Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tampa Bay postúpila do finále konferencie, Colorado vedie v sérii 3:1

Center Floridy Panthers Aleksander Barkov (16) blahoželá hlavnému trénerovi Tampy Bay Lightning Jonovi Cooperovi po tom, čo Lightning vyradili Panthers počas 4. zápasu série druhého kola play-off hokejovej NHL v pondelok 23. mája 2022 v Tampe. Foto: TASR/AP

"Blesky" sa prebojovali do konferenčného finále ôsmykrát za šesť rokov.

New York 24. mája (TASR) - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom postúpili do finále Východnej konferencie NHL. Dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára zdolal vo štvrtom dueli 2. kola play off doma Floridu 2:0 a sériu vyhral v najkratšom možnom čase 4:0 na zápasy. Blízko postupu do finále Západnej konferencie je Colorado, ktoré vo štvrtom semifinálovom súboji uspelo na ľade St. Louis aj vďaka hetriku Nazema Kadriho 6:3 a v sérii vedie 3:1.

Tampa nedala Panthers šancu a v štyroch stretnutiach dovolila rivalovi skórovať celkovo iba trikrát. V noci na utorok otvoril po dvoch bezgólových tretinách skóre v 47. minúte Patrick Maroon, výsledok spečatil do prázdnej bránky Ondřej Palát. Obrovskou oporou Lightning bol brankár Andrej Vasilevskij, ktorý zneškodnil všetkých 49 striel súpera a prvýkrát v tohtoročnej vyraďovačke si udržal čisté konto. Bol to už jeho šiesty shutout, ktorým ukončil sériu v play off, čo je najviac v histórii NHL.

"Nie je to naozaj nič výnimočné vzhľadom na to, ako v týchto zápasoch hrá celý tím. Nie je to len o mne, iba sa snažím robiť svoju prácu najlepšie ako viem. Predo mnou sú chlapci, ktorí si nechajú zlámať kosti, aby zastavili puk. Obeta a množstvo zblokovaných pukov, tak to bolo v celej tejto sérii," vyhlásil Vasilevskij. Jeho tím uspel, hoci opäť nastúpil bez zraneného elitného útočníka Braydena Pointa. Černák odohral 19:55 min., zblokoval dve strely súpera a rozdal až sedem "hitov".

"Blesky" sa prebojovali do konferenčného finále šiestykrát za osem rokov. Narazia v ňom na víťaza série Carolina - NY Rangers, po troch zápasoch Hurricanes vedú 2:1. Tampa ťahá šnúru šiestich víťazstiev v play off, dve má ešte z predchádzajúcej série s Torontom. Stala sa iba tretím tímom v histórii, ktorý vyhral 10 sérií v bojoch o Stanleyho pohár za sebou. Pred ňou to dokázali iba New York Islanders (19 sérií za sebou v rokoch 1980-1984) a Montreal Canadiens (13 sérií za sebou v rokoch 1975-1980 a 10 sérií za sebou v rokoch 1955-1960). "Sme výnimočná partia, o tom niet pochýb. A krása tejto partie spočíva v tom, že nikdy nie sme spokojní. Chceme vyhrať 12 sérií za sebou," tvrdí kapitán Steven Stamkos.

Florida ako víťaz Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti vôbec prvýkrát v sezóne nedokázala skórovať ani raz, no kouč Andrew Brunette pochválil tím za výkon: "Bol to jeden z našich najlepších výkonov, ale ešte sa musíme zlepšiť. Vyradil nás výborný tím, ktorý sa naučil ako vyhrávať a nie náhodou je to víťaz Stanleyho pohára. Pre nás bola táto séria veľká skúsenosť." Panthers mali v NHL najlepší priemer strelených gólov na zápas, proti Tampe však dali iba tri góly v štyroch stretnutiach. "Mali sme šance, no nedokázali sme ich premeniť. Jednoducho to na súpera nestačilo. Prehrať 0:4 v sérii je ťažká rana, ktorá bolí," povedal obranca Floridy Aaron Ekblad.

Kadri dosiahol svoj prvý hetrik v play off a pridal k nemu jednu asistenciu, Colorado aj vďaka nemu môže už v noci na štvrtok v domácom prostredí spečatiť postup do konferenčného finále. "Lavíny" rozhodli o triumfe 6:3 na ľade St. Louis štyrmi gólmi v priebehu piatich minút na začiatku druhej tretiny, ktorými otočili skóre z 0:1 na 4:1. Bowen Byram a Valerij Ničuškin si pripísali zhodne po dve asistencie, Darcy Kuemper predviedol 17 úspešných zákrokov. Domácim nepomohli ani dva góly Davida Perrona a 31 zákrokov brankára Villeho Hussa.

V treťom dueli Kadri po vzájomnej kolízii vyradil z hry brankára St. Louis Jordana Binningtona a vo štvrtom si pri každom dotyku s pukom vypočul "bučanie" od fanúšikov domácich. Na sociálnych sieťach sa mu navyše vyhrážali smrťou. "Je mi ľúto tých, ktoré takéto správy posielali. Vedel som, že ma vypískajú, ale aj o tom sú fanúšikovia, ktorí fandia svojmu tímu a s tým nemám žiadny problém. Po tom, čo sa stalo, som chcel dnes ukázať, že viem hrať hokej," povedal pre zámorské médiá Kadri. Jeho tím ešte v tohtoročnej play off neprehral na ľade súpera ani raz.

Semifinále Západnej konferencie:


St. Louis Blues - Colorado Avalanche 3:6 (1:0, 2:4, 0:2)
Góly: 6. Perron (Bučnevič), 38. Perron (Perunovich, Schenn), 40. Bučnevič (Kyrou, Saad) - 23. E. Johnson (Newhook, Byram), 25. Kadri (Ničuškin), 25. Toews, 28. Kadri (Byram, Makar), 50. Kadri (Ničuškin), 60. Rantanen (Kadri), Brankári: Husso - Kuemper, strely na bránku: 20:37, 18.096 divákov
/stav série: 1:3/

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 19:55 0 0 0 0 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/