Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

SZĽH dostal od ÚVO pokutu vo výške 12.000

Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan počas tlačového brífingu SZĽH po skončení kongresu v Bratislave vo štvrtok 26. novembra 2020. Foto: TASR - Pavol Zachar

Súťaž bola podľa ÚVO od začiatku nastavená v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní.

Bratislava 9. júla (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) uložil Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH) pokutu vo výške 12.000 eur. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že pri zadávaní zákazky s predpokladanou hodnotou 2,4 milióna bez DPH vyhlásenej v októbri 2019 zväz niekoľkonásobne porušil zákon o verejnom obstarávaní. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková. SZĽH už pokutu uhradil.

"Zväz nedodržal základné princípy, ktoré musia byť dodržané pri nákupe za verejné financie vo viacerých fázach verejného obstarávania, predovšetkým princíp transparentnosti a princíp rovnakého zaobchádzania, ako aj princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov. Postup SZĽH mohol mať vplyv na výsledok verejnej súťaže," uviedol predseda úradu Miroslav Hlivák.

Súťaž bola podľa ÚVO od začiatku nastavená v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Problém vidí úrad v tom, že zväz pripustil rozdeliť zákazku na časti, hoci v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania a v súťažných podkladoch uviedol, že sa zákazka na časti nedelí.

Doplnil, že SZĽH tiež stanovil neprimeranú podmienku účasti k rozsahu jednotlivých častí predmetu zákazky. Podľa šéfa ÚVO zväz vniesol do procesu verejného obstarávania "zmätočnosť a netransparentnosť".

"Nadobudnutím právoplatnosti rozhodnutia v správnom konaní o uložení pokuty úrad konanie vo vzťahu k danej súťaži definitívne ukončil. Aj toto posledné rozhodnutie úrad zdieľa s orgánmi činnými v trestnom konaní," dodal Hlivák.

"Slovenský zväz ľadového hokeja môže potvrdiť, že Úrad pre verejné obstarávanie v rámci kontroly verejného obstarávania týkajúceho sa nákupu hokejok zistil procesné pochybenia. Na základe toho ÚVO avizoval SZĽH uloženie pokuty vo výške 12.000,-EUR, ktorú zväz už aj uhradil. ÚVO zároveň poskytol detailnú analýzu administratívnych a procesných pochybení, ku ktorým malo dôjsť,"
uviedol SZĽH vo svojom stanovisku. "Verejné obstarávanie hokejok sprocesoval odborný garant na verejné obstarávanie a SZĽH postupoval vo verejnom obstarávaní v dobrej viere, rozhodne nepostupoval svojvoľne a s úmyslom porušiť zákon. Mrzí nás procesné pochybenie, ktoré nastalo. Súčasné vedenie SZĽH si od svojho nástupu v auguste 2020 zakladá na profesionálnom prístupe a snaží sa všetky procesy na zväze nastaviť tak, aby boli transparentné, otvorené a aby sme našimi hodnotami a odbornosťou mohli ísť do budúcna príkladom."