Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Výhru Tampy zariadilo šesť strelcov, Cooper: Skvelý tímový výkon

Hráč Colorada Avalanche Nathan MacKinnon (29) korčuľuje okolo hokejistu Tampy Bay Lightning Anthonyho Cirelliho (71) počas druhej tretiny zápasu 3 finále hokejového Stanley Cupu NHL 20. júna 2022 v Tampe na Floride. Foto: TASR/AP

Tampa vyhrala doma už ôsmy duel v play off za sebou, čo je nový klubový rekord.

Tampa 21. júna (TASR) - Hokejisti Tampy Bay znížili stav finálovej série play off NHL s Coloradom Avalanche na 1:2. Dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára vyhral v treťom dueli na domácom ľade presvedčivo 6:2. Slovenský obranca Erik Černák odohral za Tampu 19:14 min s dvoma plusovými bodmi a jednou strelou na bránku, rozdal dva hity a zblokoval tri strely súpera. Colorado prehralo vo vyraďovačke prvýkrát vonku, Mikko Rantanen a Cale Makar vyrovnali klubový rekord Petra Šťastného. Štvrtý finálový zápas je na programe v noci na štvrtok o 2.00 SELČ opäť na ľade Tampy.

Výraznou oporou domácich bol brankár Andrej Vasilevskij, ktorý zneškodnil 37 striel súpera. Steven Stamkos, Pat Maroon a Ondřej Palát si zhodne pripísali dva body za gól a asistenciu, dve gólové nahrávky zaznamenali Victor Hedman a Nikita Kučerov. Hosťom nepomohli ani dva presné zásahy švédskeho krídelníka Gabriela Landeskoga v presilovkách. Duel nedochytal brankár "lavín" Darcy Kuemper, po góle na 2:5 ho v 32. minúte vystriedal Pavel Francouz. Colorado sa síce ujalo vedenia, ale domáci ešte v prvej časti skóre otočili a už ho z rúk nepustili. Tampa vyhrala doma už ôsmy duel v play off za sebou, čo je nový klubový rekord. “Vedeli sme, že je to zápas, ktorý musíme vyhrať a tak sme aj hrali. Boli sme koncentrovaní, dodržiavali sme taktiku a tá slávila úspech. Hrali sme oveľa lepšie ako v prvých dvoch zápasoch,” povedal pre nhl.com kapitán “Bolts” Stamkos.
Na snímke uprostred ruský brankár Tampy Andrej Vasilevskij oslavuje so spoluhráčmi víťazstvo v 3. zápase finále play off NHL v hokeji Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche (6:2) v noci na 21. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Tréner Jon Cooper bol nadšený z výkonu Vasilevského, ktorý po tom, ako dostal v druhom zápase v Colorade sedem gólov, predviedol viacero fantastických zákrokov. Prekonal ho len Landeskog a hoci skóroval aj Valerij Ničuškin, jeho otvárací gól duelu v piatej minúte pre ofsajd napokon neplatil. “Je neskutočné čo predviedol po tom, čím si prešiel pred dvomi dňami. Tím sa na neho mohol spoľahnúť, hráči zasa pomohli jemu. Bol to skvelý tímový výkon,” povedal Cooper. Vasilevskij zaznamenal desiate víťazstvo vo finále play off, čo v expanznej ére (od sezóne 1967-68) dosiahol ako siedmy brankár.

Colorado prehralo v tohtoročných bojoch o Stanley Cup tretí zápas, ale prvý na ľade súpera. “Vybehli na nás, boli rýchli a dôrazní. Vedeli, že musia vyhrať a dali do toho všetko. Čakali sme, že to takto bude vyzerať, no prehra nás mrzí. Napriek tomu si myslím, že sme spravili veľa dobrých vecí a na tie chceme v ďalšom zápase nadviazať. Musíme hlavne lepšie čistiť naše obranné pásmo,” povedal dvojgólový Landeskog. “Neboli sme konzistentní. V našej hre boli aj pozitíva, ale strácali sme veľa pukov a naše chyby súper trestal,” dodal kormidelník “lavín” Jared Bednar.

Tampa vyslala v druhom zápase na Kuempera len 16 striel, teraz toto číslo zdvojnásobila. V prvej tretine trafili domáci bránku dvanásťkrát a mali 24 streleckých pokusov. “Chceli sme na nich vybehnúť, hrať tvrdo a rýchlo. Síce sme inkasovali ako prví, ale hrali sme stále svoje, išli sme naplno a nakopli nás dva dôležité góly v prvej tretine. Je to však len jeden zápas,” povedal Anthony Cirelli, autor vyrovnávajúceho gólu na 1:1.
Na snímke vľavo český útočník Tampy Ondřej Palát strieľa gól, druhý zľava prekonaný brankár Colorada Darcy Kuemper v 3. zápase finále play off NHL v hokeji Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche (6:2) v noci na 21. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Skóre uzavrel v druhej tretine Corey Perry a zapísal sa do histórie NHL. Stal sa prvým hráčom, ktorý vo finále skóroval za štyri rôzne tímy (Anaheim Ducks, Dallas Stars, Montreal Canadiens a Tampa). Perry štartuje v treťom finále za sebou v treťom rôznom tíme, čo sa pred ním podarilo len Mariánovi Hossovi. Na 5:2 pre “blesky” upravil Maroon, ktorý v uplynulých troch rokoch získal Stanley Cup (St. Louis Blues a dvakrát Tampa) a štartuje vo štvrtom finále za sebou. V drese Avalanche si po dve asistencie pripísali Mikko Rantanen a Cale Makar. Obaja majú na konte po 19 gólových prihrávok, čím vyrovnali klubový rekord Petra Šťastného z roku 1985. Český útočník Tampy Palát strelil svoj desiaty gól v play off. Minulý rok strelil 11, spomedzi aktívnych hráčov dosiahol dvakrát za sebou dvojciferné číslo gólov len Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins).

