Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tampa s Černákom víťazne, Ovečkin vyrovnal rekord

Slovenský hokejista Tampa Bay Lightning Erik Černák (vľavo) a hráč St. Louis Blues Brandon Saad bojujú o puk v zápase zámorskej hokejovej NHL St. Louis Blues - Tampa Bay Lightning v St. Louis v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Za Washington nastúpil aj slovenský obranca Martin Fehérváry, počas 18:29 min. na ľade vyslal dve strely na bránku, pripísal si mínusku, jeden bodyček a jednu zblokovanú strelu.

New York 15. januára (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar strelil v noci na nedeľu svoj jubilejný 10. gól v prebiehajúcej sezóne NHL. Pomohol ním k víťazstvu New Jersey na ľade Los Angeles 5:2, čím Devils stanovili rekord NHL. Zrodili sa dva hetriky, trojgólové zápasy zaznamenali Patrik Laine z Columbusu a Jared McCann zo Seattlu. Alexander Ovečkin strelil pri prehre Washingtonu s Philadelphiou (1:3) 30. gól v sezóne, dosiahol už svoju 17. sezónu s minimálne 30 presnými zásahmi v základnej časti, čím vyrovnal ligový rekord Mikea Gartnera. O rekordný zápis v NHL sa postarali aj hokejisti Seattlu.

Tatar v 13. minúte vyrovnal na priebežných 1:1, keď v presilovke zblízka dorazil do siete puk po strele Jacka Hughesa. Naštartoval tak svoj tím k obratu a víťazstvu. Tridsaťdvaročný krídelník ukončil osemzápasové čakanie na presný zásah a skóroval prvýkrát od 23. decembra. Bol to jeho 201. gól v kariére v 744. zápase základnej časti. V aktuálnej sezóne má na konte 27 bodov (10+17) v 43 zápasoch. V minulom ročníku, ktorý bol jeho prvý v drese "diablov", nazbieral 30 bodov (15+15) v 76 vystúpeniach. Devils potvrdili stúpajúcu formu, vyhrali štvrtý zápas za sebou a šieste z uplynulých ôsmich stretnutí. "Diabli" vytvorili rekord NHL, keď ako prvý tím vyhrali 17 z úvodných 20 zápasov na klziskách súperov. "Diabli" prekonali doterajšie rekordné zápisy (16 víťazstiev v prvých 20 dueloch vonku), ktoré držali Washington (16-3-1 v sezóne 2019-20), Chicago (16-2-2, 2012-13) a Boston (16-3-1,1929-30). Tatar odohral 17 minút a 28 sekúnd, okrem gólu zaznamenal aj plusový bod, jednu strelu na bránku a dve trestné minúty. Slovenský útočník bodoval v treťom zápase za sebou a skóroval po osemzápasovej pauze. "Víťazstvá vonku veľmi dvíhajú morálku tímu. Sme radi, že sa nám na súperových klziskách tak darí," povedal pre nhl.com útočník Devils Eric Haula.

Hokejista New Jersey Devils Michael McLeo (uprostred) strieľa v páde v zápase zámorskej hokejovej NHL Los Angeles Kings - New Jersey Devils v Los Angeles v sobotu 14. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Tampa Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom uspela na ľade St. Louis 4:2 a slávila tretí triumf za sebou. Dvadsaťpäťročný obranca nebodoval, ale spoľahlivým výkonom pomohol Lightning k tretiemu víťazstvu za sebou a k siedmemu z posledných deviatich. Na ľade bol 21 minút a 56 sekúnd, z toho 2:24 v oslabení. Na trestnej lavici si odsedel dve minúty, brankára Jordana Binningtona ohrozil jednou strelou, zaznamenal dva hity a jednu zblokovanú strelu. V 37 zápasoch v tejto sezóne má Černák bilanciu 1+7. Brayden Point sa na výhre podieľal dvomi gólmi a asistenciou. "Páčilo sa mi, ako sme hrali, musíme na tom stavať. Tretiu tretinu sme zvládli excelentne," spokojne konštatoval Point. Gól a asistenciu si pripísal obranca Nick Perbix, ale zápas pre zranenie nedohral. Blízko k 500. gólu v kariére bol kapitán Steven Stamkos, ale jeho strelu zastavila žŕdka. Blues stále trápi maródka, do obrany sa vrátil aspoň Nick Leddy, ktorý vynechal štyri zápasy.

