Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Taliani remizovali s Nemcami 1:1, tabuľke LN vedie Maďarsko

Malí fanúšikovia na tribúne pred futbalovým zápasom 1. kola Ligy národov Maďarsko - Anglicko v Budapešti 4. júna 2022. Foto: TASR/AP

Domáci tvorili v Budapešti hru a boli pri lopte od začiatku stretnutia.

Bologna 5. júna (TASR) - Futbalisti Maďarska prekvapivo zdolali v sobotnom zápase Ligy národov Anglicko 1:0. O jediný gól domácich sa postaral v 66. minúte Dominik Szoboszlai, ktorý premenil jedenástku po faule na Zsolta Nagya. Maďari triumfovali vo vzájomnom zápase s týmto súperom prvýkrát od roku 1962 a po remíze 1:1 v šlágri medzi Talianskom a Nemeckom vedú tabuľku 3. skupiny A-divízie.

Domáci tvorili v Budapešti hru a boli pri lopte od začiatku stretnutia. Szoboszlai sa dostal do veľkej gólovej príležitosti už v 12. minúte, keď poslal za chrbát Jordana Pickforda dlhý pas od Loica Nega, no loptu vykopol takmer z bránkovej čiary Conor Coady. Jedenástkový verdikt prišiel nečakane, keďže Reece James odohral center do šestnátky a Nagya zasiahol rukou do tváre až potom. Szoboszlai skóroval, aj keď si Pickford vybral správnu stranu, proti strele tesne k ľavej žrdi nemal šancu. Zvyšok zápasu mali navrch hostia, vyrovnať sa im však nepodarilo.
Maďarský hráč Adam Lang (vľavo) bojuje o loptu s Angličanom Jarrodom Bowenom vo futbalovom zápase 1. kola Ligy národov Maďarsko - Anglicko v Budapešti 4. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Zápas poznačili ešte pred jeho výkopom domáci fanúšikovia, keď vypískali anglických hráčov, ktorí si kľakli na jedno koleno na vyjadrenie nesúhlasu s rasizmom. Maďarský futbalový zväz (MLSZ) pritom už čelí trestom od Európskej futbalovej únie (UEFA) a Medzinárodnej futbalovej únie (FIFA) za správanie priaznivcov počas vlaňajších majstrovstiev Európy a kvalifikácie MS v Katare. Obe organizácie potrestali Maďarsko zákazom divákov na domácich stretnutiach vrátane toho sobotného proti Anglicku, na ktoré MLSZ pustil 30.000 detí v sprievode 3000 dospelých.

V dueli medzi Talianskom a Nemeckom mali spočiatku navrch hostia, ktorí si dokázali vytvárať viac šancí a mali taktiež vyššie držanie lopty. Do veľkých šancí prekonať Gianluigiho Donnarummu sa dostali Serge Gnabry či Thomas Müller. Po prestávke však začali byť aktívnejší aj Taliani a v 70. minúte sa točený center od striedajúceho Wilfrieda Gnonta dostal k Lorenzovi Pellegrinimu, ktorý otvoril skóre. Nemci však nečakali s odpoveďou dlho, keď sa v chaose pred bránkou presadil Joshua Kimmich a vyrovnal na konečných 1:1. Nemci nezdolali Taliansko prvýkrát od roku 2012.

V 1. skupine B-divízie sa skončil najtesnejším výsledkom 1:0 duel medzi Arménskom a Írskom. Domáci sa tešili po presnom zásahu Eduarda Spercjana, ktorý prekvapil brankára Caoimhina Kellehera strelou spoza šestnástky a zaistil svojmu tímu prvý triumf od marca 2021. V zápase Fínska proti Bosne a Hercegovine sa podarilo v nadstavenom čase vyrovnať na konečných 1:1 Smailovi Prevljakovi, ktorý zachránil bod pre hostí. Do vedenia v 3. skupine sa dostala Čierna Hora, ktorá si poradila s Bulharskom 2:0. Vo vyloženej šanci najprv nezaváhal Stefan Mugosa a ku koncu stretnutia zužitkoval Marko Vukčevič sólovú akciu Rista Radunoviča, keď dorazil do bránky Mugosovu strelu.

Duel 1. skupiny C-divízie zvládlo lepšie Luxembursko, ktoré vyhralo na pôde Litvy 2:0. O oba góly sa postaral Danel Sinani. Turecko si s Faerskými ostrovmi poradilo jednoznačne 4:0.

