Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tenis: Gauffová postúpila do finále po víťazstve nad Trevisanovou

Americká tenistka Cori Gauffová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Osemnástka turnajového pavúka si v semifinále poradila s Taliankou Martinou Trevisanovou jednoznačne 6:3 a 6:1

Paríž 2. júna (TASR) - Americká tenistka Coco Gauffová sa stala druhou finalistkou grandslamového turnaja Roland Garros. Osemnástka turnajového pavúka si v semifinále poradila s Taliankou Martinou Trevisanovou jednoznačne 6:3 a 6:1. Vo svojom prvom grandslamovom finále sa stretne s najvyššie nasadenou Poľkou Igou Swiatekovou.

Duel Gauffovej s Trevisanovou bol vyrovnaný len do stavu 3:3 v úvodnom sete. Potom taktovku prevzala Američanka, ktorá dvakrát vzala súperke podanie a postrážila si vlastné. Talianka v úvode druhého setu vyrovnala pri vlastnom podaní na 1:1, potom sa však nevyhla viacerým chybám a nenašla recept ani na Gauffovej servis. Tá piatimi víťaznými hrami po sebe ukončila zápas. Vo veku 18 rokov sa stala najmladšou finalistkou na podujatiach veľke štvorky od triumfu Marie Šarapovovej vo Wimbledone 2004.

Obe finalistky zvládli semifinálové zápasy pomerne hladko. Gauffová triumfovala nad Trevisanovou za 1:28 h a nasadená jednotka Swiateková strávila na kurte proti Ruske Darii Kasatkinovej len 64 minút, keď súperke dovolila uhrať iba tri gemy. Parížska šampiónka z roku 2020 predĺžila svoju víťaznú šnúru už na 34 zápasov.

Vyrovnala tak druhú najdlhšiu víťaznú sériu na ženskom okruhu v tomto storočí v podaní Sereny Williamsovej z roku 2013. V prípade sobotného triumfu vo finále sa dotiahne aj na Venus Williamsovú, ktorá v roku 2000 dosiahla 35-zápasovú šnúru bez prehry. "Som veľmi vďačná za podporu, ktorú mám v tu Paríži. Snažím sa pristupovať ku každému zápasu rovnako, pretože keby som myslela na to, že je to najväčší zápas sezóny, tak by mi to spôsobovalo stres," poznamenala.

Gauffová si v Paríži už výrazne vylepšila vlastné maximum na turnajoch veľkej štvorky, ktorým boli doteraz štvrté kolá na Australian Open a vo Wimbledone. "V mojej mysli som nastavená tak, že na tom nezáleží. Chcem tým povedať, že budem šťastná bez ohľadu na to ako to dopadne vo finále. Moji rodičia ma budú milovať, nech bude výsledok akýkoľvek. Takže pôjdem do finále rovnako ako do hociktorého iného zápasu," poznamenala Gauffová, ktorá sa v pozápasovom rozhovore vrátila aj k nedávnym incidentom so strelnými zbraňami v jej rodnej krajine. "Mier. Ukončite násilie so zbraňami," napísala po zápase fixkou do televíznej kamery. "Idem do grandslamového finále, ale so svete sa teraz deje veľa vecí a myslím si, že nie je dôležité stresovať sa pre tenisový zápas," skonštatovala 18-ročná Gauffová.

dvojhra - ženy - semifinále:

Iga Swiateková (Poľ.-1) - Daria Kasatkinová (Rus.-20) 6:2, 6:1, Coco Gauffová (USA-18) - Martina Trevisanová (Tal.) 6:3, 6:1