Ovečkin strelil svoj 30. gól v sezóne v závere prvej tretiny, keď bekhendom vyrovnal stav s Flyers na 1:1. Vyrovnal tým ligový rekord Mikea Gartnera. Druhý najlepší strelec histórie NHL Ovečkin sa stal piatym hráčom, ktorý dal 400 gólov na domácom ľade. Pred ním to dokázali Wayne Gretzky (492), Gordie Howe (449), Jaromír Jágr (411) a Mike Gartner (401). Míľnik kapitána Capitals sledoval aj slovenský obranca v službách Washingtonu Martin Fehérváry, počas 18:29 min. na ľade vyslal dve strely na bránku, pripísal si mínusku, jeden bodyček a jednu zblokovanú strelu. Washington prehral tri z uplynulých štyroch duelov. "Posledné dva zápasy sme to neboli my. V ofenzíve musíme spraviť viac. Šance sme mali, ale je to všetko o góloch, tie rozhodujú," zdôraznil center Washingtonu Nicklas Bäckström. Pod úspech "letcov" sa výrazne podpísal brankár Carter Hart, ktorý chytil 39 striel.

Kapitán Washingtonu Capitals Alex Ovečkin (vľavo) a jeho spoluhráč Erik Gustafsson sa tešia po strelení gólu počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Philadelphia Flyers vo Washingtone v sobotu 14. januára 2023.
Foto: TASR/AP


V akcii bol aj Juraj Slafkovský, ktorého Montreal prehral v New Yorku s Islanders 1:2. Slovenský útočník nastúpil na ľavom krídle tretej formácie s Christianom Dvorakom a Joshom Andersonom, počas 15:44 min. sa prezentoval jednou strelou a jedným hitom. Na kanadský bod čaká jednotka draftu 2022 už 14 zápasov, naposledy si pripísal asistenciu 14. decembra proti Ottawe. "Ostrovania" prerušili sériu štyroch prehier, ich góly strelili Casey Cizikas a Anthony Beauvillier, brankár Iľja Sorokin vykryl 22 striel. Jediný gól hostí strelil kapitán Nick Suzuki. "Mohli sme začať lepšie? Samozrejme," posťažoval sa tréner Montrealu Martin St. Louis. Canadiens doplatili na zlý úvod, keď už v čase 6:03 prehrávali 0:2.

Calgary zvíťazilo v Dallase 6:5 a bodovalo v piatich dueloch za sebou. Slovenský útočník "plameňov" Adam Ružička si pripísal tri strelecké pokusy a odsedel si dvojminútový trest za hákovanie. Jeho tím viedol už 6:1, napokon sa však obával o víťazstvo v riadnom hracom čase. Ružička bol na ľade 10 minút a 30 sekúnd, nebodoval v deviatom zápase v rade. "Bol to ťažký zápas, špeciálne pre brankára. Na začiatku som čelil nejakým strelám, ale potom sme ich zvalcovali. Mojou úlohou bolo nepustiť ich späť do zápasu, čo sa úplne nepodarilo. Nebol to môj najlepší zápas, ale máme dva body a to je skvelé," povedal brankár Flames Daniel Vladař, ktorý si pripísal 29 úspešných zákrokov. Nazem Kadri prispel k triumfu gólom a asistenciou, za domácich nazbieral tri body Joe Pavelski (2+1).

Hokejisti Seattlu Kraken sa stali prvým tímom v histórii NHL, ktorý vyhral minimálne sedem zápasov počas tripu na klziskách súperov. Minuloročný nováčik profiligy triumfoval v Chicagu 8:5 a natiahol celkovo víťaznú sériu na osem duelov. Prvým hetrikom v NHL prispel k víťazstvu Jarred McCann, obrancovia Adam Larsson a Vince Dunn mali v prvej tretine šesť plusových bodov. Matty Beniers a Oliver Bjorkstrand mali bilanciu 1+1. "Zapísali sme sa do histórie, to je veľká vec. Som rád, že som k tomu prispel gólmi," povedal autor hetriku. Hráči Seattlu strelili šesť gólov v prvej tretine, z toho päť v priebehu troch minút a 41 sekúnd. Je to 15. najlepší výkon v NHL, najrýchlejšie strelili päť gólov hokejisti Pittsburghu Penguins. Podarilo sa im to 22. novembra 1972 v priebehu 2:07 min pri víťazstve 10:4 nad St. Louis Blues.

Colorado deklasovalo na domácom ľade Ottawu 7:0. Brankár Pavel Francouz chytil 29 striel, zaznamenal štvrté čisté konto v profiligovej kariére a prvé v sezóne. Po dva góly strelili v drese obhajcov Stanleyho pohára útočníci Artturi Lehkonen, Alex Newhook a Mikko Rantanen. "Sú víťazi Stanley Cupu, majú výborný tím, ale 7:0? To sa už nesmie nikdy stať. Je to hrozné," poznamenal kapitán Senators Brady Tkachuk.