Nemci pod Flickom ešte neprehrali, omladení Taliani výkonom zaujali



Taliani nastúpili v šlágri 3. skupiny elitnej A-divízie s omladeným kádrom. Tréner Roberto Mancini sa po tom, ako úradujúci majstri Európy senzačne nezvládli kvalifikáciu a druhýkrát za sebou nebudú hrať na svetovom šampionáte, rozhodol dať šancu viacerým novým hráčom. Najskúsenejším mužom v talianskom výbere bol 23-ročný brankár Gianluigi Donnarumma, ktorý nastúpil na 44. reprezentačný zápas. Ten bol jediným hráčom v základnej zostave v porovnaní so stredajším duelom “Finalissima 2022”, teda súbojom úradujúcich majstrov Európy a Južnej Ameriky, v ktorom Taliani prehrali na londýnskom štadióne Wembley s Argentínou 0:3.
Taliansky hráč Lorenzo Pellegrini (vľavo) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól vo futbalovom zápase 1. kola Ligy národov Taliansko - Nemecko v Bologni 4. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Mladí Taliani výkonom zaujali, skóre mohol otvoriť v prvom polčase útočník Sassuola Gianluca Scamacca, ale jeho strela z 25 metrov skončila na žrdi. Šancu mali aj hostia, no nepresadil sa Serge Gnabry. Góly padli až po zmene strán. Skóre otvorili domáci, keď center 18-ročného debutanta Wilfrieda Gnonta premenil v 70. minúte na gól útočník AS Rím Lorenzo Pellegrini. Nemci však reagovali bleskovo a o tri minúty neskôr vyrovnal Joshua Kimmich. Stredopoliar Bayernu Mníchov mohol v závere aj rozhodnúť, ale bod domácim zachránil Donnarumma. “Škoda, že sme inkasovali tak rýchlo po našom góle. Chlapcov však musím pochváliť, hrali sme vyrovnanú partiu so silným tímom,” povedal podľa espn.com tréner “azúrových” Mancini.

Taliani natiahli úspešnú sériu s Nemeckom, s ktorým ešte nikdy v histórii neprehrali v súťažnom zápase v riadnom hracom čase. Nemci zdolali Talianov naposledy na Euro 2016 po jedenástkovom rozstrele. “Remíza sa nám máli, prišli sme sem s cieľom vyhrať. Bohužiaľ sme nehrali našu hru,” povedal Kimmich pre televíziu RTL.
Nemecký hráč Joshua Kimmich strieľa úvodný gól vo futbalovom zápase 1. kola Ligy národov Taliansko - Nemecko v Bologni 4. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Nemci pod vedením trénera Flicka, ktorý po minuloročných majstrovstvách Európy nahradil Joachima Löwa, neprehrali ani raz v desiatich zápasoch, keď vyhrali osem a remizovali dva. Pred Flickom zaznamenali podobnú sériu na lavičke Nemcov len Sepp Herberger a Josef Derwall.

V ďalšom zápase sa Nemci predstavia v utorok doma proti Anglicku, Taliani privítajú v Cesene maďarských futbalistov, ktorí prekvapujúco zdolali v sobotu Angličanov 1:0.

Maďari získali skalp Angličanov, Rossi: Náš prístup bol fantastický



Domáci boli dobre zohraní a k prvej veľkej príležitosti sa dostali už v 12. minúte. Dominik Szoboszlai prekonal brankára Jordana Pickforda, no Loptu takmer z bránkovej čiary vykopol Conor Coady. A bol to práve Szoboszlai, ktorý zaistil svojmu tímu nečakané tri body, keď v 66. minúte premenil pokutový kop, ktorý rozhodca Artur Soares Dias odpískal po spornom faule na Zsolta Nagya. "Musíme sa z toho veľmi rýchlo poučiť. Chceli sme sem prísť a vyhrať, začali sme celkom dobre, no oni na nás vyzreli. Musíme sa zlepšiť, pretože máme pred sebou veľké zápasy. Je dôležité vedieť odpovedať," uviedol Coady pre DPA po sobotnom stretnutí. Angličania prehrali len druhý z uplynulých 23 duelov. Vo vlaňajšom finále EURO 2020 podľahli Taliansku po jedenástkovom rozstrele.

