Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Černák 0+1, Draisaitl na méte 100 bodov, San Jose bez play off

Ľavé krídlo Tomáš Tatar (90) z New Jersey Devils v súboji o puk s centrom Braydenom Pointom z Tampy Bay Lighting počas zápasu zámorskej NHL New Jersey Devils - Tampa Bay Lighting 14. marca 2023 v Newarku. Foto: TASR/AP

Černák asistoval pri vyrovnávajúcom góle Anthonyho Cirelliho v oslabení v 17. min.

New York 15. marca (TASR) - Slovenský hokejový obranca Erik Černák si v NHL pripísal v noci na stredu asistenciu. Prispel ňou k víťazstvu Tampy Bay 4:1 na ľade New Jersey, v ktorého drese sa predstavil Tomáš Tatar. Nemecký útočník Leon Draisaitl sa dvoma gólmi podieľal na víťazstve Edmontonu nad Ottawou (6:3) a stal sa po spoluhráčovi Connorovi McDavidovi druhým hráčom v tejto sezóne, ktorý pokoril hranicu 100 bodov. San Jose sa stalo po prehre s Columbusom (5:6 pp) prvým tímom, ktorý stratil aj matematickú šancu postúpiť do play off. Premiérovým hetrikom v profilige sa blysol útočník Chicaga Taylor Raddysh, Johnny Gaudreau zažiaril v drese Columbusu piatimi bodmi (2+3), ktorými vyrovnal klubový rekord.

Černák asistoval pri vyrovnávajúcom góle Anthonyho Cirelliho v oslabení v 17. minúte. Slovenský zadák vybojoval puk za vlastnou bránkou, posunul ho na Brandona Hagela, ten po pravom krídle prekorčuľoval až do útočného pásma, kde našiel Cirelliho, ktorý bekhendom upravil na 1:1. Do konca stretnutia už skórovali iba hostia, pričom Hagel ukončil duel s bilanciou 1+2. Ten sa vrátil do prvého útoku Lightning, v ktorom nahradil Stevena Stamkosa, kapitána hostí vyradilo zranenie v dolnej časti tela. "(Brayden) Point a (Nikita) Kučerov vymýšľajú akcie a Hagel je usilovná včelička. Stále ide a napáda, ofenzívna stránka jeho hry skutočne rozkvitá pri tých dvoch chlapíkoch. Urobil ďalší krok vo svojej kariére," pochválil tréner "bleskov" Jon Cooper krídelníka Hagela, ktorého Tampa získala vlani pred uzávierkou výmen z Chicaga. Brankár Andrej Vasilevskij pomohol k triumfu 22 úspešnými zákrokmi, prekonal ho len Damon Severson. "Bolts" bojujú o čo najlepšie nasadenie do play off, v tabuľke Atlantickej divízie sa priblížili druhému Torontu na rozdiel dvoch bodov, Maple Leafs však odohrali o dva zápasy menej.

Černák ukončil osobnú šesťzápasovú sériu bez bodu. Zaznamenal 71. bod v profiligovej kariére, čím vyrovnal zápisy krajanov Ľubomíra Sekeráša a Radoslava Suchého, spomedzi slovenských obrancov nazbieralo počas kariéry v NHL viac bodov už len šesť. Proti New Jersey vyslal dve strely na bránku, zblokoval tri strely súpera a odohral 18:33 min. Devils ukončili sériu troch víťazstiev a v Metropolitnej divízii zostali na druhom mieste o dva body za Carolinou. Oba tímy sa znova stretnú vo štvrtok a v nedeľu. "Nehrali sme svoj najlepší hokej. Je to neakceptovateľné, vieme to. V najbližšom vzájomnom stretnutí sa musíme zlepšiť," vyhlásil obranca "diablov" Jonas Siegenthaler. Tatar si počas 16:16 min na ľade pripísal mínusku, jednu strelu na bránku a zblokoval jednu strelu súpera. Prvý zápas proti bývalému klubu odohral domáci útočník Ondřej Palát, vyšiel však bodovo naprázdno. Duel nedohral jeho spoluhráč Miles Wood, ktorý sa zranil v druhej tretine.

