Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Kučerov so 100. asistenciou, Vancouver v play off proti Nashvillu

Hokejista Tampy Bay Lightning Nikita Kučherov (86) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu počas zápasu zámorskej NHL Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs v Tampe v stredu 17. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Tampa Bay v play off nastúpi proti Floride a Toronto bude hrať s Bostonom.

New York 18. apríla (TASR) - Hokejisti Tampy Bay v zostave aj so slovenským obrancom Erikom Černákom absolvovali úspešnú generálku pred play off NHL. V noci na štvrtok zvíťazili nad Torontom 6:4. Nikita Kučerov prispel k triumfu Lightning gólom a asistenciou a stal sa piatym hráčom v ligovej histórii, ktorý dosiahol hranicu 100 asistencií v sezóne. Dallas si víťazstvom nad St. Louis 2:1 po nájazdoch zaistil prvenstvo v Západnej konferencii. Tento výsledok zároveň znamená, že Vancouver narazí v 1. kole play off na Nashville.

Tampa s Torontom už pred stretnutím poznali svojich súperov vo vyraďovacej časti. "Blesky" nastúpia proti Floride a Maple Leafs budú hrať s Bostonom. Černák nastúpil v druhej obrannej dvojici a pripísal si jednu strelu na bránku, plusový bod a sedem "hitov" - najviac spomedzi všetkých hráčov na ľade. Nikita Kučerov dosiahol jubilejnú 100. asistenciu v presilovke počas druhej tretiny, keď prihral na gól Braydenovi Pointovi. Napodobnil tak výkon Connora McDavida, ktorý pokoril stobodovú hranicu v noci na utorok po víťaznom dueli so San Jose (9:2). Pred nimi sa podarilo magickú métu pokoriť už len Wayneovi Gretzkému (11-krát), Mariovi Lemieuxovi (1988/89) a Bobbymu Orrovi (1970/71). "Neviete, koľkokrát budete mať šancu zaútočiť na taký míľnik. Jeden hráč v histórii ho dosiahol 11-krát, no inak je to veľmi ťažké dosiahnuť. Je to pozoruhodný úspech," povedal o okrúhlej méte svojho zverenca Jon Cooper, tréner Tampy. Kučerov má na dosah Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti, zakončil ju so ziskom 144 bodov (44+100) a vedie produktivitu so šesťbodovým náskokom pred Nathanom MacKinnonom (138). Útočníka Colorada však na rozdiel od ruského krídelníka čaká ešte jeden duel, hráči Avalanche odohrajú posledný zápas v základnej časti v noci na piatok doma proti Edmontonu.

Bilanciu 1+1 mali v drese Lightning aj Nick Paul, Anthony Duclair a Brandon Hagel, dve asistencie zaznamenal Steven Stamkos. Suverénne najlepší strelec sezóny Auston Matthews vyslal na bránku Tampy až 12 striel, no nedočkal sa vytúženého 70. gólu a zostal na čísle 69. Najväčšiu šancu mal 28 sekúnd po začiatku druhej tretiny, keď pred ním stála odkrytá bránka, no v poslednej chvíli mu strelu zblokoval korčuľou obranca Emil Lilleberg. Americký center takisto v polovici stretnutia trafil hornú žŕdku. "Nebolo mi to asi súdené. Bolo by pekné streliť 70. gól pre mojich spoluhráčov, organizáciu i fanúšikov. Znamenalo by to určite veľa. Teraz však obraciame stranu, my chceme úspech najmä v play off," zdôraznil pre oficiálny web súťaže Matthews, ktorý tretíkrát v kariére získa Maurice "Rocket" Richard Trophy pre najlepšieho kanoniera základnej časti. "Auston je rodený strelec. Skončí so 69 gólmi, no myslím si, že 70-gólová hranica je v budúcnosti určite v jeho silách," poznamenal Cooper. Matthewsových 69 gólov je 15. najlepší strelecký výkon v histórii NHL, naposledy dokázali 70 presných zásahov v jednom ročníku nastrielať Teemu Selänne a Alexander Mogiľnyj v sezóne 1992/93.

Svoj záverečný duel základnej časti zvládol aj Dallas, ktorý zdolal St. Louis 2:1 až po nájazdoch. Ako jediný v nich uspel domáci Jason Robertson. Brankár Jake Oettinger prispel k výhre 27 úspešnými zákrokmi v riadnom hracom čase a predĺžení, v rozstrele neinkasoval ani raz. Pre Blues bolo stretnutie rozlúčkou so sezónou. Brankár "bluesmanov" Jordan Binnington vykryl 36 striel súpera. Stars si už ziskom bodu v riadnom hracom čase zaistili prvenstvo v Západnej konferencii, druhý najlepší tím Vancouver ich už nemôže dostihnúť. "Hviezdy" sa v 1. kole vyraďovačky stretnú s Vegas alebo Los Angeles, súpera sa dozvedia až po záverečnej noci základnej časti. Golden Knighs privítajú Anaheim, Kings čaká duel so Chicagom. "Cítime, že sme urobili to, čo sme mali. Vyhrať konferenciu je určite úspech, na ktorý sme hrdí. V play off to nebude ľahké, bez ohľadu na to, na koho narazíme," poznamenal Robertson.

