Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tedesco s víťaznou premiérou, Ibrahimoviča prekonal Casciaro

Na archívnej snímke tréner Domenico Tedesco. Foto: TASR/AP

Belgicko vypadlo na uplynulých MS v Katare už v skupinovej fáze. Tedesco po nich nahradil na trénerskej lavičke Roberta Martineza, ktorý už vedie Portugalsko.

Solna 25. marca (TASR) - Futbalisti Belgicka vykročili víťazne do nového kvalifikačného cyklu na ME 2024. V Štokholme triumfovali nad domácim Švédskom 3:0 vďaka hetriku Romelua Lukakua. Domáci 41-ročný veterán Zlatan Ibrahimovič sa stal druhým najstarším hráčom histórie, ktorý nastúpil v kvalifikácii ME. Prekonal ho len Lee Casciaro z Gibraltáru.

Víťaznú premiéru na lavičke Belgicka má za sebou nový tréner Domenico Tedesco. "Sú to veľmi dôležité tri body. Streliť tri góly vo Švédsku nie je nikdy ľahké pre žiadny tím. Víťazstvo je vždy to najlepšie, čo môže pomôcť tímu. Čo sa týka môjho výberu, chlapci ukázali, že som sa nemýlil," povedal hosťujúci kouč podľa agentúry AFP.

Jeho tím sa dostal do vedenia v 35. minúte, keď po centri Dodiho Lukebakia presne hlavičkoval Romelu Lukaku. Krátko po prestávke si obaja spoluprácu zopakovali, tentoraz Lukaku profitoval z individuálnej akcie krídelníka Herthy Berlín. V 82. minúte po prihrávke Johana Bakayoka skompletizoval útočník Interu Miláno hetrik.

Belgicko vypadlo na uplynulých MS v Katare už v skupinovej fáze. Tedesco po nich nahradil na trénerskej lavičke Roberta Martineza, ktorý už vedie Portugalsko. Eden Hazard, Toby Alderweireld a Axel Witsel ukončili reprezentačné kariéry a novým kapitánom sa stal Kevin de Bruyne. Šancu tak dostali noví hráči. "Cítil som dobrú náladu nielen na ihrisku, ale aj na lavičke. Som spokojný s výkonom tímu. Žiadne víťazstvo nie je ľahké. Začali sme nervózne a stratili sme niekoľko lôpt v situáciách, v ktorých by sa to nemalo stávať. Môžeme hrať ešte lepší futbal," skonštatoval Tedesco.

Lukebakio asistoval Lukakuovi na dva góly: "Toto je len začiatok. Bolo dôležité dobre odštartovať kvalifikáciu. Ukázali sme, čo v nás je, ale môžeme podať ešte lepší výkon. Budeme sa musieť zlepšovať od zápasu k zápasu." Johan Bakayoko v premiére asistoval na tretí presný zásah. "Boli tam traja 19-roční mladíci. Ostatní mali okolo 20 rokov. Prichádza nová generácia," povedal Bakayoko, ktorý má sám len 19 rokov.

Ibrahimovič sa dostal na ihrisko v 73. minúte a prekonal rekord talianskeho brankára Dina Zoffa, ktorý si v kvalifikácii ME 1984 obliekol reprezentačný dres vo veku 40 rokov a 90 dní. Najprv ho média označili ako najstaršieho futbalistu, ktorý vo veku 41 rokov a 172 dní nastúpil na duel v kvalifikácii MS. Potom sa však ukázalo, že rekord si v piatkovom zápase svojho tímu proti Grécku (0:3) pripísal útočník Casciaro z Gibraltáru, ktorý je o štyri dni starší.

Belgicko zaznamenalo 15. víťazstvo za sebou v kvalifikácii ME. V utorok nastúpi v prípravnom zápase proti Nemecku v Kolíne nad Rýnom. Švédsko privíta Azerbajdžan vo svojom druhom stretnutí v F-skupine.