Zo Slovákov bol v akcii aj obranca Washingtonu Martin Fehérváry, Capitals však prehrali na ľade New Yorku Rangers 3:5. Domáci brankár Jaroslav Halák sedel iba na striedačke, prednosť dostal medzi žŕdkami Rus Igor Šesťorkin, ktorý k 28 úspešným zákrokom pridal aj jednu asistenciu. Mika Zibanejad sa pod víťazstvo Rangers podpísal dvoma gólmi, Patrick Kane zaznamenal gól a asistenciu a Vincent Trocheck dvakrát asistoval. Kane, ktorý prišiel na Manhattan pred uzávierkou transakcií po 16-ročnom pôsobení v Chicagu, sa stal piatym aktívnym hráčom so 400 presilovkovými bodmi. Rangers vybojovali tretiu výhru z uplynulých štyroch zápasov, získali v nich 7 z možných 8 bodov. "Od úvodu sme na nich vybehli a hrali rýchly hokej. Nebolo to dokonalé, ale myslím si, že sme urobili veľa dobrých vecí, na ktorých môžeme ďalej stavať," povedal Zibanejad pre nhl.com. Kým "jazdci" suverénne mieria do play off a upevňujú si pozíciu v tabuľke, Capitals si opäť skomplikovali situáciu v boji o miestenku do vyraďovačky. V uplynulých štyroch stretnutiach získali iba tri body a v tabuľke Východnej konferencie im patrí 11. priečka, za pozíciou NY Islanders s druhou voľnou kartou zaostávajú o päť bodov, pričom majú zápas k dobru. Fehérváry zaznamenal počas 17:41 min plusový bod, bodyček a zblokoval tri strely súpera. Capitals chýbal pre zranenie v dolnej časti tela kapitán Alexander Ovečkin, nestačili im ani dva body Matta Irwina (1+1).

Montreal, ktorý dohráva sezónu bez zraneného slovenského útočníka Juraja Slafkovského, ukončil sedemzápasovú sériu prehier, keď uspel v Pittsburghu 6:4. Canadiens prehrávali 0:2, ale dokázali stav otočiť aj vďaka gólu a asistencii obrancu Joela Edmundsona. Ten zaknihoval jubilejný 100. bod v profiligovej kariére. Penguins nepomohli ani trojbodové výkony Jakea Guentzela (2+1) a Krisa Letanga (1+2), dva body zaznamenal Jevgenij Malkin (1+1). Pittsburgh prišiel okrem štvorzápasovej bodovej série aj o skúsených obrancov Jeffa Petryho a Jana Ruttu, ktorí zápas nedohrali pre zranenia.

Líder súťaže Boston prehral na ľade predposledného tímu Západnej konferencie Chicaga 3:6. Tri góly v drese Blackhawks strelil útočník Taylor Raddysh, svoj premiérový hetrik v profilige zavŕšil gólom do prázdnej bránky. "Bolo to celkom ´cool´. Vedeli sme, že proti Bruins to bude náročné, no všetky štyri formácie odviedli tvrdú robotu a každý si splnil svoju úlohu. Ja som mal šťastie, že mi to padalo," vyznal sa 25-ročný Raddysh. Gól a dve asistencie si pripísal jeho spoluhráč Boris Katchouk, Joey Anderson pridal gól a asistenciu. Brankár "jastrabov" Petr Mrázek vykryl všetkých 16 striel do polovice druhej tretiny, keď musel striedať utrpel zranenie, nahradil ho Alex Stalock, ktorý z 26 striel inkasoval trikrát.

Po McDavidovi dosiahol stobodovú hranicu aj druhý najproduktívnejší hráč súťaže Draisaitl, ktorý dvoma gólmi prispel k víťazstvu Edmontonu nad Ottawou 6:3. Dvadsaťsedemročný center potreboval na 100 bodov (44+56) iba 66 zápasov. "Veľmi ma to teší. No toto je moja práca, za to som platený. Túto métu by som nikdy nedosiahol bez pomoci svojich spoluhráčov, za čo som im vďačný a veľmi ci to cením. Dnes ma vedeli nájsť prihrávkami, som za to šťastný," poznamenal Draisaitl, ktorý je v ligovej produktivite na druhom mieste za McDavidom (129 b.). Ten si rovnako ako Ryan Nugent-Hopkins pripísal v zápase gól a asistenciu, dva góly Senators strelil Tim Stützle.

