Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Nadal si udržal stopercentnú bilanciu, Španieli majú Davis cup

Španielsky tenista Roberto Bautista Agut sa teší po víťazstve proti Kanaďanovi Felixovi Augerovi-Aliassimeovi vo finále Davisovho pohára medzi Španielskom a Kanadou 24. novembra 2019 v Madride. Foto: TASR/AP

Španielsko získalo šiesty triumf v Davisovom pohári.

Madrid 24. novembra (TASR) - Tenisti domáceho Španielska sa stali víťazmi Davisovho pohára. V premiérovej edícii nového formátu súťaže zdolali v nedeľňajšom finále turnaja v Madride Kanadu, keď po dvojhrách viedli 2:0. Záverečnú štvorhu už potom nehrali. Pre Španielsko je to šiesty triumf v Davisovom pohári.

Prvý bod vybojoval Roberto Bautista-Agut víťazstvom nad Felixom Augerom-Aliassimeom 7:6 (3), 6:3. Rozhodujúci druhý bod pridal Rafael Nadal, ktorý zdolal Denisa Shapovalova 6:3, 7:6 (7).

Kanaďania sa dostali na finálový turnaj v Madride po výhre v kvalifikačnom dueli v Bratislave nad Slovenskom (3:2).

Bautista-Agut sa vrátil do tímu po tom, ako pre úmrtie otca vynechal štvrťfinále i semifinále. V prvom sete si obaja držali podanie, hoci Španiel v ôsmom geme musel odvrátiť brejkbal. Prvé dejstvo tak rozhodli chyby Augera-Aliassimeho v tajbrejku, keď dvakrát za sebou stratil servis.

V druhom sete Kanaďanovi nevychádzala agresívna hra, keď kopil nevynútené chyby - v zápase ich nazbieral až 43 v porovnaní s osemnástimi svojho súpera. Bautista-Agut prelomil hneď prvé súperove podanie a vypracoval si náskok 3:0. Auger-Aliassime síce dokázal skorigovať na 2:3, ale napokon sa mu už nepodarilo zdramatizovať duel a druhý set prehral 3:6.

Pre Bautistu-Aguta bolo víťazstvo určitou satisfakciou v ťažkom životnom období. "Bez mojich spoluhráčov by sa mi to nepodarilo. Bol to náročný týždeň, ale podarilo sa mi to prekonať a som rád, že som získal prvý bod," citovala Bautistu-Aguta agentúra AFP.

V zápase tímových jednotiek Nadal vstúpil do zápasu so Shapovalovom čistou hrou, Kanaďan narážal, rovnako ako pred ním Auger-Aliassime, na nevynútené chyby. Španiel mal na dosah brejk už pri prvom súperovom podaní, napokon sa mu podarilo ukoristiť rozdielovú hru až v šiestom geme. V ďalšom priebehu potvrdzoval spoľahlivo servis a s prehľadom vyhral prvý set 6:3.

V druhom bol priebeh vyrovnaný, Nadal premárnil spolu päť brejkbalov a tak set dospel do tajbrejku. V ňom mal Nadal najskôr dva mečbaly, Shapovalov ale oba odvrátil a sám mal pri setbale možnosť vyrovnať skóre zápasu na 1:1. Nevyužil ho, kým Nadal vzápätí svoj tretí mečbal áno a definitívne rozhodol o šiestom španielskom triumfe v 119-ročnej histórii Davisovho pohára.

Nadal sa turnaji sa prezentoval vynikajúcou fazónou, keď zvíťazil vo svojich všetkých ôsmich zápasoch. "Bol to fantastický týždeň, prešli sme si mnohým, teraz však nemôžem byť šťastnejší," povedal Nadal podľa agentúry DPA. Španieli získali trofej prvýkrát od roku 2011. Na vyvrcholení inauguračného finálového turnaja sa zúčastnil aj španielsky kráľ Filip VI. Na slávnostnom ceremoniáli nechýbal ani "otec" novej koncepcie futbalista Gerard Pique s manželkou Shakirou.

DC - finále:


Kanada - Španielsko 0:2

Felix Auger-Aliassime - Roberto Bautista-Agut 6:7 (3), 3:6

Denis Šapovalov - Rafael Nadal 3:6, 6:7 (7)



prehľad víťazov DC od roku 2000:



2019 Španielsko

2018 Chorvátsko

2017 Francúzsko

2016 Argentína

2015 Veľká Británia

2014 Švajčiarsko

2013 Česko

2012 Česko

2011 Španielsko

2010 Srbsko

2009 Španielsko

2008 Španielsko

2007 USA

2006 Rusko

2005 Chorvátsko

2004 Španielsko

2003 Austrália

2002 Rusko

2001 Francúzsko

2000 Španielsko