Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: HC Košice sa pre nárast cien energií presunul do Crow arény

Na snímke výkonný riaditeľ hoklejového klubu HC Košice Miloslav Klíma pred Steel Arénou počas brífingu kvôli vysokým cenám energií. Košice, 6. septembra 2022. Foto: TASR - František Iván

"Oceliari" by mali odohrať prvý domáci zápas extraligovej sezóny 2022/2023 v nedeľu 18. septembra proti Slovanu Bratislava, súpera však požiadajú o preloženie duelu na iný termín.

Košice 6. septembra (TASR) - Hokejový klub HC Košice presunul všetky svoje tímy vrátane A-mužstva do Crow arény. Dôvodom je výrazné zvýšenie cien prenájmu Steel arény, ktoré vyplýva aj z nárastu cien energií. "Oceliari" by mali odohrať prvý domáci zápas extraligovej sezóny 2022/2023 v nedeľu 18. septembra proti Slovanu Bratislava, súpera však požiadajú o preloženie duelu na iný termín.

"V prvom rade chcem vyvrátiť špekulácie o problémoch HC Košice a Steel arény. Medzi sebou nemáme žiadne problémy, no museli sme presťahovať naše tímy do Crow arény, ktorá je pre nás lacnejšia," prezradil riaditeľ HC Košice Miloslav Klíma. Podľa neho je pokračovanie v Steel aréne za súčasných podmienok a cien energií pre klub neudržateľné. "Steel aréne prišla faktúra, na ktorej vidíme výrazný nárast. Denný augustový priemer za megawatt bol okolo 700 eur, čo znamená 200-tisíc za mesiac. Toto nie sme schopní platiť. Pred sezónou sme mali dohodu o uhradení 650-tisíc za celú sezónu a už to bolo výrazné navýšenie oproti vlaňajšku. Ceny však išli tak dramaticky hore, že na to, aby sme zachránili hokej, musíme ísť do Crow arény a fungovať v nej," povedal Klíma.



Klub na oficiálnej stránke uviedol, že za prenájom ľadových plôch, šatní a administratívnych priestorov v Steel aréne zaplatil v sezóne 2021/2022 spolu takmer 500-tisíc eur, pričom 85 percent nákladov na prenájom ľadu tvoril prenájom ľadu pre mládežnícke tímy.

Hráči košického A-mužstva nedávno absolvovali turnaj vo Švédsku, po ktorom sa budú na začiatok extraligy (piatok 16. septembra) pripravovať v Crow aréne. V ich domovskom stánku Steel aréna už rozpustili ľad a termín opätovného zmrazenia nie je známy. Riaditeľ klubu verí, že dôjde k vyriešeniu situácie a že tím nebude musieť hrať domáce zápasy v Crow aréne. Reálny je odklad niekoľkých domácich stretnutí z úvodu ročníka na náhradné termíny: "Netuším, ako dlho budeme v Crow aréne. Mládež v nej bude fungovať a čo sa týka A-mužstva, tak sa pokúsime preložiť niekoľko zápasov z úvodu."

Crow aréna vyšla košickému klubu v ústrety, no je otázne, či v nej "oceliari" odohrajú zápasy nasledujúceho extraligového ročníka. "Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni. Náš manažment neskladal káder na to, aby hral v malej hale s kapacitou 1100 divákov. My chceme hrať v Steel aréne, to je naša domovská aréna. Verím, že kompetentní sa rozhodnú správne a že budeme môcť pokračovať v našej hale," uviedol riaditeľ klubu.

Podľa Klímu pocítia nárast cien energií aj ďalšie športové kluby na Slovensku. Utrpieť by mohla najmä mládež. "Keď chceme zachovať šport, najmä mládežnícky, tak je nemožné, aby to takto fungovalo. Toto môže spôsobiť, že nebudeme mať na to, aby sme prevádzkovali športoviská. A netýka sa to iba nášho klubu a iba hokeja. Myslím si, že štát má teraz možnosť zasiahnuť a zastropovať ceny energií alebo niečo s nimi spraviť," zdôraznil Klíma.


Klub uzavrel na sezónu 2022/2023 so Steel arénou dohodu o navýšení platby na sumu 650-tisíc eur, no táto čiastka by po aktuálnom zvýšení cien energií stačila sotva na tri mesiace. Celosezónne by sa celková suma za prenájom ľadovej plochy mohla vyšplhať na 2 milióny eur.

Kým v decembri 2021 bola cena 54,96 eur za MWh, koncom mája to bolo 229 eur za MWh a koncom augusta cena energie dosiahla strop 1050 eur za MWh. Klub presunul tréningový proces svojich tímov do Crow arény a hľadá možnosti riešenia situácie.