Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Tatarov siedmy gól v sezóne New Jersey nestačil

Na snímke zľava slovenský krídelník Devils Tomáš Tatar a útočník Bruins Brad Marchand v zápase hokejovej NHL Boston Bruins - New Jersey Devils (5:3) v noci na 5. januára 2022. Foto: TASR/AP

Marián Studenič odohral v treťom útoku hostí 14:26 min bez zápisu do štatistík, tretí Slovák v zostave Devils obranca Christián Jaroš mal dve mínusky a ice time 7:48 min.

New York 5. januára (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal siedmy presný zásah v tejto sezóne zámorskej NHL. Strelecky sa presadil v noci na stredu v súboji na ľade Bostonu Bruins, v ktorom jeho tím New Jersey Devils podľahol 3:5 a ukončil trojzápasovú minisériu víťazstiev.

Tatar v 24. minúte vyrovnal na priebežných 2:2. Jack Hughes z pravej strany nahodil puk pred bránku, kde sa odrazil pred slovenského krídelníka, ktorý ho bekhendom naslepo poslal do siete. "Snažil som sa tlačiť do bránky aj za chalanov. Našla si ma šťastná dorážka. Iba som sa usiloval poslať puk na opačnú stranu a našiel si cestu do siete. Veľa sme hovorili o tom, aké je dôležité jazdiť pred bránku a robiť rozruch v súperovom bránkovisku. Takým spôsobom sme dali dnes dva góly," povedal Tatar pre klubový web. Do zostavy "diablov" sa proti Bostonu vrátil po trojzápasovej absencii, keď bol na covidovej listine. "Cítil som sa byť neužitočný, keď som sledoval zápasy v televízii a nemohol som tímu pomôcť. Snažil som to prebojovať. Po návrate to išlo celkom rýchlo. Nemal som veľa príležitostí si zakorčuľovať, ale chcel som byť čím skôr späť v zostave, aby som mohol pomôcť mužstvu," dodal na pozápasovej tlačovej konferencii 31-ročný útočník, ktorý má po 31 súbojoch na konte aj osem asistencií a spolu 15 kanadských bodov. Okrem gólu si v priebehu takmer 15-minútového pobytu na ľade pripísal aj plusku a dve strely na bránku.

Marián Studenič odohral v treťom útoku hostí 14:26 min bez zápisu do štatistík. Tretí Slovák v zostave Devils obranca Christián Jaroš nastúpil na svoj prvý zápas v NHL od 11. decembra, mal dve mínusky a ice time 7:48 min. Kľúčový gól padol v 55. minúte za stavu 3:3, keď sa David Pastrňák drzo obtočil pred bránku hostí a na dvakrát poslal puk za Mackenzieho Blackwooda. Pre českého útočníka to bol prvý gól po 10-zápasovej odmlke, predtým naposledy skóroval 30. novembra. "Bol to príjemný pocit. V uplynulom období som sa trochu strelecky trápil, no hral som dobre. Teraz sa darí každej našej formácii, tak dúfam, že budeme v tomto trende pokračovať," uviedol Pastrňák pre oficiálny web profiligy. Devils doplatili na rozsiahlu maródku, chýbal im obranca Dougie Hamilton (zlomená čeľusť), kapitán Nico Hischier (zranenie v dolnej časti tela) i ďalší dôležití útočníci Jegor Šarangovič a Pavel Zacha (obaja na COVID-19 protokole). Od Silvestra je na covidovej listine aj hlavný tréner Lindy Ruff. "Sme celkom spokojní s naším výkonom. Urobili sme chyby? Áno. No pracovali hráči tvrdo? Určite áno. Bol to vyrovnaný zápas, doplatili sme na jednu chybu, o ktorej sme pred zápasom hovorili - chrániť si priestor pred našou bránkou," vyslovil sa asistent trénera "diablov" Alain Nasreddine, ktorý zastupuje Ruffa počas jeho neprítomnosti. K tretej výhre "medveďov" za sebou pomohol gólom aj Oskar Steen, ktorý skóroval premiérovo v profiligovej kariére.

