gól zápasu hraného v Al Wakre strelil kamerunský rodák obliekajúci dres Švajčiarska Breel Embolo.

O 14:00 SEČ bol na programe zápas H-skupiny medzi Uruguajom a Kórejskou republikou. Druhý zápas H-skupiny odohrajú o 17:00 Portugalsko a Ghana. Večer o 20:00 pokračovala G-skupina zápasom Brazília – Srbsko.

MS G-skupina - 1. kolo:


Švajčiarsko – Kamerun 1:0 (0:0)

Góly: 48. Embolo. Rozhodovali: Telle – Brailovsky, Chade (všetci Arg.), ŽK: Elvedi, Akanji - Fai, 39.089 divákov

Švajčiarsko: Sommer – Rodriguez (90. Cömert), Elvedi, Akanji, Widmer – Freuler, Xhaka, Sow (72. Frei) – Vargas (81. Rieder), Embolo (72. Seferovič), Shaqiri (72. Okafor)
Kamerun: Onana – Tolo, N´Koulou, Castelletto, Fai – Oum Gouet, Hongla (68. Ondoua), Anguissa – Toko Ekambi (74. Nkoudou), Chupo-Moting (74. Aboubakar), Mbeumo (81. Ngamaleu)

Na snímke vpravo švajčiarsky útočník Breel Embolo oslavuje svoj úvodný gól zápase G-skupiny MS vo futbale Švajčiarsko - Kamerun v kamerunskom meste Al Wakrah 24. novembra 2022.
Foto: TASR/AP

Nebezpečnejší v prvom polčase boli Kamerunčania. Už v 10. minúte ukázal africký tím svoju dominantnú stránku, ktorou je dobrý pohyb. Výbornú loptu do priestoru dostal rýchlonohý Mbeumo, ktorého strelu brankár Sommer vyrazil iba pred skúseného zakončovateľa Toka Ekambiho, ten však mieril nad švajčiarsku bránu. O štyri minúty si Chupo-Moting odsledoval váhavé počínanie dvojice Akanji – Elvedi, ktorí loptu stratili a kamerunský útočník sa rútil sám na bránu. Opäť musel Helvétov zachraňovať Sommer. Švajčiari nedokázali reagovať na húževnatých hráčov Kamerunu a po polhodine hry bol pred švajčiarskou bránou znovu stav ohrozenia. Švajčiari však mali šťastie, že strela Honglu nemala potrebnú razanciu. Následne odvrátil Widmer v poslednej chvíli prízemný center Faia pred nabiehajúcim Toko Ekambim. Švajčiari sa prvýkrát pripomenuli v prvej minúte nadstaveného času, keď po rohovom kope vyskočil najvyššie Akanji, ale loptu netrafil ideálne, a tak mierila mimo tri žrde.
Na snímke uprostred švajčiarsky útočník Breel Embolo strieľa úvodný gól zápase G-skupiny MS vo futbale Švajčiarsko - Kamerun v kamerunskom meste Al Wakrah 24. novembra 2022.
Foto: TASR/AP

Na začiatku druhého dejstva si švajčiarski hráči výborne pripravili prechodovú fázu a loptu na pravom krídle dostal do rozhodenej obrany Shaqiri. Ten adresoval spätnú prihrávku na hranicu malého vápna a kamerunský rodák obliekajúci dres Švajčiarska Breel Embolo otvoril skóre. V úcte k svojej rodnej krajine gól neslávil. Kamerunčania si v 66. minúte znovu nedali pozor na nábeh hráča z druhej vlny, Vargasov pokus však výborne zneškodnil brankár Onana. Kamerun už následne nedokázal nadviazať na aktívnu hru z prvého polčasu. Na záverečnú štvrťhodinu ešte posilnil ofenzívu afrického tímu skúsený Aboubakar, ani ten sa však už nedostal do žiadnej vyloženej príležitosti a nezabránil tak prehre Kamerunu.
Na snímke uprostred švajčiarsky útočník Breel Embolo strieľa úvodný gól zápase G-skupiny MS vo futbale Švajčiarsko - Kamerun v kamerunskom meste Al Wakrah 24. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Hlasy aktérov /zdroje: ČT Sport, Yahoo.com/

Rigobert Song, tréner Kamerunu: "Cítime sklamanie, chceli sme viac, ale futbal na tejto úrovni rozhodujú malé detaily. Nastalo krátke poľavenie z našej strany a dostali sme gól. Všetko je ešte možné, stále máme k dispozícii dva zápasy, ale už si nemôžeme dovoliť zaváhať."

Murat Yakin, tréner Švajčiarska: "Embolovi som povedal, že priateľstvo je do začiatku zápasu, potom sú Kamerunčania jeho súperi. Futbal píše aj takéto príbehy."

Breel Embolo, útočník Švajčiarska: "Som hrdý, že som dal prvý gól tímu na šampionáte. Trochu ma mrzí, že to bolo proti Kamerunu, kde som sa narodil a mám tam rodinu."