Columbus uspel na ľade San Jose 6:5 pp najmä vďaka svojmu lídrovi Johnnymu Gaudreauovi, ktorý rozhodol o výhre 43 sekúnd pred koncom predĺženia. Americký útočník sa na víťazstve Blue Jackets podieľal celkovo dvoma gólmi a tromi asistenciami a zaznamenal tretí päťbodový zápas v profiligovej kariére. Vyrovnal tým klubový rekord, päť bodov v drese Columbusu nazbieral aj Artemij Panarin v roku 2017 (0+5). "Cítil som sa dnes skvele. Je zábavné byť súčasťou toho celého," povedal Gaudreau. Boone Jenner pridal dva presné zásahy. Columbus ukončil sériu štyroch prehier. Sharks po prehre definitívne stratili šancu na postup do play off. V drese "žralokov" skóroval nováčik William Eklund, pre ktorého to bol prvý gól v NHL.

Hráči Los Angeles si poradili s NY Islanders 5:2 a predĺžili bodovú šnúru už na sedem zápasov. Z nich vyhrali šesť. Výbornú formu má aj Vancouver, ktorý po triumfe nad Dallasom 5:2 natiahol sériu víťazstiev na číslo päť. Útočník Canucks Brock Boeser nazbieral v zápase tri asistencie, gól a asistenciu mal J.T. Miller. V šiestom zápase za sebou bodovala aj Arizona, ktorá vyhrala nad Calgary 4:3 po predĺžení. Coyotes zdolali Flames prvýkrát od 16. novembra 2019 aj vďaka dvom gólom Claytona Kellera, o víťazný gól v predĺžení sa postaral Travis Boyd. Slovenský útočník Adam Ružička sa v 11. zápase za sebou nezmestil do zostavy Calgary. Jesperi Kotkaniemi dvoma gólmi a asistenciou potiahol Carolinu k výhre 5:3 nad Winnipegom, sekundoval mu obranca Bredy Skjei (1+1).



NHL - sumáre:

Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 4:6 (2:4, 2:0, 0:2)

Góly:
1. Guentzel (Rust, Crosby), 5. Malkin (Letang, Guentzel), 31. Letang (M. Pettersson, Rakell), 39. Guentzel (Malkin, Letang) - 6. Hoffman (Pitlick, J. Barron), 8. Ylönen (Matheson, Harvey-Pinard), 12. Gurianov (Belzile, Drouin), 20. Edmundson (Kovacevic, Drouin), 44. Richard (J. Barron, Edmundson), 60. Josh Anderson. Brankári: Jarry (21. DeSmith) - Montembault, strely na bránku: 43:22.



New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 1:4 (1:1, 0:3, 0:0)

Góly:
6. Severson (Meier, Hughes) - 17. Cirelli (Hagel, ČERNÁK), 29. Hagel (Sergačov), 34. Killorn (Hagel), 40. Kučerov (Point, Cole). Brankári: Vaněček - Vasilevskij, strely na bránku: 23:30.



Philadelphia Flyers - Vegas Golden Knights 3:5 (0:1, 1:2, 2:2)

Góly:
29. Sanheim, 49. Seeler, 51. Frost (Lemieux, J. van Riemsdyk) - 9. Dorofejev (Smith), 22. Barbašov (Theodore, Marchessault), 32. Blueger (Kessel, Cotter), 44. Marchessault (Eichel, Stephenson), 59. Barbašov (Marchessault). Brankári: Sandström - Quick, strely na bránku: 30:33.



New York Rangers - Washington Capitals 5:3 (3:1, 1:1, 1:1)

Góly:
5. Zibanejad (Tarasenko), 15. Zibanejad (Panarin, Šestorkin), 19. P. Kane (Fox, Trocheck), 25. Trouba (Trocheck, P. Kane), 58. Vesey (K. Miller) - 15. Aube-Kubel (Protas, Irwin), 33. Irwin (Oshie, Sandin), 52. Dowd (Strome, T. van Riemsdyk). Brankári: Šesťorkin - Kuemper, strely na bránku: 36:31.



