Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

SZĽH spolupracuje s Hockey Canada na propagácii ženského hokeja

Na snímke zľava prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan, prezidentka Kanadskej hokejovej federácie Katherine Hendersonová, tlmočníčka, veľvyslankyňa Kanady na Slovensku Cheryl Cruzová a generálna manažérka slovenských ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová počas tlačovej konferencie 27. mája 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenky sa v predkvalifikácii ZOH stretnú s Kazachstanom, Slovinskom a súperom, ktorý vzíde z prvej fázy, v ktorej sa stretnú nižšie nasadené krajiny v rebríčku IIHF.

Bratislava 27. mája (TASR) - Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v pondelok zorganizoval podujatie s názvom Deň so ženským hokejom, ktoré slúžilo na jeho propagáciu. Na klzisku obchodného centra Avion Shopping Park v Bratislave sa uskutočnil aj brífing, na ktorom informovali o vzájomnej spolupráci zväzov šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan a prezidentka Kanadskej hokejovej federácie (Hockey Canada) Katherine Hendersonová.

Od poludnia sa v Bratislave predstavili slovenské hráčky výberov do 16 a 18 rokov. Vo formáte troch proti trom odohrali niekoľko stretnutí, ktorých cieľom bolo prezentovať ženský hokej širšej verejnosti. "Je to projekt, ktorý sme vytvorili pre popularizáciu a medializáciu ženského hokeja na Slovensku. Stále sa totiž boríme s tým, že je málo známy. Priniesli sme ho do nákupného centra, v ktorom sa dnes premlelo veľa ľudí. Mohli sme ukázať, že dievčatá hrajú hokej a sú šikovné. My sme si ani nevedeli predstaviť, že by prezidentka kanadského hokeja chcela spropagovať ženský hokej na Slovensku," uviedla na brífingu Ľubomíra Kožanová, generálna manažérka slovenských ženských reprezentácií.



Akcie sa zúčastnil aj Šatan, ktorý ocenil črtajúcu sa spoluprácu s hokejovou veľmocou. "Sme veľmi radi, že krátko po svetovom šampionáte prijali naše pozvanie. Už dlhú dobu sme diskutovali o tom, ako zlepšiť ženský hokej na Slovensku. Kanada je krajina, ktorá vyhráva medaily na každých MS, ktorých sa zúčastní, takže určite sa je z čoho učiť. Veríme, že z tohto stretnutia vzíde do budúcna nejaká spolupráca," povedal šéf SZĽH, ktorý spolu s kolegami v uplynulých rokoch pracuje na zviditeľnení ženského hokeja v očiach verejnosti: "Pred troma či štyrmi rokmi sme sa začali trochu pozerať na ženský hokej. Zatiaľ je to len niekoľko stoviek hráčok, ale chceli by sme ho zvýšiť na 2-3 tisíc. Momentálne je to približne päť percent celej hráčskej základne, boli by sme radi, keby sme to dostali na 10 alebo 15 percent. Veríme, že všetky akcie pomôžu tomu, aby sme ich udržali pri hokeji. Dúfam, že v budúcnosti budeme mať väčšie počty dievčat, viac tímov a odrazí sa to aj na výsledkoch národného tímu žien."



Hlavnú myšlienku spolupráce prezentovala aj Hendersonová, ktorá šéfuje kanadskému hokeju od júla 2023: "Som veľmi rada, že tu môžem byť a môžem sa rozprávať so zástupcami mužského aj ženského hokeja na Slovensku. Chcela by som povedať, že v Kanade sa v súčasnosti venuje hokeju približne 100-tisíc dievčat. Poradila by som Slovensku vypracovať strategický plán, pretože je veľmi dôležité, aby dievčatá pritiahol k hre. Dôležité je propagovať ženský hokej a dať do popredia hráčky, ktoré sa stanú jeho ambasádorkami."

Dôležitosť dostať sa do podvedomia verejnosti vníma ako kľúčový faktor aj Kožanová: "Boli by sme radi za väčší mediálny záujem, vzhľadom na to, že ideme hrať predolympijskú kvalifikáciu, ktorá bude v decembri na Slovensku. Tak, ako je to bežné v iných ženských športoch, volejbale, basketbale, hádzanej či futbale. Náš šport je v akomsi závese."

Slovenky sa v predkvalifikácii ZOH stretnú s Kazachstanom, Slovinskom a súperom, ktorý vzíde z prvej fázy, v ktorej sa stretnú nižšie nasadené krajiny v rebríčku IIHF. Dejiskom by mali byť Piešťany a národný tím bude mať príležitosť na zopakovanie postupu z roku 2010. "Šanca je vždy veľká. Spomínala som dievčatám, že pred 16 rokmi sme boli v rovnakej situácii, keď sme cez predkvalifikáciu a kvalifikáciu postúpili až na ZOH vo Vancouveri. Všetko je možné, iba tomu treba veriť, že by sa to mohlo podariť. Máme to všetko vo svojich rukách," dodala Kožanová.