Tampa Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom sa po troch prehrách dočkala víťazstva, keď triumfovala na ľade Columbusu 7:2. V drese dvojnásobného obhajcu trofeje sa najviac darilo českému krídelníkovi Ondřejovi Palátovi, ktorý zaznamenal dva góly a asistenciu, gól a dve asistencie si pripísal Brayden Point. "Bolo fajn opäť zvíťaziť. Ťahali sme menšiu sériu prehier, no myslím si, že predtým sme hrali dobre. Počas sezóny sa také veci stávajú," poznamenal Palát, ktorý si zaknihoval jubilejný 400. bod v základnej časti NHL. Černák počas 19 a pol minúty na ľade vyslal dve strely na bránku, odsedel si dvojminútový trest za nedovolené bránenie a zapísal si jednu mínusku.

Výbornú formu potvrdila Florida, "panteri" si pochutnali na Calgary (6:2) a slávili štvrtú výhru za sebou. Brankár Sergej Bobrovskij k nej pomohol 47 úspešnými zákrokmi, obranca Brandon Montour tromi asistenciami. Útočník "plameňov" Johnny Gaudreau si gólom predĺžil osobnú bodovú sériu na klziskách súperov už na 11 zápasov.

Detroit odviedol vo víťaznom súboji so San Jose (6:2) vynikajúcu prácu v oslabení. Na prelome prvej a druhej tretiny nielenže ubránil päťminútové oslabenie po vyššom treste Givaniho Smitha, ale dokonca v ňom strelili dva góly v priebehu 37 sekúnd. Postarali sa o ne Pius Suter a Tyler Bertuzzi, obaja v zápase skórovali zhodne dvakrát. Red Wings čakali na gól v oslabení 100 zápasov. "Vstupovali sme do druhej tretiny so štyrmi minútami presilovky a očakávali sme, že sa dostaneme na koňa. No inkasovali sme dva góly. Bolo to hanebné," trpko konštatoval český útočník hostí Tomáš Hertl. Brankár "žralokov" James Reimer inkasoval štyri góly z 24 striel a od tretej tretiny ho nahradil Adin Hill, ktorý vykryl päť striel zo siedmich.

Colorado uspelo v Chicagu 4:3 po predĺžení. Ozdobou stretnutia bol víťazný gól Avalanche v podaní obrancu Calea Makara. Ten počas svojej individuálnej akcie vyzvŕtal Kirbyho Dacha, po nečakanej piruete si to namieril priamo na bránku a vzápätí rozhodol skvelým bekhendovým zakončením pod hornú žŕdku. Makar potvrdil svoje ofenzívne kvality, po prvých 25 zápasoch sezóny má na konte už 14 gólov. Viac ich v modernej ére NHL strelili po úvodných 25 dueloch ročníka spomedzi obrancov len Dave Ellett a Bobby Orr - 15. Dva góly v drese "lavíny" strelil ďalší bek Erik Johnson. Za Blackhawks, ktorí prehrali piaty zápas v rade, dvakrát skóroval v presilovke v priebehu 40 sekúnd Alex DeBrincat.

"Predátori" z Nashvillu aj vďaka dvom presným zásahom Filipa Forsberga uspeli na ľade Vegas 3:2. V bránke Golden Knights sa premiérovo predstavil Logan Thompson, ktorý pri svojom prvom štarte v NHL predviedol 23 úspešných zákrokov.

Anaheim si poradil doma s Philadelphiou 4:1, hlavnú zásluhu mal na víťazstve trojgólový Troy Terry. Pre 24-ročného Američana to bol prvý hetrik v profilige. Terry bodoval na prelome októbra a novembra v 16-tich dueloch v rade, no po Vianociach sa zasekol a v troch vystúpeniach zaznamenal iba asistenciu. "Cítil som, že som to nebol ja, nekorčuľoval som tak, ako viem, nenapádal som obrancov. Potreboval som sa vrátiť späť do starej dobrej formy. V prvej tretine som sa snažil rozhýbať nohy a dostať sa do tempa. Dal som gól a potom som sa rozbehol," tešil sa Terry, ktorý hetrik zavŕšil gólom do prázdnej bránky. Philadelphii, ktoré prehrala tretí zápas za sebou, chýbal pre COVID-19 protokol Ivan Provorov. Ruský obranca tak prišiel o sériu 403 odohraných zápasov, žiaden iný zadák doteraz neťahal takú dlhú šnúru v jednom tíme od svojho debutu v NHL.