Carolina Hurricanes - Winnipeg Jets 5:3 (1:0, 2:1, 2:2)

Góly:
5. Slavin, 21. Skjei (Nečas, Kotkaniemi), 29. Kotkaniemi (Skjei, Pesce), 50. Drury (Noesen), 60. Kotkaniemi (Jarvis) - 21. DeMelo, 45. Ehlers (Wheeler, Dillon), 56. Niederreiter (M. Barron, Lowry). Brankári: Andersen - Rittich, strely na bránku: 25:24.



Nashville Predators - Detroit Red Wings 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Góly:
31. Sherwood (Tomasino, Sissons), 43. Novak (Foote, Sherwood) - 58. Chiasson (Copp, Raymond). Brankári: Saros - Husso, strely na bránku: 16:29.



Chicago Blackhawks - Boston Bruins 6:3 (1:0, 1:2, 4:1)

Góly:
15. Entwistle, 37. Joey Anderson (Katchouk), 44. Raddysh (Katchouk, Khaira), 47. Katchouk (Joey Anderson, Mitchell), 57. Raddysh (T. Johnson, Mitchell), 60. Raddysh (Khaira) - 35. Lindholm (Orlov), 40. Frederic (Bertuzzi, Lindholm), 44. Zacha (Krejčí, Pastrňák). Brankári: Mrázek (29. Stalock) - Ullmark, strely na bránku: 29:42.



Edmonton Oilers - Ottawa Senators 6:3 (2:2, 3:0, 1:1)

Góly:
3. Ryan (McLeod, Shore), 13. Draisaitl (Foegele, Nugent-Hopkins), 26. Nugent-Hopkins, 37. Draisaitl (McDavid, Foegele), 40. Bjugstad (Ekholm, Kostin), 58. McDavid (E. Kane, Nurse) - 7. Tkachuk (DeBrincat, Sanderson), 19. Stützle (Gambrell, Hamonic), 46. Stützle (Batherson, Brown). Brankári: Skinner - Sögaard, strely na bránku: 33:32.



Arizona Coyotes - Calgary Flames 4:3 pp (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)

Góly:
10. Keller (Hayton, Välimäki), 21. Maccelli (McBain, Crouse), 43. Keller (Hayton), 64. Boyd (Välimäki, Maccelli) - 9. Backlund (Andersson), 23. Duehr (Lucic, Hanifin), 55. Huberdeau (Stecher, Dube). Brankári: Ingram - Markström, strely na bránku: 25:45.



Vancouver Canucks - Dallas Stars 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

Góly:
2. Di Giuseppe (J. Miller, Boeser), 6. Kuzmenko (Garland, Boeser), 32. Beauvillier (Wolanin, E. Pettersson), 45. Brisebois (Aman, Garland), 57. J. Miller (Boeser) - 21. Johnston (Benn, Heiskanen), 40. Benn (Heiskanen). Brankári: Demko - Murray, strely na bránku: 19:27.



Los Angeles Kings - New York Islanders 5:2 (0:1, 4:1, 1:0)

Góly:
22. Lizotte (Walker, Vilardi), 27. Doughty (Kopitar, Kempe), 28. Iafallo (Arvidsson, Kaliyev), 33. Moore (Danault, Gavrikov), 60. Byfield (Roy, Gavrikov) - 12. Engvall (Pulock), 38. Pageau (Aho, Pulock). Brankári: Korpisalo - Sorokin, strely na bránku: 37:28.



San Jose Sharks - Columbus Blue Jackets 5:6 pp (1:1, 2:3, 2:1 - 0:1)

Góly:
8. Barabanov (Couture, Hertl), 31. Eklund (Hertl, Pouliot), 40. Couture, 46. Labanc (Benning), 52. Knyžov (Couture, Barabanov) - 13. Gaudreau, 22. K. Johnson (Gaudreau, Tarasov), 26. Jenner (Gaudreau, Robinson), 38. Jenner (Gaudreau), 43. Foudy (Olivier, Blankenburg), 65. Gaudreau (Laine). Brankári: Kähkönen - Tarasov, strely na bránku: 32:47.



Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 18:33 0 1 1 0 2 0

Tomáš Tatar (New Jersey) 16:16 0 0 0 -1 1 0

Martin Fehérváry (Washington) 17:41 0 0 0 +1 0 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/