Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Tatar prispel asistenciou k víťazstvu New Jersey, Černák nedohral

Slovenský hráč New Jersey Devils Tomáš Tatar (vpravo), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vancouver prehral s Anaheimom 2:3 po predĺžení, brankár Canucks Jaroslav Halák zneškodnil 27 striel hostí.

New York 10. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel v noci na stredu v zámorskej NHL jednou asistenciou k víťazstvu New Jersey nad Floridou 7:3. V 11. zápase sezóny zaznamenal štvrtý kanadský bod (0+4). Jeho krajan Christián Jaroš nehral za Devils pre zranenie. Panthers utrpeli druhú prehru za sebou, stále sú však s 21 bodmi na čele Východnej konferencie i celej súťaže.

Tatar bodoval prvýkrát od 23. októbra, keď prerušil šesťzápasové "suchoty". Na premiérový zásah v drese Devils 30-ročný krídelník stále čaká. Tatar prihral v 46. minúte na modrú čiaru Ty Smithovi, ktorý zvýšil na 6:3 pre "diablov". Slovenský útočník bol na ľade 16 minút a 11 sekúnd, mal dva plusové body a zapísal si jednu strelu. Dvomi gólmi prispel k vysokému triumfu Devils útočník Andreas Johnsson, ktorý je so šiestimi zásahmi spoločne s Pavlom Zachom najlepší kanonier tímu. "Puky sa mi odrážajú správnym smerom. Mám väčšie sebavedomie ako v minulej sezóne," povedal švédsky krídelník pre nhl.com. V prostrednej časti vyrovnal kapitán Panthers Aleksander Barkov na 2:2 a strelil 189. gól v drese Floridy. Osamostatnil sa tak na čele historických klubových tabuliek, keď predbehol krajana Olliho Jokinena. Bývalý fínsky útočník strelil v rokoch 2000 - 2008 za "panterov" 188 gólov.

Obhajca titulu z Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom podľahol Caroline 1:2 po predĺžení. Černák zápas nedohral, už v prvej tretine utrpel zranenie v hornej časti tela. Do ruky ho trafil puk po strele Andreja Svečnikova. Tréner "bleskov" Jon Cooper očakáva, že Černák vynechá niekoľko stretnutí. "Nevyzerá to dobre," uviedol Cooper pre klubový web. Černák bol na ľade len 4:21 minúty. O víťazstve Hurricanes rozhodol český útočník Martin Nečas, Carolina zaznamenala desiate víťazstvo z jedenástich zápasov. "Po tom, ako som vošiel do útočného pásma mi nechal obranca, myslím, že to bol Victor Hedman, trochu priestoru a tak som skúsil vystreliť. Vyšlo to," povedal autor víťazného gólu. Hurricanes sa tešili aj krátko predtým, ale zásah Bradyho Skjeia po trénerskej výzve pre ofsajd neplatil. Jediný gól Tampy strelil kapitán Steven Stamkos, dvojnásobný obhajca Stanley Cupu napriek prehre bodoval v šiestom zápase za sebou.

Vancouver prehral s Anaheimom 2:3 po predĺžení, brankár Canucks Jaroslav Halák zneškodnil 27 striel hostí. V bránke kanadského tímu nastúpil Halák tretíkrát, ale opäť sa nedočkal víťazstva. Pri inkasovaných góloch však slovenský brankár nemal veľa šancí. Pri prvom z hokejky Cama Fowlera mal úplne zakrytý výhľad a pred druhým chytil strelu Isaca Lundeströma, ale puk si do vlastnej bránky zrazil J.T. Miller. O víťazstve "káčerov" rozhodol v extračase Troy Terry, ktorý si už predtým pripísal aj asistenciu a bodoval tak v dvanástom zápase za sebou. Je to aktuálne najdlhšia séria v profilige. V drese Anaheimu mali naposledy dvanásťzápasovú bodovú sériu v sezóne 1996/97 klubové legendy Teemu Selänne a Paul Kariya. Canucks vyrovnali z 0:2 na 2:2 v závere zápasu, keď šesť a pol minúty pred klaksónom znížil na 1:2 Miller a pri hre bez brankára vyrovnal 55 sekúnd pred koncom Elias Pettersson.

Vladimir Namestnikov pomohol dvomi gólmi Detroitu k víťazstvu 4:2 nad Edmontonom. Red Wings natiahli víťaznú sériu na tri zápasy, v bránke podal spoľahlivý výkon Alex Nedeljkovic (31 úspešných zásahov). "Bol to jednoznačne jeden z našich najlepších zápasov v sezóne. Keď budeme hrať takto ďalej, tak nás čakajú víťazstvá," pochvaľoval si Namestnikov. Oilers prišli o štvorzápasovú sériu víťazstiev, v bránke kanadského tímu absolvoval sezónnu premiéru Stuart Skinner (35 zákrokov). Kapitán Edmontonu Connor McDavid skóroval v úvode tretej tretiny a natiahol svoju bodovú sériu na 11 zápasov. Útočník Detroitu Sam Gagner nastúpil na svoj 900. zápas v profiligovej kariére, zaznamenal v ňom jednu asistenciu. Jeho otec Dave odohral v NHL 946 zápasov a Gagnerovci sa stali šiestou dvojicou otec-syn s minimálne 900 zápasmi v profilige. V tomto zozname nechýbajú ani Peter Šťastný (977) a Paul Šťastný (1012).

Hokejisti San Jose vyhrali v Calgary 4:1 a ukončili Flames desaťzápasovú bodovú sériu. V bránke Sharks zažiaril Adin Hill, ktorý chytil 37 striel. "Žralokom" pre COVID-19 stále chýba sedem hráčov, napriek tomu vyhrali tretí zápas za sebou. "Máme vyrovnaný tím a je jedno kto nastúpi a kto nie. Každý, kto dostane šancu, nechá na ľade maximum," poznamenal Hill, ktorý okrem výborného výkonu medzi žŕdkami zaznamenal aj dve asistencie. V drese San Jose to pred ním dokázal len Vesa Toskala (3. februára 2007).

výsledky NHL:

New Jersey - Florida 7:3 /TATAR za domácich 0+1/
Tampa Bay - Carolina 1:2 pp
Montreal - Los Angeles 2:3 pp
Boston - Ottawa 3:2
Detroit - Edmonton 4:2
Winnipeg - St. Louis 2:3 pp a sn
Chicago - Pittsburgh 3:2 pp a sn
Calgary - San Jose 1:4
Vegas - Seattle 4:2
Vancouver - Anaheim 2:3 pp /HALÁK za domácich vykryl 27 z 30 striel/


Černák proti Caroline nedohral pre zranenie

Slovenský obranca Tampy Bay Lightning Erik Černák nedohral stredajší zápas hokejovej NHL s Carolinou Hurricanes, ktorý jeho tím prehral 1:2 po predĺžení. Pri blokovaní strely utrpel v prvej tretine zranenie hornej časti tela a podľa trénera Jona Coopera ho čaká dlhšia pauza.

Černáka počas oslabenia "bleskov" trafil útočník Hurricanes Andrej Svečnikov. Podľa reakcie slovenského obrancu sa zdalo, že puk ho zasiahol do ľavej ruky. Hneď po nešťastnom momente, ktorý sa stal necelých sedem minút pred prvou sirénou za bezgólového stavu, odišiel do šatne a už sa do zápasu nevrátil. Černák stihol odohrať iba štyri minúty a 21 sekúnd, zaznamenal dva "hity" a jeden strelecký pokus.

Na snímke vpravo slovenský obranca Tampy Erik Černák, vľavo ruský útočník Caroliny Andrej Svečnikov v zápase hokejovej NHL Tampa Bay Lightning - Carolina Hurricanes (1:2 pp) v noci na 10. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Tréner Cooper nemal po zápase pozitívne správy. "Nevyzerá to dobre. Určite to nebude zranenie posudzované na dennej báze," povedal Cooper pre web Lightning. Pre web nhl.com dodal, že očakáva, že Černák vynechá niekoľko stretnutí.

Dvadsaťštyriročný slovenský obranca odohral v tejto sezóne 12 zápasov, v ktorých zaznamenal tri asistencie. V počte hitov (36) je na čele štatistík dvojnásobného obhajcu Stanleyho pohára. Na treťom mieste je v počte striel (29), ako aj s priemerom času na ľade v oslabeniach (3:05 na zápas).