Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Jungels po úniku vyhral 9. etapu Tour de France,Pogačar zostal v žltom

Luxemburský cyklista Bob Jungels oslavuje v cieli po jeho víťazstve 9. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Aigle - Chatel les Portes du Soleil dlhej 193 km, vo francúzskom meste Chatel 10. júla 2022. Foto: TASR/AP

Slovák Peter Sagan o popredné priečky v prvej alpskej etape tohtoročného itineráru pretekov nebojoval.

Chatel Les Portes du Soleil 10. júla (TASR) - Luxemburčan Bob Jungels sa stal víťazom nedeľňajšej 9. etapy cyklistických pretekov Tour de France. Dvadsaťdeväťročný jazdec tímu AG2R Citroën dotiahol do úspešného konca sólový únik a na slávnych pretekoch triumfoval prvýkrát v kariére.

Na druhom mieste skončil s 22-sekundovým mankom Španiel Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), tretí došpurtoval do cieľa 193 km dlhej etapy z Aigle do Chatel Les Portes du Soleil jeho krajan Carlos Verona z Movistaru (+26 s). Slovinec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) si udržal žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie. Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) o popredné priečky v prvej alpskej etape tohtoročného itineráru pretekov nebojoval.

Luxemburský cyklista Bob Jungels v stúpaní počas 9. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Aigle - Chatel les Portes du Soleil dlhej 193 km, vo francúzskom meste Chatel 10. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Nedeľňajšia trať prechádzala takmer výlučne cez územie Švajčiarska, až záverečné kilometre sa odohrávali vo Francúzsku. Hneď od štartu sa strhla bitka o únik, v úvodnej hodine nastolili cyklisti rýchle tempo. Postupne útočili Pedersen, Barguil, Pinot, Neilands či Mollema, veľmi aktívny bol aj tím Ineos. Už 150 km pred cieľom zostalo za pelotónom veľké grupetto aj so Saganom. Napokon sa z pelotónu odpútala obrovská skupina. Jej členom bol aj šestnásty muž celkovej klasifikácie Uran, ktorý si robil zálusk na žltý dres. Dodatočne ešte zaútočili McNulty s Van Aertom, ktorým sa spoločne s kvartetom ďalších pretekárov podarilo doplniť 21-člennú vedúcu skupinu. Na šprintérskej prémii nemal v úniku konkurenta Van Aert a pripísal si maximálny bodový zisk. V súťaži o zelený dres mal už takmer dvojnásobok bodov druhého Jakobsena.

Počas stúpania na Col des Mosses odpadli z pelotónu prví cyklisti. Inak sa však na kopci nič zaujímavé neudialo, šprint o päť bodov na prémii vyhral Latour. V úvode stúpania na Col de la Croix vypadol z hlavného poľa O'Connor, na prémii zobral 10 bodov Geschke a po ôsmich dňoch vo virtuálnej klasifikácii vyzliekol z bodkovaného dresu Corta Nielsena. Približne 63 km pred cieľom nastúpil Jungels a únik sa začal trhať. Luxemburčan útočil na etapový triumf, 30 km pred páskou mal náskok 1:30 na zvyšok úniku a už tri minúty na pelotón. V ňom zostali s Pogačarom už len Bennett a Majka. Z pozostatku úniku ešte zaútočili Pinot, Castroviejo, Uran a Verona.

Luxemburský cyklista Bob Jungels oslavuje v cieli po jeho víťazstve 9. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati Aigle - Chatel les Portes du Soleil dlhej 193 km, vo francúzskom meste Chatel 10. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Najsilnejším z nich bol Pinot, ktorý sa oddelil od zvyšku poľa a začal sťahovať z náskoku Jungelsa. Luxemburčan sa takmer obliekol aj do bodkovaného dresu, no Geschke napokon stačil prejsť prémiou na piatom mieste a ubránil ho. Etapový triumf sa však stal korisťou Jungelsa, ktorý zaznamenal 25. etapové prvenstvo v kariére a druhé na podujatiach Grand Tour. V závere sa ešte dvojica Španielov Castroviejo - Verona dostala pred "zlomeného" Pinota. Pogačar došpurtoval do cieľa s Vingegaardom na zadnom kolese a udržal si pred ním 39-sekundový náskok v klasifikácii.

"Ťažko sa mi hľadajú slová. Vlani som mal veľké zdravotné problémy, no dokázal som sa vrátiť a momentálne sa cítim výborne. Skúsil som to na dlhý únik, pretože to je spôsob, ako dokážem vyhrávať. Veľmi mi to pripomínalo môj triumf na Liége - Bastogne - Liége. Aj vtedy sa ku mne blížili súperi podobne ako dnes Pinot, no ja som vedel, že ak zvládnem posledný kopec s náskokom, tak vyhrám. Po zjazde z neho som išiel maximálnou rýchlosťou, aby som si udržal náskok. Dnešok je jeden z najkrajších dní v mojej kariére," povedal Jungels v prvom interview pre Eurosport.

V pondelok si pretekári užijú v poradí druhý voľný deň v tohtoročnom itinerári, v utorok ich čaká 148,1 km dlhá etapa z Morzine do Megeve.


Výsledky 9. etapy (Aigle - Chatel Les Portes du Soleil, 193 km):


1. Bob Jungels (Lux./AG2R Citroën) 4:46:39 h
2. Jonathan Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers) + 22 s
3. Carlos Verona (Šp./Movistar) + 26
4. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) + 40
5. Tadej Pogačar (Slov./UAE Team Emirates) + 49
6. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)
7. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos Grenadiers)
8. Adam Yates (V. Brit./Ineos Grenadiers)
9. Enric Mas (Šp./Movistar Team)
10. Nairo Quintana (Kol./Team Arkea-Samsic) všetci + 52
... 120. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +27:35 min



celkové poradie

1. Pogačar 33:43:44 h
2. Vingegaard +39 s
3. Thomas +1:17 min
4. Yates +1:25
5. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +1:38
6. Romain Bardet (Fr./DSM) +1:39
... 121. SAGAN +1:08:20 h



poradie bodovacej súťaže:

1. Wout Van Aert (Bel./Jumbo-Visma) 284 b.
2. Fabio Jakobsen (Hol./QuickStep Alpha Vinyl) 149
3. Pogačar 139
4. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 102
5. Christophe Laporte (Fr./Jumbo-Visma) 97
6. Magnus Cort Nielsen (Dán./EF Education)
7. SAGAN obaja 86



poradie vo vrchárskej súťaži:

1. Simon Geschke (Nem./Cofidis) 19 b.
2. Jungels 18
3. Pinot 14
4. Nielsen 11
5. Pogačar 10
6. Vingegaard 8