NHL - sumáre:



Boston Bruins - New Jersey Devils 5:3 (1:0, 2:2, 2:1)
Góly: 3. Lazar, 22. Steen (Foligno, Forbort), 30. Frederic (Lazar), 55. Pastrňák (Hall, Haula), 60. Carlo (Nosek) - 21. Bastian, 24. TATAR (Hughes, Bratt), 48. Severson (McLeod). Brankári: Ullmark - Blackwood, strely na bránku: 34:26, 17.850 divákov.

Florida Panthers - Calgary Flames 6:2 (3:2, 1:0, 2:0)
Góly: 6. Hörnqvist (Huberdeau, Ekblad), 14. Duclair (Forsling, Montour), 19. Thornton (Montour, Verhaeghe), 40. Lomberg (Luostarinen, Montour), 46. Hörnqvist, 54. Carlsson (Verhaeghe, Lundell) - 8. Gaudreau (Tkachuk, Kylington), 11. Coleman (Backlund, Zadorov). Brankári: Bobrovskij - Markström, strely na bránku: 45:49, 13.164 divákov.

Columbus Blue Jackets - Tampa Bay Lightning 2:7 (0:3, 2:2, 0:2)
Góly: 21. Kukan (Nyquist, Boqvist), 25. Nyquist (Peeke, Gavrikov) - 5. Palát (Point, Hedman), 10. Palát (McDonagh, Point), 18. Perry (Maroon, Sergačov), 22. Point (Foote, Palát), 33. Maroon (Perry, Cirelli), 41. Bellemare (Rutta), 53. Killorn (Cirelli, Stamkos). Brankári: Korpisalo - Vasilevskij, strely na bránku: 22:36, 14.816 divákov.

Detroit Red Wings - San Jose Sharks 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)
Góly: 14. Bertuzzi (Lindström, Larkin), 23. Suter, 23. Bertuzzi (Rowney, Seider), 30. Suter (Rasmussen, Leddy), 44. Larkin (Raymond, Lindström), 46. Fabbri - 25. Weatherby (Burns, Truchon-Viel), 42. Barabanov (Hertl, Meier). Brankári: Nedeljkovic - Reimer (41. Hill), strely na bránku: 31:26, 14.524 divákov.

Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche 3:4 pp (0:2, 1:0, 2:1 - 0:1)
Góly: 25. Toews (Entwistle, S. Jones), 43. DeBrincat (Kane, S. Jones), 43. DeBrincat (Kane, Strome) - 8. E. Johnson (Kadri), 14. Newhook (Aube-Kubel), 52. E. Johnson (Burakovsky, Kadri), 63. Makar (MacKinnon, Landeskog). Brankári: Fleury - Kuemper, strely na bránku: 31:33, 16.784 divákov.

Arizona Coyotes - Winnipeg Jets 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Góly: 47. Gostisbehere - 18. Svečnikov (Morrissey, Vesalainen), 35. Dubois (Scheifele, Connor), 60. Ehlers (Scheifele, Dillon). Brankári: Vejmelka - Hellebuyck, strely na bránku: 27:49, 8173 divákov.

Vegas Golden Knights - Nashville Predators 2:3 (0:0, 0:2, 2:1)
Góly: 53. Karlsson (McNabb, Dadonov), 59. Theodore (Pietrangelo, Karlsson) - 23. Forsberg (Granlund, Ekholm), 28. Trenin (Myers), 47. Forsberg. Brankári: Thompson - Saros, strely na bránku: 43:26, 17.804 divákov.

Anaheim Ducks - Philadelphia Flyers 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Góly: 4. Terry (Lindholm, Drysdale), 10. Terry (Drysdale, Lundeström), 38. Milano (Rakell, Steel), 60. Terry (Comtois) - 19. Atkinson (Farabee, Laughton). Brankári: Gibson - Hart, strely na bránku: 30:29, 11.375 divákov.

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (New Jersey) 14:58 1 0 1 +1 2 0
Christián Jaroš (New Jersey) 07:48 0 0 0 -2 0 0
Marián Studenič (New Jersey) 14:26 0 0 0 0 0 0
Erik Černák (Tampa Bay) 19:29 0 0 0 -1 2 2

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty