Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci prehrali v Česku 2:3, Klein so Zelenayom uspeli v debli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kolář si vďaka brejku vo štvrtom geme vybudoval náskok 4:1 a dobre rozohraný zápas už dotiahol do víťazného konca.

Praha 5. júla (TASR) - Slovenskí tenisti prehrali v priateľskom stretnutí daviscupových tímov v Prahe s Českom 2:3. O rozhodujúci tretí bod pre domáce farby sa zaslúžil Jonáš Forejtek, ktorý zdolal Filipa Horanského 6:4, 6:4. V záverečnej štvorhre zvíťazili Lukáš Klein s Igorom Zelenayom nad párom Jiří Veselý, Lukáš Rosol 2:6, 6:2, 11:9.

Forejtek v prvom sete duelu s Horanským dvakrát nedokázal potvrdiť brejk. Za stavu 4:4 však opäť prelomil podanie slovenského hráča, následne si podržal servis a úvodné dejstvo sa stalo jeho korisťou. O osude druhého setu rozhodol Forejtkov brejk za stavu 4:4. V desiatom geme premenil talentovaný Čech v poradí druhý mečbal.

Slováci neodplatili federálnemu rivalovi prehru 1:3 z marcového bratislavského kvalifikačného súboja o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v Madride. Najväčší podiel na víťazstve Česka mal vtedy Jiří Veselý, ktorý vo dvojhrách zdolal Jozefa Kovalíka i Andreja Martina.

Slovenský daviscupový kapitán Dominik Hrbatý dal v Prahe prvýkrát šancu Lukášovi Kleinovi, ktorý v sobotu vo vyrovnanom zápase podľahol Jiřímu Veselému. "Lukáš Klein zvládol svoju premiéru v daviscupovom tíme celkom solídne. Boli tam nejaké chybičky, ale ukázal, že má potenciál do budúcnosti. Dôležité bude, aby ho využil. Noro Gombos podal proti Lukášovi Rosolovi výborný výkon, nedovolil mu takmer nič. Ukázalo sa, že má zo všetkých našich hráčov najviac natrénovane. Je to poctivec, aj počas pauzy spôsobenej pandémiou koronavírusu na sebe pracoval. Andrej Martin sa iba postupne do toho dostáva. V dueli proti Zdendovi Kolářovi bol pomalší, nestíhal, z toho pramenili zlé rozhodnutia. Filip Horanský je tri-štyri roky na rovnakej úrovni. Nevie sa posunúť z miesta," zhodnotil zápas Hrbatý.


priateľské stretnutie daviscupových tímov



Česko - Slovensko 3:2

Jiří Veselý - Lukáš Klein 7:5, 3:6, 7:5

Lukáš Rosol - Norbert Gombos 3:6, 2:6

Zdeněk Kolář - Andrej Martin 6:0, 6:2

Jonáš Forejtek - Filip Horanský 6:4, 6:4

Jiří Veselý, Lukáš Rosol - Lukáš Klein, Igor Zelenay 6:2, 2:6, 9:11


Jaroslavovi Navrátilovi v priateľskom stretnutí daviscupových tímov Česka a Slovenska dokonale vyšiel ťah s nasadením Zdeňka Kolářa. Ten sa českému kapitánovi odvďačil výborným výkonom a demontážou favorizovaného slovenského tenistu Andreja Martina.

Po hladkom triumfe 6:0, 6:2 mu na antuke pražskej Sparty zablahoželal aj olympijský víťaz v džude Lukáš Krpálek. "Vždy to môže byť ešte o čosi lepšie, boli tam nejaké chybičky. Myslím si však, že som podal výborný výkon. Kapitán už počas týždňa hovoril, že chce vyskúšať všetkých štyroch hráčov. Tušil som, že by som si mohol zahrať," uviedol Kolář pre akreditované médiá.

Martina zdolal aj v prvom vzájomnom zápase v januári 2018. "Jeho herný štýl mi vyhovuje. Platí na neho, keď som aktívny a diktujem tempo. Keď sa Andrej dostane k svojej hre, vie rozbehať súpera a zahráva sa s ním ako mačka s myšou. Vtedy je veľmi nepríjemný," zdôraznil talentovaný Čech.