Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Najstarší futbalový klub Tatran Prešov prišiel o hlavného sponzora

Miroslav Remeta Foto: TASR

Remeta dnes už druholigový Tatran odmieta sám financovať.

Prešov 21. júna (TASR) - Mesto Prešov ako menšinový vlastník akcií futbalového klubu Tatrana Prešov odmieta akúkoľvek zodpovednosť, či spoluzodpovednosť pri zostupe prešovského tímu do druhej najvyššej slovenskej súťaže. V piatok to uviedol primátor mesta Prešov Pavel Hagyari, ktorý povedal i to, že údajný ukrajinský sponzor nebol predstavený vedeniu mesta a na stole nebol predložený z jeho strany ani žiaden písomný návrh. Odchod prezidenta a väčšinového majiteľa klubu Miroslava Remetu by však nemal mať dopad na mládežnícky futbal.

"Mládežníckeho futbalu v Prešove sa to nedotkne, pretože mesto má záujem podporiť mládežnícky futbal a vôbec mládežnícky šport. Mestské zastupiteľstvo a mesto Prešov vyčlenilo 200.000 eur na podporu mládežníckeho športu. Čo sa týka dospelých, treba si uvedomiť, že je to profesionálny šport a mesto nemá kompetencie a ani peniaze, aby ho dotovalo. Pre mesto sú dôležité cesty, chodníky, školy, škôlky, oprava sídliskových centier, MHD a podobne. Toto nie je naša zákonná priorita podporovať šport dospelých," uviedol primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.

Mesto Prešov je 8-percentným vlastníkom akcií vo futbalovom klube. "Mesto Prešov ako samospráva nie je určená na to, aby vlastnila klub. Radi podporíme mládežnícky šport, futbal mládeže, avšak profesionálny futbal nech robí niekto iný. Je to záujem alebo koníček veľkých sponzorov, ľudí, ktorí s futbalom robia, ľudí, ktorí s futbalu žijú. Pripojíme sa ku každej aktivite, ktorá vráti futbal do najvyššej súťaže a rozšíri možnosti hrania mládeže v rámci Prešova. Ako minoritný akcionár sme nemali takmer žiadnu možnosť pôsobiť na riadení klubu," zamyslel sa Hagyari.

Údajná pasivita mesta odradila aj potenciálneho investora z Ukrajiny. "Je to úsmevné, pretože ak by bol takýto potenciálny sponzor asi by som ho mal vidieť, asi by sa mal predstaviť a rokovať s mestom o podpore. Za šesť rokov čo tu pôsobím, som nevidel žiadneho ukrajinského sponzora, žiadneho kapitálového podporovateľa prešovského futbalu a nevidel som ani žiadny písomný návrh, aby sme sa podelili. Teda, že toto urobí sponzor, toto mesto a toto napríklad Tatran. Ak bol takýto investor, mal sa prísť predstaviť s konkrétnou ponukou. Žiadna takáto ponuka neprišla," povedal Hagyari, ktorý dodal, že je nepriechodné, aby mesto Prešov bolo stopercentným akcionárom klubu.

Pavel Hagyari
Foto: TASR
Podľa slov prešovského primátora sa s prezidentom klubu stretol viackrát aj na futbalových zápasoch. "Bohužiaľ som bol prítomný aj na tom poslednom. Chápem pozíciu investora, ktorý sa rozhodol odísť z futbalu, keďže mu to neprináša ani žiadne peniaze a ani žiadnu radosť," konštatoval Hagyari, ktorý odmietol akúkoľvek zodpovednosť, či spoluzodpovednosť za prepad Tatrana do nižšej súťaže a pokračoval: "Futbal v Prešove dostal výraznú podporu pred niekoľkými rokmi, keď dostal takmer zadarmo celý futbalový štadión a má v prenájme za symbolické peniaze ďalšie plochy, ktoré mesto má a užíva ich Tatran."

Remeta, ktorý je naďalej prezidentom a väčšinovým vlastníkom Tatrana Prešov, už nemá chuť viesť "zeleno-bielych" v druhej najvyššej súťaži. "Nemôžem odísť z Tatrana, kým ho niekomu neodovzdám. Tatran Prešov je v prvom rade akciová spoločnosť, ktorú vlastním, teda ani neodchádzam z funkcie prezidenta. Kým Tatran existuje a kým ho niekomu ako akciovú spoločnosť neodovzdám, tak z Tatrana neodchádzam. V druhom rade je mojim momentálnym rozhodnutím to, že nemám energiu a záujem sám prevádzkovať futbal, licenciu futbalu v Prešove v druhej lige. Zásadnou odpoveďou je, že Tatran, pokiaľ nenájdem nejaké riešenie, kto by prevádzkoval futbal aj s financovaním, tak ho robiť nebudem a to je podstatná vec," uviedol v rozhovore pre TASR prezident Tatrana Miroslav Remeta.

Podľa jeho slov nebol dôvod na to, aby potenciálny ukrajinský partner predkladal návrh mestu, keďže ako majoritný akcionár chcel mať vyjasnenú činnosť menšinových. "Ani nemal prečo dostať písomný návrh na stôl. V podstate jeden rok chodíme do mesta, aby sme vyriešili činnosť mesta ako akcionára spoločnosti. To bola jedna zásadná podmienka. Netreba si pliesť príchod partnera do akciovej spoločnosti, ktorá má majoritu, z príchodom investora do mesta, do parku. Jednoducho nevidím žiaden dôvod, pretože partner nepýtal ani stimuly, ani nič. Nemal sa komu čo predstavovať, to bolo o predaji našich akcií, kde sa bežný akcionár, ktorý prichádza, dožaduje toho, aby si všetci akcionári plnili povinnosti," tvrdil Remeta.

Dôvodom odchodu ukrajinského partnera mali byť teda nevyjasnené vzťahy s mestom. "Do dnešného dňa nemáme vyjasnené zmluvné vzťahy s mestom. Sú to zásadné veci. Nechcem sa zaoberať tým, aby som vôbec riešil nejaké vyhýbavé odpovede o tom, čo všetko mesto nemôže. Nie som verejný činiteľ, ani poslanec a nebudem riešiť to, či to majú schváliť poslanci alebo primátor. Jednoducho mesto je akcionárom, má zmluvné vzťahy a má si ich plniť. To sa neudialo a ja sám ako akcionár nebudem ďalej podporovať futbal bez toho, aby to robil ešte niekto ďalší," prezradil Remeta.

Menšinové vlastníctvo mesta okomentoval nasledovne. "Akým akcionárom chceli byť, tak takým boli. Osempercentný akcionár má robiť aspoň nejakú verbálnu podporu, ktorá by znamenala to, že mesto Prešov má záujem o to, aby sa v Prešove sa hral futbal. Od mesta som nikdy nepýtal väčšiu spoluúčasť, hoci by to bolo veľmi milé. Dnes môžu byť aj stopercentný akcionár, ak by chceli," dodal Remeta.