Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Medvedev bude súperom Djokoviča vo finále dvojhry na Australian Open

Na snímke vľavo ruský tenista Daniil Medvedev prijíma gratuláciu po postupe do finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open, keď ako nasadená štvorka zdolal v semifinále turnajovú šestku Gréka Stefanosa Tsitsipasa (vpravo) 6:4, 6:2 a 7:5 v piatok 19. februára 2021. Foto: TASR/AP

V roku 2019 prehral vo finále US Open so Španielom Rafaelom Nadalom po päťsetovom boji.

Melbourne 19. februára (TASR) - Ruský tenista Daniil Medvedev bude v nedeľu súperom Srba Novaka Djokoviča vo finále mužskej dvojhry na Australian Open. V druhom semifinále ako nasadená štvorka zdolal turnajovú šestku Gréka Stefanosa Tsitsipasa 6:4, 6:2 a 7:5. Medvedev natiahol víťaznú sériu už na 20 zápasov a po druhý raz v kariére si zahrá o grandslamový titul.

V roku 2019 prehral vo finále US Open so Španielom Rafaelom Nadalom po päťsetovom boji. Rus je vo výbornej forme, v závere minulej sezóny triumfoval na turnaji majstrov v Londýne i na podujatí Masters 1000 v Paríži. V Melbourne v tomto roku nenašiel premožiteľa ani na ATP Cup-e, kde po boku Andreja Rubľova vybojoval pre Rusko cennú trofej.

Proti Tsitsipasovi podal Medvedev koncentrovaný výkon. Kvalitne servoval, vo výmenách robil minimum nevynútených chýb, jeho údery mali ideálnu dĺžku. V úvodnom dejstve brejkol Tsitsipasa za stavu 2:2 a v desiatom geme premenil pri vlastnom servise v poradí štvrtý setbal. Tsitsipasovi príliš nefungoval jednoručný bekhend, ktorý bol jeho veľká zbraň pri štvrťfinálovom obrate proti Nadalovi.
Na snímke ruský tenista Daniil Medvedev odvracia loptičku v zápase semifinále dvojhry mužov na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne proti Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi v piatok 19. februára 2021.
Foto: TASR/AP

V druhom dejstve Medvedev prvýkrát zobral Grékovi servis za stavu 1:1, keď predviedol dva winnery po čiare. V siedmom geme opäť prelomil podanie súpera a zisk druhého setu následne spečatil čistou hrou. V úvode tretieho setu Medvedev rýchlo odskočil Tsitsipasovi na 3:1. Grék mohutne povzbudzovaný fanúšikmi v ďalších minútach ožil, otočil na 4:3 a za stavu 5:4 viedol pri podaní Medvedeva 30:0. Rus však získal štyri fiftíny za sebou a za stavu 5:5 sa mu po excelentnom obhodení z ťažkej pozície podaril rozhodujúci brejk. V dvanástom geme využil hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Tsitsipasom na 6:1. Jedinú prehru utrpel vlani v záverečnom vystúpení v skupinovej fáze turnaja majstrov, keď už mal istý postup do semifinále.

Podľa Medvedeva piatkový duel s Tsitsipasom v aréne Roda Lavera nebol taký jednoznačný, ako ukazuje konečný výsledok. "Nebolo to vôbec jednoduché. V treťom sete som prežil ťažšie momenty na servise, spravil som niekoľko nevynútených chýb. Bol som trochu vystrašený, predo mnou sa objavil štvrťfinálový zápas, v ktorom Stefanos otočil proti Rafovi Nadalovi z 0:2 na sety. Predsa len je to semifinále grandslamu. Snažil som sa zahrať čo najviac es a víťazných úderov. Som rád, že som si udržal nervy na uzde a som v druhom grandslamovom finále. Nemám odpoveď na to, prečo sa mi teraz tak darí. Pracujem tvrdo celý život a verím, že mi to vydrží," uviedol Rus v prvom pozápasovom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

S Djokovičom má Medvedev nepriaznivú bilanciu 3:4, vlani ho však zdolal v dvoch setoch na turnaji majstrov. "Novak je jeden z najlepších hráčov v tenisovej histórii. Nemám čo stratiť, nie som pod tlakom. Novak ešte vo finále v Melbourne ani raz neprehral a naháňa Rogera Federera s Rafom Nadalom v počte grandslamových titulov. Finále US Open v roku 2019 bolo pre mňa veľká skúsenosť, s Rafom to bol vtedy bláznivý zápas. Poučil som sa, určite sa teraz pri brejkbaloch nebudem snažiť o bekhend po čiare. Ak chcem uspieť, musím podať maximálny výkon," dodal Rus.

muži - dvojhra - semifinále:



Daniil Medvedev (Rus.-4) - Stefanos Tsitsipas (Gr.-6) 6:4, 6:2, 7:5