Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Djokovič má na Turnaji majstrov istotu semifinále, Čilič zdolal Isnera

Srbský tenista Novak Djokovič. Foto: TASR/AP

Najvyššie nasadený hráč si v stredu v skupine Gustava Kuertena poradil s tretím nasadeným Nemcom Zverevom 2:0 na sety.

Londýn 14. novembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič je prvý semifinalista koncoročného ATP Turnaja majstrov v Londýne. Najvyššie nasadený hráč si postup zabezpečil už po svojom druhom zápase v skupine Gustava Kuertena, v ktorom si v stredu poradil s tretím nasadeným Nemcom Alexandrom Zverevom 6:4, 6:1. Istotu mu dal trojsetový triumf Chorváta Marina Čiliča vo večernom dueli nad Američanom Johnom Isnerom 6:7 (2), 6:3 a 6:4.

Djokovič a Zverev v prvom sete neponúkli súperovi ani jeden brejkbal až do stavu 4:4. V deviatej hre potom Srb odvrátil dve hrozby straty servisu a za stavu 5:4 prvýkrát Zvereva brejkol, keď využil svoj tretí setbal. Druhé dejstvo už bolo jasne v réžii svetovej jednotky. Zverenec slovenského kouča Mariána Vajdu v ňom súpera deklasoval 6:1 a za 78 minút získal stretnutie pre seba hladko v dvoch setoch.

"Nemyslím si, že to bol úžasný tenis, ale víťazstvo sa počíta. Bolo to o čosi jednoduchšie ako som očakával, keďže súper už v druhom sete nepodával tak výborne ako v prvom a mohol som prevziať iniciatívu. Navyše mi pomohlo aj veľké množstvo jeho nevynútených chýb," povedal Djokovič pre agentúru AFP. Medzi jednotlivými hrami Srb často vytiahol aj papierovú vreckovku a utieral si nos, trápila ho viróza: "Nanešťastie, dnes to z tohto pohľadu nebolo dobré, ale nejako som našiel silu, keď som to potreboval." Zverev vyzdvihol kvalitu súpera: "Asi bol trochu chorý, napriek tomu hral, akoby bol v najlepšej forme. Škoda, že som v závere prvého setu nevyužil brejkbaly, možno by sa zápas vyvíjal ináč."

Isner v prvom sete stretnutia s Čiličom za stavu 5:4 zo svojho pohľadu nevyužil tri setbaly. Napokon mal však navrch v tajbrejku, v ktorom získal jasný náskok 5:1 a ten už z rúk nepustil. Chorvát si však vynútil rozhodujúci tretí set, keď v druhom brejkol súpera v ôsmej hre na 5:3. Čilič o svojom triumfe rozhodol na začiatku tretieho dejstva, keď dvakrát za sebou zobral Isnerovi podanie a sám ho stratil iba raz. Do tabuľky si pripísal prvé víťazstvo.

"Prvý set bol extrémne náročný a John odohral skvelý tajbrejk. Musel som zostať pokojný a trpezlivý, naďalej som sa snažil sústrediť na hru. V druhom a treťom sete som hral skutočne výborný tenis," povedal Čilič. Isner mal na teniskách iniciálky "KM", čím si uctil blízkeho priateľa a bývalého kondičného trénera Kylea Morgana, ktorý zomrel na začiatku týždňa. "Je to ťažké, veľmi ťažké. Je náročné vyjsť v tejto situácii na kurt a odohrať zápas," priznal Američan.

ATP Turnaj majstrov 2018:


skupina Gustava Kuertena

Novak Djokovič (1-Srb.) - Alexander Zverev (3-Nem.) 6:4, 6:1
Marin Čilič (5-Chor.) - John Isner (8-USA) 6:7 (2), 6:3, 6:4

Tabuľka:

1. Novak Djokovič (1-Srb.) 2 2 0 4:0 2
2. Alexander Zverev (3-Nem.) 2 1 1 2:2 1
3. Marin Čilič (5-Chor.) 2 1 1 2:3 1
3. John Isner (8-USA) 2 0 2 1:4 0