Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Sagana treba porovnávať s legendami, šéf Sky: Ako Messi

Slovenský cyklista Peter Sagan sa raduje z víťazstva v 3. etape Tour de France Foto: TASR/AP

Svetové médiá začali šprintéra z tímu Liquigas-Cannondale porovnávať s ranými výkonmi najlepších, či legendárnych cyklistov medzi profesionálmi.

Rouen 5. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan po dvoch etapových víťazstvách na Tour de France a vynikajúco rozbehnutej sezóne potvrdzuje svoju príslušnosť k absolútnej elite.

Svetové médiá začali šprintéra z tímu Liquigas-Cannondale porovnávať s ranými výkonmi najlepších, či legendárnych cyklistov medzi profesionálmi. Šéf konkurenčnej stajne Sky Dave Brailsford dokonca prirovnal Sagana k futbalovej hviezde Lionelovi Messimu.

Sagan na Tour de France v nedeľu vyhral úvodnú etapu, čím sa stal najmladším etapovým víťazom na týchto pretekoch od zápisu Lance Armstronga. Američan mal 21 rokov pri svojom premiérovom etapovom triumfe v 8. etape v roku 1993. Historicky najmladším etapovým víťazom na Tour de France je 19-ročný Talian Fabio Battesini z roku 1931.

Peter Sagan a jeho víťazné gesto po 1. etape Tour de France
Foto: TASR/AP
Držiteľ zeleného trička na Toure de France má iba 22 rokov, no bývalý britský šampión Sean Yates ho prirovnáva k sedemnásobnému víťazovi Tour Armstrongovi. Sagan na svojej premiérovej Tour ukoristil víťazstvo v prvej a tretej etape, vo štvrtej obsadil piatu priečku, v druhej šiestu a v prológu bol s 24-sekundovou stratou na víťaza na 52. pozícii. "Lance bol v mladosti veľmi podobný. Tiež bol výbušný a silný," mieni Yates. "Podobné znaky je vidieť aj u Sagana."

Sagan sa s Armstrongom stretol na trati v roku 2010, keď sa Američan po druhý raz vrátil do súťažnej cyklistiky. Yates si spomína, že na pretekoch v Austrálii videl Sagana v úniku spolu s Armstrongom.

"Šliapal naplno a nevyzeral byť unavený. Pomyslel som si - kto je ten chlapec?," skonštatoval Yates. "Som si istý, že ešte vyhrá známe preteky," dodal bývalý kolega Armstronga z tímu Motorola, ktorý označil Sagana za "fenoména".



Sagan sa po triumfe v tretej etape stal iba tretím cyklistom za posledných 25 rokov, ktorý pri svojej premiére na Tour vyhral viac ako jednu etapu. Naposledy sa to podarilo bývalému majstrovi sveta Tomovi Boonenovi v roku 2004. Ďalším jazdcom s podobným úspechom za posedné štvrťstoročie je Holanďan Jean-Paul van Poppel z roku 1987.

Slovenský cyklista Peter Sagan sa teší z víťazstva v tretej etape 99. ročníka cyklistických pretekov Tour de France po prechode cieľovou páskou v Boulogne -sur-Mer 3. júla 2012.
Foto: TASR/AP
Po utorňajšom "obehnutí" súperov v zákrute pri záverečnom stúpaní do cieľa prirovnal šéf tímu Sky Dave Brailsford Sagana k argentínskemu futbalistovi Lionelovi Messimu. "Je to ako keby ste sledovali Messiho pri futbale," povedal Brailsford. "Víťazí s takou ľahkosťou, až je to fenomenálne."

A práve spomínanú ľahkosť pri etapových finišoch žilinskému rodákovi závidia mnohí profesionálni cyklisti. Sagan sa navyše cyklistikou baví a tak si pri dojazdoch neodpustí ani rôzne sarkastické a oslavné gestá.

Slovenský cyklista, ktorý má v tejto sezóne na konte už 15 etapových triumfov, po víťaznom špurte v 1. etape na Tour de France predviedol najskôr krídelká na ramenách, o dva dni neskôr napodobnil Forresta Gumpa.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zatiaľ nezaviedla pravidlá, ktoré oslavné gestá pri dojazde sú zakázané. Všetko tak záleží na kreativite a energii cyklistov.