Hráči New Yorku Islanders sa po zisku miestenky do play off naladili na vyraďovačku triumfom 5:4 nad Pittsburghom. Víťazný gól "ostrovanov" strelil v 55. minúte Švéd Simon Holmström, ktorý predtým zaznamenal aj asistenciu. Gólom a asistenciou sa na víťazstve podieľali aj Brock Nelson a Samuel Bolduc. Brankár Iľja Sorokin predviedol 40 úspešných zákrokov, 30 sekúnd pred koncom tretej tretiny zneškodnil trestné strieľanie Sidneyho Crosbyho, keď proti bekhendu kapitána Pittsburghu ležiac vytasil lapačku. "Bol to neuveriteľný zákrok," poznamenal krídelník "ostrovanov" Kyle Palmieri. Zverenci trénera Patricka Roya bodovali v deviatich zápasoch v rade, z nich vyhrali osem. "Čo sa mi páči na dnešnom výkone, je naša ofenzívna hra. Dobre sme kombinovali, často sme strieľali na bránku, kde sme clonili vo výhľade brankárovi viacerými hráčmi. A páčil sa mi aj pokoj obrancov, keď mali puk na hokejke a rozhodnutia, ktoré robili naši hráči. Bola to radosť sledovať," spokojne konštatoval Roy. V drese Penguins si Jevgenij Malkin pripísal gól a asistenciu, dvakrát asistovali Michael Bunting a Crosby. Jeff Carter sa gólom v presilovke rozlúčil s profesionálnou kariérou. Penguins už pred zápasom vedeli, že bude pre nich posledný v sezóne.

Coyotes si poradili s Edmontonom 5:2, čím ukončili nielen súťažný ročník, ale aj svoje pôsobenie v Arizone. Klub by sa mal po sezóne presťahovať do Salt Lake City. Rada guvernérov NHL sa stretne vo štvrtok, aby hlasovala o predaji organizácie do rúk Ryana Smitha, majiteľa tímu basketbalovej NBA Utah Jazz. "Kojoti" sa tak rozlúčili s halou v Tempe, ktorá bola pre nich prechodný domov. "Bolo to emotívne. Dnes to bol pre nás trochu iný zápas, lebo bol posledný," vyjadril sa domáci útočník Clayton Keller. Dylan Guenther sa pod štvrté víťazstvo z piatich zápasov podpísal gólom a asistenciou, brankár Connor Ingram prispel 28 zásahmi. "Finišovali sme skvele, dokázali sme zdolať špičkové tímy, aj v náročnom prostredí u súperov. Držali sme si štruktúru a hrali so srdcom," povedal tréner Arizony Andre Tourigny. Oilers čaká ešte pred play off záverečný zápas v základnej časti v noci na piatok na ľade Colorada, už dlhšie je známe, že v 1. kole sa stretnú s Winnipegom.



NHL - sumáre:

New York Islanders – Pittsburgh Penguins 5:4 (1:1, 2:2, 2:1)

Góly:
5. Nelson (Holmström), 34. Cizikas (Romanov, S. Bolduc), 40. Palmieri (Nelson, Reilly), 42. S. Bolduc (Pulock, Ischakov), 55. Holmström (MacLean) – 19. Rakell (Bunting, Malkin), 27. Malkin (Crosby, Karlsson), 35. Puustinen, 51. Carter (Crosby, Bunting). Brankári: Sorokin - Nedeljkovic, strely na bránku: 32:44.



Tampa Bay Lightning – Toronto Maple Leafs 6:4 (2:1, 3:0, 1:3)

Góly
: 4. Paul (Duclair, Dumba), 7. Kučerov (Hagel, Stamkos), 27. Duclair (Paul, Stamkos), 38. Point (Kučerov, Raddysh), 38. Hagel (de Haan), 52. Jeannot (Eyssimont, Chaffee) – 14. Reaves (Kämpf, Dewar), 55. Brodie (Dewar, Kämpf), 57. Holmberg (N. Robertson), 60. Tavares (Nylander, Timmins). Brankári: Tomkins - Jones, strely na bránku: 32:38.



Dallas Stars – St. Louis Blues 2:1 pp a sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly:
46. Marchment (Duchene, Lindell), rozh. nájazd J. Robertson – 38. Thomas (Z. Bolduc, Schenn). Brankári: Oettinger - Binnington, strely na bránku: 37:26.



Arizona Coyotes – Edmonton Oilers 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)

Góly:
3. O'Brien (Välimäki, Kesselring), 36. Maccelli (McBain, Räty), 45. Crouse (Koľjačonok, Guenther), 55. Guenther (Keller, Kerfoot), 56. Durzi – 14. Carrick (Ekholm, Bouchard), 49. Foegele (Broberg). Brankári: Ingram - Pickard, strely na bránku: 24:30.



Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 17:56 0 0 0 +1 1 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/



postupujúci do play off:

Východná konferencia:


New York Rangers, Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning, New York Islanders, Washington Capitals

Západná konferencia:

Dallas Stars, Colorado Avalanche, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Nashville Predators, Los Angeles Kings, Vegas Golden Knights



isté dvojice 1. kola play off:

Východná konferencia:


Florida - Tampa Bay

Boston - Toronto

New York Rangers - Washington

Carolina - New York Islanders



Západná konferencia

Winnipeg - Colorado

Vancouver - Nashville