Lightning nastúpil bez útočníka Braydena Pointa, ktorý pre zranenie vynechal desať zápasov play off a vrátil sa až na úvod finálovej série. V treťom zápase proti “Avs” ho v zostave nahradil Riley Nash. Na opačnej strane chýbal Andre Burakovsky, švédsky útočník Colorada nemohol nastúpiť pre zranenie ruky, ktoré utrpel vo finálovom zápase číslo dva, keď blokoval strelu krajana Hedmana. Do zostavy sa tak vrátil Nicolas Aube-Kubel. Posledných šesť minút sa na ľade neobjavil Nikita Kučerov, ktorý inkasoval hit od Devona Toewsa a zdalo sa, že si zranil ľavú nohu. Tréner Cooper nemal po zápase správy o hviezdnom útočníkovi, ktorý sa s 26 bodmi delí o tretie miesto v produktivite v play off s obrancom Avs Makarom.

finále play off NHL - 3. zápas:



Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche 6:2 (2:1, 4:1, 0:0)

Góly: 14. Cirelli (Maroon), 15. Palát (Stamkos), 22. Paul (Colton), 28. Stamkos (Kučerov, Bogosian), 32. Maroon (Kučerov, Hedman), 35. Perry (Palát, Hedman) – 9. Landeskog (Rantanen, Makar), 25. Landeskog (Makar, Rantanen). Rozhodovali: Dwyer, Rooney – Kovachik, Daisy, vylúčení: 6:8 na 2 min, navyše Colton - O´Connor na 5 min, Maroon - Cogliano na 10 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 19.092 divákov.

Tampa Bay Lightning: Vasilevskij – Rutta, Hedman, ČERNÁK, McDonagh, Bogosian, Sergačov – Kučerov, Stamkos, Palát - Hagel, Cirelli, Killorn – Paul, Colton, Perry – Nash, Bellemare, Maroon

Colorado Avalanche: Kuemper (32. Francouz) - Makar, Toews, Manson, J. Johnson, Byram, E. Johnson – Ničuškin, MacKinnon, Landeskog - Rantanen, Compher, Aube-Kubel - O'Connor, Helm, Lehkonen - Cogliano, Sturm, Newhook

/stav série: 1:2/


Colorado skórovalo v piatej minúte, keď Ničkuškin strelou nad vyrážačku prekonal Vasilevského. Domáca lavička si však vyžiadala trénerskú výzvu a gól napokon pre ofsajd neplatil. Avalanche napokon otvorili skóre, keď kapitán Landeskog v 9. minúte potrestal vylúčenie Paláta a tiesnený Černákom upratal puk za chrbát Vasilevského. Domáci odpovedali ešte v prvej tretine. V 14. minúte vyrovnal po dôraznom prieniku z ľavej strany Cirelli a o necelé dve minúty zakončil fantastickú akciu prvej formácie Palát. “Blesky” udreli aj v úvode prostrednej časti, keď po chybe Josha Mansona zvýšil na 3:1 piatym gólom v play off Nick Paul. Hostia v 25. minúte znížili na 2:3, keď ďalšiu presilovku využil Landeskog, no o tri minúty neskôr vrátil Lightning dvojgólové vedenie kapitán Stamkos.

Prvé finálové víťazstvo Tampy spečatili Maroon a Perry, v záverečnej tretine už gól nepadol. Diváci videli ešte bitku dve minúty pred koncom, do ktorej sa zapojilo viacero hráčov na ľade. Makar sa stal piatym obrancom v histórii NHL, ktorý zaznamenal aspoň 26 bodov v jednej play off. Naposledy to dokázal Miro Heiskanen (6+20) v drese Dallasu Stars v roku 2020. Klubový rekord v počte bodov v histórii Avalanche/Quebec Nordiques drží z roku 1996 Joe Sakic (34), Makar stráca už len jeden bod na Petra Forsberga, ktorý v roku 2002 zaznamenal 27 bodov. Kučerov mal viac ako jeden bod v 44. zápase v play off, čím prekonal Nicklasa Lidströma (43) a na čele historického rebríčka NHL vyrovnal zápisy Gordieho Howea a Mike Bossyho. Kučerov sa stal štvrtým hráčom v histórii s minimálne 25 bodmi v troch play off za sebou. Pred ním to dokázali len Wayne Gretzky, Bossy a Bryan Trottier.