Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Legendy sa obuli do Courtovej, McEnroe ju nazval bláznivou tetou

Na archívnej snímke zo 16. januára 2015 Margaret Courtová (vľavo) a Rod Laver mávajú fanúšikom na zrekonštruovanom tenisovom dvorci Margaret Court Arene na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne. Foto: TASR/AP

Už pred tromi rokmi Courtová v jednej z kázni vyhlásila, že "tenis je plný lesbičiek" a transrodové deti označila za dielo diabla.

Melbourne 27. januára (TASR) - Bývalí americkí tenisti Martina Navrátilová a John McEnroe sa "obuli" do legendárnej Austrálčanky Margaret Courtovej. Názory, ktoré držiteľka rekordných 24 grandslamových singlových titulov prezentuje vo svojich kázňach, označili za homofóbne. Courtová v súčasnosti pôsobí ako pastorka v Perthe. V pondelok si v aréne Roda Lavera v dejisku Australian Open prevzala cenu pri príležitosti 50. výročia zisku kalendárneho Grand Slamu.

Už pred tromi rokmi Courtová v jednej z kázni vyhlásila, že "tenis je plný lesbičiek" a transrodové deti označila za dielo diabla. "Margaret si zrejme neuvedomuje, koľkých dokáže svojou rétorikou zraniť. Môže byť presvedčená o čom chce, no ubližuje ľuďom a to nie je dobré," citovala agentúra AFP slová Navrátilovej, ktorá so dostala s Courtovou do sporu už v roku 2012. Austrálčanke vtedy položila otázku, či prechováva rovnaké city k mužom aj ženám, keď tvrdí, že sexuálna orientácia je otázkou výberu.

McEnroe vo videorozhovore pre televíznu stanicu Eurosport označil Courtovú za "bláznivú tetu". "Existuje iba jeden zoznam, ktorý je dlhší, ako výpočet Courtovej grandslamových titulov. Je to zoznam jej urážajúcich a homofóbnych výrokov. Margaret Courtová je bruchomluvkyňa, ktorá používa bibliu ako figurínu na to, aby mohla hlásať, čo sa jej zachce," hromžil sedemnásobný grandslamový šampión.

Sedemdesiatsedemročná Courtová sa minulý týždeň v rozhovore pre ABC Radio posťažovala, že sa cíti byť perzekvovaná. "Vo svojich kázňach hovorím iba o tom, čo je v biblii a ľudia ma za moje myšlienky prenasledujú. Mnohí zabúdajú na to, čo som urobila pre austrálsky tenis."