"Hráči sú veľmi sklamaní, pretože chcú naďalej vyhrávať. Ak chceme byť futbalovou špičkou, musíme sem prísť a zvíťaziť. Majú za sebou dlhú sezónu a svoju úlohu zohralo aj teplo," odôvodnil tréner hostí Gareth Southgate nečakaný výsledok. "Nevytvorili sme si dosť čistých šancí a konečný výsledok je dôsledok verdiktu, ktorý je tvrdý, no zrejme ho nezmenia," dodal kormidelník Anglicka.
Maďarský hráč Dominik Szoboszlai (vzadu v červenom) strieľa cez Angličana Kyleho Walkera (vpredu) vo futbalovom zápase 1. kola Ligy národov Maďarsko - Anglicko v Budapešti 4. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Kouč Maďarska Marco Rossi naopak nešetril na adresu svojho mužstva chválou. "Gratulujem svojim hráčom, ale nemáme čas oslavovať – o tri dni hráme proti Taliansku. Dnes sme získali tri body, ktoré pred štartom Ligy národov tipoval málokto. Boli sme veľmi disciplinovaní, taktiku sme dodržiavali v podstate dokonale. Náš prístup bol fantastický, chlapci hrali ako tím. Maďarská reprezentácia je momentálne mužstvom, v ktorom hrajú všetci svojím srdcom," neskrýval nadšenie Rossi, ktorý pôsobil v minulosti aj v slovenskej najvyššej súťaži - v sezóne 2017/18 trénoval DAC Dunajská Streda.

Stretnutie ešte pred výkopom poznačilo správanie domácich fanúšikov, keď vypískali anglických hráčov, ktorí si kľakli na vyjadrenie nesúhlasu s rasizmom. Maďarský futbalový zväz (MLSZ) pritom už čelí trestom od Európskej futbalovej únie (UEFA) a Medzinárodnej futbalovej únie (FIFA) za správanie priaznivcov počas vlaňajších majstrovstiev Európy a kvalifikácie MS v Katare. Obe organizácie potrestali Maďarsko zákazom divákov na domácich dueloch vrátane toho sobotného proti Anglicku. MLSZ však využil výnimku a pustil naň 30.000 detí v sprievode 3000 dospelých. "Netuším, prečo sa diváci zachovali takto. Mladí fanúšikovia pritom často ani nevedia, prečo to robia. Ovplyvňujú ich starší. Stále sa s tým stretávam aj na našich štadiónoch," povedal k incidentu Southgate.

Liga národov


3. skupina A-divízie:

Taliansko - Nemecko 1:1 (0:0)
Góly: 70. Pellegrini - 73. Kimmich


Maďarsko - Anglicko 1:0 (0:0)
Gól: 66. Szoboszlai (z 11 m)

Tabuľka:

1. Maďarsko 1 1 0 0 1:0 3

2. Nemecko 1 0 1 0 1:1 1

3. Taliansko 1 0 1 0 1:1 1

4. Anglicko 1 0 0 1 0:1 0



1. skupina B-divízie:

Arménsko - Írsko 1:0 (0:0)
Gól: 74. Spercjan


Tabuľka:

1. Arménsko 1 1 0 0 1:0 3

2. Škótsko 0 0 0 0 0:0 0

3. Ukrajina 0 0 0 0 0:0 0

4. Írsko 1 0 0 1 0:1 0




3. skupina B-divízie:

Čierna Hora - Rumunsko 2:0 (0:0)
Góly: 66. Mugosa, 87. Vukčevič


Fínsko - Bosna a Hercegovina 1:1 (1:0)
Góly: 45.+1 Pukki (z 11 m) - 90.+3 Prevljak


Tabuľka:

1. Čierna Hora 1 1 0 0 2:0 3

2. Bosna a Hercegovina 1 0 1 0 1:1 1

3. Fínsko 1 0 1 0 1:1 1

4. Rumunsko 1 0 0 1 0:2 0




1. skupina C-divízie:

Turecko - Faerské ostrovy 4:0 (1:0)
Góly: 37. Ünder, 47. Dervisoglu, 82. Dursun, 85. Demiral


Litva - Luxembursko 0:2 (0:1)
Góly: 44. a 78. Sinani


Tabuľka:

1. Turecko 1 1 0 0 4:0 3

2. Luxembursko 1 1 0 0 2:0 3

3. Litva 1 0 0 1 0:2 0

4. Faerské Ostrovy 1 0 0 1 0:4 0