Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Tarkovič vníma postupové imperatívy ako výzvu, radikálne rezy nechystá

Na snímke staronový tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič počas tlačovej konferencie po jednohlasnom zvolení členmi Výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu do funkcie 20. januára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V reprezentačnom realizačnom tíme tak budú ako asistenti pokračovať bývalí reprezentanti Marek Mintál aj Samuel Slovák.

Bratislava 20. januára (TASR) - Staronový tréner slovenskej futbalovej reprezentácia Štefan Tarkovič hodlá pokračovať a nadviazať na svojom poste v práci, ktorú pri mužstve doposiaľ vykonal. Ciele stanovené vedením Slovenského futbalového zväzu (SFZ) postúpiť z C-divízie Ligy národov, resp, na EURO 2024 vníma ako výzvu. Na štvrtkovom stretnutí s médiami po opätovnom vymenovaní na post potvrdil, že bude pokračovať s rovnakým realizačným tímom ako doteraz.

"Už som to viackrát povedal, je to veľká česť robiť trénera reprezentácie krajiny, v ktorej sa človek narodí. Som rád, že výkonný výbor na čele s prezidentom mi dali možnosť pokračovať. Je to zodpovednosť, " povedal Tarkovič.



Okrem neho SFZ oslovil bývalého kouča reprezentácie Vladimíra Weiss st. Štyridsaťosemročný staronový tréner SR v tom problém nevidí: "Poviem to zo svojho pohľadu. Nevidím problém, ako to bolo celé zrealizované. Mne sa skončila zmluva a vnímam, že VV mal priestor na to, aby sa rozhodoval, ako pôjde futbal ďalej. Vážim, si, že hlasovanie VV bolo 14:0. VV mohol osloviť aj piatich kandidátov. Nevnímam to negatívne."

V reprezentačnom realizačnom tíme tak budú ako asistenti pokračovať bývalí reprezentanti Marek Mintál aj Samuel Slovák: "Oslovil som všetkých členov realizačného tímu osobne. Vysvetlil som im situáciu a všetci chcú so mnou spolupracovať osobne. Nemalo by sa tak meniť."



Prezident SFZ Ján Kováčik v stredu informoval, že v zmluve trénera sú stanovené výkonnostné ciele, najmä postúpiť do B-divízie Ligy národov. Respektíve aj na EURO 2024 do Nemecka, keďže mu zmluva platí do konca roka 2023. "Urobím všetko, aby sme naplnili postupové plány. V lete je tu edícia Ligy národov, nie je to ľahká súťaž, ale myslím si, mužstvo má na postup z C-divízie. Vravím, že v B-divízii je naše miesto. Je dôležité takéto zápasy vyhrávať, je dôležité, aby sa to mužstvo naučilo. To nám pomôže aj v kvalifikácii na EURO. Je to výzva, urobím maximum, aby mužstvo bolo úspešné. A to, čo nám nefungovalo, chcem odstrániť," vysvetlil bývalý asistent Jána Kozáka pri národnom tíme.



Prácu s mužstvom, ktoré skôr či neskôr bude čakať aj generačná výmena, nechce poňať ako radikálny rez. "Nie je to teraz reštart. Beriem to pozitívnejšie ako pred rokom, keď na koncepčnú prácu nebol čas. Tento rok je lepší na to, aby sa s mužstvom dalo lepšie pracovať. V marci budú prípravné kempy, kde si budem môcť vyskúšať veci. Moja prvá úloha bude cestovať najmä za staršími hráčmi a rozprávať sa s nimi ako vidia situáciu. Vieme, že v marci 2023 budú opäť starší. Pre mňa osobne bude rozhodovať výkonnosť, nie vek. Neverím na žiadne radikálne rezy, musí to byť kontinuálne," vysvetlil.