Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Švajčiarsky stredopoliar Xhaka neplánuje protest: Nemusíme robiť nič

Na archívnej snímke švajčiarsky hráč Granit Xhaka. Foto: TASR/AP

Podľa kapitána švajčiarskej reprezentácie sa pozornosť musí sústrediť na futbal.

Dauha 23. novembra (TASR) - Švajčiarsky stredopoliar Granit Xhaka tvrdí, že národný tím nie je pod tlakom, aby nasledoval stredajší protest Nemecka na futbalových MS v Katare. Nemeckí hráči si na spoločnej fotografii pred duelom s Japonskom zakryli ústa.

Pravdepodobne tak urobili na protest proti Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), ktorá tesne pred štartom šampionátu zakázala nosiť dúhové pásky. Tie chcelo použiť viacero reprezentácií a vyjadriť tak podporu LGBTI+ komunite, ktorá je v Katare diskriminovaná. Takzvané "One Love" pásky sú symbolom inklúzie a diverzity a počas zápasov ich mali mať na ramenách siedmi kapitáni európskych tímov.

Podľa kapitána švajčiarskej reprezentácie sa pozornosť musí sústrediť na futbal. "Myslím si, že ako Švajčiarsko nemusíme robiť nič," citovala ho agentúra DPA. Xhaka pritom zdôraznil, že dúhovú pásku chcel pred zákazom nosiť. Švajčiari odohrajú úvodný zápas svetového šampionátu vo štvrtok proti reprezentácii Kamerunu. V G-skupine sa ešte stretnú s favorizovanou Brazíliou a Srbskom.