Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Taliani druhýkrát vo Final Four, Donnarumma: Potrebovali sme to

Na snímke v červenom drese taliansky brankár Gianluigi Donnarumma vyráža loptu v zápase A-divízie 3. skupiny Ligy národov vo futbale Maďarsko - Taliansko v Budapešti 26. septembra 2022. Foto: TASR - AP

Taliani si tak aspoň čiastočne napravili chuť po zbabranej kvalifikácii o tohtoročné MS v Katare.

Budapešť 27. septembra (TASR) - Futbalisti Talianska sa druhýkrát za sebou prebojovali do Final Four v Lige národov. Miestenku si zabezpečili víťazstvom 2:0 v priamom súboji o prvenstvo v 3. skupine A-divízie na ihrisku Maďarska.

Taliani si tak aspoň čiastočne napravili chuť po zbabranej kvalifikácii o tohtoročné MS v Katare. "Squadra azzurra" prehrala v semifinálovom zápase baráže o účasť na svetovom šampionáte so Severným Macedónskom 0:1 a po druhý raz za sebou bude absentovať medzi elitou. "Potrebovali sme zvládnuť tieto zápasy, aby sme opäť získali sebavedomie. Neúčasť na MS nás stále trápi, no musíme začať odznova a zabojovať pre celé Taliansko," povedal brankár hostí Gianluigi Donnarumma.

Favorizovaní hostia potrebovali v zaplnenej Puskásovej aréne v Budapešti vyhrať a do vedenia išli v 27. minúte, keď potrestali chybu domácich. Attila Szalai prihral Ádámovi Nagymu, jeho malá domov bola krátka a vystihol ju Wilfried Gnonto, ktorého ešte Gulácsi zastavil, ale voľnú loptu získal Giacomo Raspadori. Ten kľučkou obišiel brankára a skóroval do prázdnej bránky. Maďari však bojovali - v 50. minúte Loic Négo prihral Dominikovi Szoboszlaiovi, ten po prvej zrazenej strele vypálil spoza šestnástky k žrdi, kde zasiahol Donnarumma a hosťujúci brankár si na zemi poradil aj s dorážkou Szalaia. Platilo nedáš-dostaneš, keď Taliani o dve minúty poistili svoje vedenie. Nicolo Barella poslal loptu za obranu na Bryana Cristanteho, ktorý krížnou prihrávkou našiel Federica Dimarca a ten zvýšil na 2:0. Pre dvadsaťštyriročného hráča Intera Miláno to bol prvý presný zásah za národný tím a jubilejný 1500. gól Talianska v medzištátnych stretnutiach. Domáci mali príležitosti aj v ďalšom priebehu a v prípade remízy by do Final Four postúpili oni, no gólovo sa presadiť nedokázali ani raz.

Na snímke taliansky futbalista Giacomo Raspadori sa teší po strelení úvodného gólu v zápase A-divízie 3. skupiny Ligy národov vo futbale Maďarsko - Taliansko v Budapešti 26. septembra 2022.
Foto: TASR - AP


"Hrali sme vynikajúco 70 minút, záverečných dvadsať sa mi z našej strany už príliš nepáčilo. Teší nás však, že sme sa druhýkrát dostali do Final Four v Lige národov," uviedol taliansky tréner Roberto Mancini pre AFP. Päťdesiatsedemročný kouč je na lavičke úradujúcich európskych šampiónov od mája 2018.

Výkony Maďarska v skupine pripomenuli ich skvelú éru v 50-tych rokoch minulého storočia. Dosiahli prvé víťazstvo v súťažnom dueli nad Nemeckom od roku 1954 a prvý triumf na ihrisku Anglicka po 69 rokoch. Na výhru nad Talianskom však naďalej čakajú už od roku 1955. Prehra ukončila reprezentačnú kariéru maďarského kapitána Szalaia vo veku 34 rokov, z ihriska odišiel za ovácií divákov v 75. minúte. "Chceli sme sa postarať o zázrak, ale proti takému kvalitnému mužstvu musíte odohrať takmer dokonalý zápas a dúfať, že súper nejaké chyby urobí. Donnarumma chytal v obrovskej forme. Určite nie je náhoda, že ho považujú za jedného z najlepších brankárov na svete," povedal reprezentačný tréner Marco Rossi pre oficiálnu stránku Maďarského futbalového zväzu (MLSZ).

Taliani obsadili v predchádzajúcej edícii LN 2020/2021 konečnú tretiu pozíciu. Na domácej pôde vtedy prehrali v semifinále so Španielskom a v súboji o 3. priečku potom zdolali Belgicko. Final Four prebiehajúceho ročníka je na programe od 14. do 18. júna budúceho roka, okrem Talianska sú už istými účastníkmi turnaja Chorvátsko a Holandsko. O poslednú miestenku ešte v utorok bojovali Portugalsko a Španielsko.