Laine strelil svoj jubilejný 10. hetrik v NHL, čím výrazne prispel k víťazstvu Columbusu v Detroite 4:3. Pred dovŕšením 25-tych narodením dali viac hetrikov len Gretzky (37), Mario Lemieux (25), Mike Bossy (17), Richard Martin (16), Jari Kurri (14) a Glenn Anderson (11). Od jeho vstupu do NHL v sezóne 2016/2017 zaznamenali viac hetrikov len Ovečkin (15), David Pastrňák (13) a Connor McDavid (12). "Z troch gólov mám radosť, ale viac ma teší, že sme vyhrali. Je to väčšia zábava ako odchádzať z ľadu ako zdolaný tím," povedal fínsky útočník. Blue Jackets zastavili sériu desiatich prehier vonku. Do zostavy Columbusu sa po dlhšej pauze vrátili Boone Jenner a Eric Robinson.

Obranca Matt Grzelcyk rozhodol minútu a 16 sekúnd pred koncom o víťazstve Bostonu nad divíznym rivalom Torontom 4:3. Bruins dvakrát prehrávali, ale napokon našli cestu k úspechu a stále platí, že v tejto sezóne neprehrali dvakrát za sebou. V predošlom zápase totiž nestačil Boston na Seattle (0:3). "Sme hrdí na to, že sme neprehrali dvakrát za sebou. Poriadne sme sa koncentrovali. Roky sme tu mali lídrov ako Zdeno Chára či Tuukka Rask, teraz prebrali taktovku ich nasledovníci. Byť hráčom Bruins je súčasť kultúry, ste hrdý, že hráte za tento klub a je to vo vás hlboko zakorenené," povedal Grzelcyk. Na 2:2 vyrovnal svojím 33. gólom v sezóne David Pastrňák, za hostí sa presadil Auston Matthews, ktorý sa vrátil po dvojzápasovej pauze a v tretej tretine vyrovnal na 3:3.

Minnesota zdolala Arizonu tesne 2:1, keď za Wild skórovali Mats Zuccarello a Frederick Gaudreau. Brankár Marc-Andre Fleury chytil 27 striel, Coyotes prehrali ôsmy zápas za sebou. Sériu troch prehier zastavili hráči Buffale, v Nashville zvíťazili 5:3. Víťazný gól strelil v oslabení Kyle Okposo. Leon Draisaitl prispel dvomi gólmi k víťazstvu Edmontonu na ľade Vegas 4:3. Ako piaty hráč v histórii Oilers zaznamenal 50 zápasov s minimálne dvomi presnými zásahmi. Pred ním to dokázali Gretzky (137), Kurri (104), Glenn Anderson (76) a Mark Messier (70). Najproduktívnejší hráč súťaže Connor McDavid si pripísal jednu asistenciu.


NHL - sumáre:



Dallas Stars - Calgary Flames 5:6 (1:2, 1:4, 3:0)

Góly: 16. Benn (Dellandrea, Suter), 40. Seguin (Robertson, Pavelski), 48. Pavelski (Robertson, Lindell), 53. Pavelski (Heiskanen, Seguin), 56. Miller (Heiskanen) - 1. Mangiapane (Coleman, Backlund), 9. Lewis (Weegar, Tanev), 31. Lindholm (Toffoli, Andersson), 34. Kadri (Huberdeau, Stone), 37. Andersson (Kadri, Huberdeau), 38. Tanev (Weegar). Brankári: Wedgewood - Vladař, strely na bránku: 33:36.



Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Góly: 16. Bergeron (Marchand), 26. Pastrňák, 31. Greer (Foligno, Nosek), 59. Grzelcyk (Hall, Carlo) - 5. Bunting (Tavares, Marner), 23. Engvall, 44. Matthews (Bunting, Marner). Brankári: Ullmark - Murray, strely na bránku: 34:21.



Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Góly: 18. Skjei (Pesce, Martinook), 30. Chatfield (Aho) - 48. Rakell. Brankári: Andersen - DeSmith, strely na bránku: 36:35.



Colorado Avalanche - Ottawa Senators 7:0 (2:0, 2:0, 3:0)

Góly: 6. Rantanen (MacKinnon, Rodrigues), 8. Newhook (Cogliano, O'Connor), 30. Lehkonen (Toews), 36. Rantanen (Newhook, Girard), 49. Lehkonen (MacKinnon, Makar), 56. Hunt (Englund, Lehkonen), 59. Newhook (O'Connor). Brankári: Francouz - Forsberg, strely na bránku: 33:29.



Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 3:4 (0:3, 0:1, 3:0)

Góly: 46. Määttä (Kubalík, Larkin), 48. Walman, 56. Raymond (Hronek, Chiarot) - 13. Laine (Gaudreau, Roslovic), 14. Gavrikov (Johnson, Bemström), 16. Laine (Roslovic, Blankenburg), 22. Laine (Boqvist, Gaudreau). Brankári: Husso - Merzlikins, strely na bránku: 28:25.



Florida Panthers - Vancouver Canucks 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)

Góly: 9. Lomberg (Smith, Forsling), 22. E. Staal (Mahura, Cousins), 24. Ekblad (Montour, Tkachuk), 30. Barkov (Reinhart, Ekblad) - 2. Studnicka (Michejev), 21. Myers (Pettersson, Boeser), 51. Horvat (Pettersson, Hughes). Brankári: Bobrovskij - Martin, strely na bránku: 35:38.



New York Islanders - Montreal Canadiens 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)

Góly: 3. Cizikas (Dobson, Clutterbuck), 7. Beauvillier (Mayfield, Pageau) - 50. Suzuki (Drouin). Brankári: Sorokin - Montembeault, strely na bránku: 38:23.



Washington Capitals - Philadelphia Flyers 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Góly: 18. Ovečkin - 14. Laughton (DeAngelo, Farabee), 25. van Riemsdyk (Tippett, Frost), 26. Allison (Hayes, Laughton). Brankári: Kuemper - Hart, strely na bránku: 40:25.



Chicago Blackhawks - Seattle Kraken 5:8 (1:6, 1:0, 3:2)

Góly: 5. Toews (Raddysh, S. Jones), 31. Phillips (Dickinson), 41. Domi (Raddysh, S. Jones), 57. Raddysh (Toews, S. Jones), 60. Kane (Domi) - 3. Sprong (Geekie, Tanev), 10. Beniers (Dunn), 11. McCann (Donato), 13. Burakovsky (Beniers, Eberle), 13. Tolvanen (Gourde, Bjorkstrand), 14. McCann (Donato, Wennberg), 52. McCann (Larsson, Wennberg), 53. Bjorkstrand (Oleksiak, Gourde). Brankári: Mrázek (13. Stalock) - Jones, strely na bránku: 27:30.



Minnesota Wild - Arizona Coyotes 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Góly: 30. Zuccarello (Kaprizov, Addison), 31. Gaudreau (Hartman, Steel) - 46. Crouse (McBain, Chychrun). Brankári: Fleury - Ingram, strely na bránku: 27:28.



Nashville Predators - Buffalo Sabres 3:5 (1:1, 2:2, 0:2)

Góly: 16. Josi (Johansen, Pärssinen), 36. Lauzon (Glass, Sissons), 36. Johansen (Fabbro, Ekholm) - 12. Skinner (Thompson, Dahlin), 23. Cozens (Peterka, Quinn), 29. Olofsson (Power, Mittelstadt), 47. Okposo (Ľjubuškin, Samuelsson), 57. Quinn. Brankári: Saros - Luukkonen, strely na bránku: 40:33.



St. Louis Blues - Tampa Bay Lightning 2:4 (1:2, 1:2, 0:0)

Góly: 3. Pitlick (Toropčenko), 34. Bučnevič (Kyrou, Thomas) - 13. Point (Perbix), 17. Point (Stamkos, Kučerov), 33. Perbix (Sergačov, Point), 39. Killorn (Hagel). Brankári: Binnington - Vasilevskij, strely na bránku: 25:30.



Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 3:4 (1:2, 2:2, 0:0)

Góly: 19. Kolesar (Carrier, McNabb), 34. Cotter (Froese, Kessel), 40. Karlsson (Marchessault, Martinez) - 1. Janmark (Barrie, Kulak), 2. Draisaitl (McDavid, Hyman), 28. Draisaitl (Hyman), 34. Kostin (Janmark). Brankári: Thompson - Campbell, strely na bránku: 30:37.



Los Angeles Kings – New Jersey Devils 2:5 (1:1, 1:3, 0:1)

Góly: 7. Fiala (Kempe, Doughty), 27. Kopitar (Doughty, Vilardi) - 13. TATAR (Hischier, Hughes), 23. Haula (Mercer), 28. Ochoťuk (Palát, Hughes), 31. Graves (Šarangovič), 59. Bratt (Šarangovič, Graves). Brankári: Quick - Blackwood, strely na bránku: 37:28.




Slováci v akcii:



Tomáš Tatar (New Jersey) 17:28 1 0 1 +1 1 2

Juraj Slafkovský (Montreal) 15:44 0 0 0 0 1 0

Erik Černák (Tampa Bay) 21:56 0 0 0 0 1 2

Adam Ružička (Calgary) 10:30 0 0 0 0 3 2

Martin Fehérváry (Washington) 18:29 0 0 0 -1 2 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty